След Brexit: Какво очаква българите на Острова

МВнР със съвети към сънародниците ни там
1 фев 2020 10:30, Петя Славова
74
След Brexit: Какво очаква българите на Острова
Снимка: БГНЕС

На 31 януари 2020 г. в 23 ч. (01 ч. на 1 февруари, българско време) Великобритания напусна Европейския съюз – решение, за което България съжалява, но уважава. Въпреки това връзките на страните-членки от ЕС, включително на България, с Великобритания няма да бъдат нарушени, съобщиха от министерството на външните работи.

Още по темата

От ведомството разпространиха и отговори на най-често задаваните въпроси от българските граждани по повод  Brexit:

Какво е Преходния период?

На 1 февруари 2020 г. започва т.нар. Преходен период, по време на който трябва да бъдат договорени съдържанието и параметрите на бъдещите отношения с Лондон. Той трябва да приключи на 31 декември 2020 г., но може да бъде удължен с до две години, ако за това има общо съгласие между ЕС и Великобритания.

Как ще пътувам до Обединеното кралство?

Правилата за пътуване остават непроменени в рамките на Преходния период. Гражданите на ЕС ще могат да влизат във Великобритания с лична карта или със задграничен паспорт.

Съветваме сънародниците ни да се снабдят с международен паспорт с биометрични данни, ако планират пътуване до Обединеното кралство след 1 януари 2021 г., тъй като тогава правилата може да бъдат променени.

Докога мога да подавам документи за Статут на уседналост във Великобритания?

Срокът за подаване на документи за Статут на уседналост във Великобритания е до 30 юни 2021 г. Според последната официална статистика на МВР на Великобритания общият брой на подадените заявления от български граждани за получаване на Статут на уседналост/Временен статут на уседналост е 139 000. България е на първо място по брой кандидатствали по схемата спрямо размера на българската общност в Обединеното кралство.

България зае тези предни позиции още в самото начало на процеса, благодарение на интензивна разяснителна кампания, осъществена от МВнР и посолството ни в Лондон от края на 2018 г. и през цялата 2019 г. Мисията ни проведе срещи в над 30 града в Обединеното кралство, като поддържаше непрекъснат контакт с гражданите и им оказваше съдействие.

Мога ли да сключа договор за работа на място?

До края на Преходния период няма да има промени в правата на българските граждани във Великобритания, както и на британските граждани у нас. Условията и правилата за работа, търговия, бизнес, обучение, туризъм и др. до неговия край остават непроменени.

Ще важат ли европейските здравни карти?

Европейските здравни карти ще продължат да бъдат валидни до края на Преходния период.

Ще има ли роуминг на телефона?

Действащата в момента схема, позната като "Roam like at home", може да продължи да бъде прилагана само, ако има сключени споразумения между българските и британските мобилни оператори.

Какви такси ще платя, ако тегля от банкомат с българската си банкова карта?

В рамките на Преходния период правилата за банкиране ще останат същите, както досега. По въпроса за таксите съветваме сънародниците ни да се обърнат към банката, с която работят, тъй като условията за теглене могат да се различават в зависимост от сключения договор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: ВеликобританияМВнРBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
32
 
! Отговори
La France преди 4 години
По-добре да гладувам отколкото да отида в гнилия перфиден албион. Тези са ми толкова противни, че няма накъде.
61
0
 
36
 
! Отговори
1 преди 4 години
До тероби с мин.заплата от към по 3200 лв./мес. :)
60
0
 
39
 
! Отговори
1 преди 4 години
Който работи, учи и си изкарва парите с честен труд и умения е желан навсякъде и обратното!Няма драма!
59
7
 
31
 
! Отговори
те преди 4 години
какво са виновни ,че джендарите ангилиси са напуснали .Бг са роби там.
58
5
 
