Европарламентът сложи вето на оловото в PVC

80% от дограмата за прозорци съдържа тежкия метал
12 фев 2020 22:11,
13
Европарламентът сложи вето на оловото в PVC
Снимка: Pixabay

Европейският парламент наложи вето на предложение на Европейската комисия, което би позволило увеличаване на наличието на олово в рециклираните поливенилхлоридни пластмаси (PVC).

Предишната Еврокомисия внесе предложение за промяна на правилата, което би позволило до 0,1% олово в пластмасите, но до 2 на сто в твърдите PVC и до 1% в гъвкавите. Оловото се използва като стабилизатор за подобряване на устойчивостта на поливинилхлорида.

С 394 на 241 гласа и с 13 въздържали се обаче евродепутатите отхвърлиха предложението и то трябва да бъде оттеглено или променено. Така пленарната зала потвърди мнението на водещата екокомисия, която гласува срещу поправките на Еврокомисията в края на януари.

Според евродепутатите повишаването на допустимите нива на оловото в пластмасите е в противоречие с духа на европейското законодателство, което цели запазването на човешкото здраве и природата. В мотивите на ветото се казва, че отровната субстанция може сериозно да засегне здравето, включително да нанесе необратими вреди на нервната система на човека дори в ниски дози.

Производителите на рециклирани пластмаси започнаха през 2015 г доброволно да се отказват от използването на олово за рециклирането, заменяйки го с калциево-цинков. Тежкия метал продължава да е наличен във вностните PVC. Поливинилхлоридът е третият най-често използван вид пластмаса, който има приложение във водопроводните тръби, дограмата, за изработването на изкуствени кожи и подови настилки. Според някои проучвания до 80 процента от дограмата за прозорци в ЕС съдържа олово.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: pvcоловоПВЦПВЦ дограма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
стой та глей преди 4 години
ПВЦ-ТО,МИ ЗВУЧИ,КАТО НОВИЧОК.Сега ЕС-О-ТО ЕС,еб. мамата на българцките производители на пъвъцъто
12
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 4 години
До Анонимен 11Не се знае какво се случва с това малко количество олово в дограмата, след като тя се нагрее от жаркото слънце през лятото. Да не говорим за другите вредни вещества в ПВЦ дограмите. В статията са дали един такъв пример за негативно въздействие, като това върху нервната система на човека. Сиреч, унищожават се връзките между нервните клетки в човешкия мозък. Не случайно децата все по-трудно научават родния си език, и много по-често страдат от дислексия и други такива проблеми..
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре да забранят оловото в тежестите за въдици. С него имаме пряг допир, а това в дограмата изобщо не ни влияе.
10
0
 
4
 
! Отговори
WTF преди 4 години
Слава Богу! Вече мога спокойно да си гриза прозореца в тоалетната, без да се страхувам от отравяне с олово...
9
20
 
3
 
! Отговори
от сидней,австралия преди 4 години
Пфф някой виждал ли е пластмасова дограма??? В Австралия не съм видял до сега, в домовете дори старите домове с дограма от 70-те и в работните офис сгради като тази в която работя, са само от аломинии!!!Каде видяхте дограма от PVC бе алооо, покажете ми моля. Ааа за поднебесната сигания не питам и никой не го брига. ПОКАЖЕТЕ ми в цивилизована страна къде я видяхте? Покажете ми в Австралия къде има PVC дограма, бе алооо, пфхахахаха
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"поливенилхлоридни", "вностни" - Никола, взимаш си вързопчето и бегом на село в 3-ти клас! Седни си, слаб!
7
0
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Ами... Добре.
6
5
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ИЗОБЩО НЕ СЕ ПРАВИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА!!!ОЛОВОТО Е ОСНОВЕН КОМПОНЕНТ НА АКУМУЛАТОРИТЕ И КАТО НАМАЛЕЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО МУ В ЕДИН СЕКТОР ЦЕНИТЕ МУ ПАДАТ А ОТ ТОВА ПЕЧЕЛИ ПРОИЗВОДИТЕЛЯ НА АКУМУЛАТОРИ!!!ГЕРМАНИЯ Е СЕРИОЗЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ НА АКУМУЛАТОРИ! А ГЕРМАНИЯ УПРАВЛЯВА ЕС!! 2 + 2 ПРАВИ 5 ВСИЧКО Е ЯСНО!
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дебилщината пак подлудя. Как е коронованият вирус, милички? Заради него забравихте за грипа, който е по-големия ви проблем. Колкото до пластмасата, от 40 г я ползваме и нямаме проблем с нея. Помните ли първите пластмасови бутилки от времето на соца? Да, те не дойдоха с демокрацията. Бяха едни такива - чупливи.
4
5
 
19
 
! Отговори
123 преди 4 години
Сатанистите от ЕС се грижат за вас.
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пиите вода от пластмасови тръби и бутилки за да сте бодри здрави и закопа, ни на два метра в земята. А прозорците от ПВЦ ще ви удължат живота поне със сто години. Ай честито на печелившите.
2
9
 
14
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Ще си ям кривите краставици и т'ва е. Все ми е тая за комунистите от ЕС. Аз жени не слушам.
1
15
 
16
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Диктатурата на Комунистите от Брюксел - граници няма!!