47
 
! Отговори
Birmingham преди 4 години
И със и без брекзит, по-добре ще е за разлика от страната на беззаконието, наглостта, мутрите и чалгата.И след края на годината ще може да се ходи в UK, само че трябва да си висококвалифициран и да знаеш... английски!
57
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо по различно не ни очаква нас българите в Англия. Който си работи ще продължи да си работи. Разни минджи дето са дошли да лежат на гръб и да получават помощи ще дуфат супата.
56
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И първата жертва на Брекзит е английска.БМВ Груп обявява че спира развитието на Мини,чиято марка купи през 1995г. от Ровър.От Германия са съобщили ,че след британското напускане на ЕС,несигурността ги принуждава да стопират по-нататъшна работа по модела!
55
1
 
35
 
! Отговори
asdd преди 4 години
защо в Брюксел бюрократските заплати са изравнени, а за другите професии не са...защо нашите депутати взимат европейски заплати, а ние с обикновените професии взимаме български
54
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До London Calling 46'Чувал ли си за NHS ? Ако си безработен, пенсионер или под 18 години всички зъболекарски услуги са безплатни.Същото важи и за лекарски прегледи, операции и престой в болница. За тези категории хора сащо всички лекарства са безплатни независимо какви и колко.'Дори и да работиш всякаква операция е напълно безплатна а рецептите за лекарства, колкото и да струват, се заплаща само 20 паунда както и за зъболекар! Пенсионерите не плащат абсолютно нищо! Англия не е Гуувннярриия!
53
0
 
31
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До АнонименМного си *** Саше
52
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде стига вече с този брексит...Ние сме Европа ,майната и на Англия..Както тя с над ,така и ние
51
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИЗЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС ЩЕ Е ИКОНОМИЧЕСКИ ПОДЕМ. ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ И ГОРИВАТА ЩЕ ПОЕВТИНЕЯТ,ОТПАДАТ НЕПОСИЛНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ МИТА И АКЦИЗИ.БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА РАЗВИЕ С ДНЕШНИТЕ СИ ЗАВОДИ ВОЕННАТА ИНДУСТРИЯ НА НАТО С ПОМОЩТА ЕСТЕСТВЕНО НА НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ ОТ САЩ,ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ИЗРАЕЛ,IT СПЕЦИАЛИСТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СА ОЦЕНЕНИ НА СВЕТОВНО НИВО. ЩЕ ИМА ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ДРОНОВЕ ДО БЪЛГАРСКИТЕ ПРАСКОВИ НА СВЕТОВНИЯ ПАЗАР.АМИН!
50
5
 
37
 
! Отговори
Такива масови преди 4 години
народни веселия в Лондон съм виждал само когато пукна Маргарет Татчърбуквално МИЛИОНИ са на улиците и празнуват !!!манипулаторите от сороските "свободни" медий и една снимка не ви показаха
49
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какви сте невежни българите които са там ще си останат пак там най много да си идат в еврозоната тоест запад не и в бгто в бгто е глад мизерия безпаричие беззаконие и корупция.как може да се остави цял град без вода това е невъзможно в този век които живеем
48
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Реалист.индийците имат чест доблест имат всичко най важното имат индийски цености а какво имат българите дори и чест нямате и цености имате европейски цености а не български
47
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и една снимка не ви показа от празненствата в Англия по случай оттърваването от Ротшилдския кибук наречен ЕС !защо така бе Днес.бг,стотици хиляди празнуваха по цял Лондон !милиони празнуваха по цяла Англия !защо ни дума не обелихте слуги сороски манипулаторски !
46
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смехотворен е оптимизъма след Брекзит.Няма в историята случай,нещо да става по-добре, когато бъдещето е граници,регулации,разрешителни,мита,споразумения и т.н.Но, Бог е добър...Пътят на човек е резултат от грешки и усилия,блудния син все някога ще си спомни този обратен път!
45
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още по времето на соца,сърбите имаха право да пътуват навсякъде по света.Отиваха,работеха и се връщаха.А бай *** бяга през глава и се срамува да признае от къде идва.За тези хора ли да ми е жал?Това са предатели и некадърници.
44
23
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дреме ми какво ги очаква там.Да си идват тука и да работят за страната си,а не за чужди държави.
43
13
 
44
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Ще ги изгонят. Мразят българи и румънци. Индийците им харесват явно повече.