Въглищните централи да бъдат затворени през 2038 или 2040 година

Стефан Янев: Правителството ще предложи на ЕК този вариант
11 окт 2021 21:23, Анисия Иванова
98
Въглищните централи да бъдат затворени през 2038 или 2040 година
Снимка: БГНЕС

Правителството ще предложи на Европейската комисия затваряне на въглищните централи в България до 2038 или 2040 година. Това заяви премиерът Стефан Янев на среща между правителството и бизнеса, съобщи БНР.

"Към момента като индикативна дата за прекратяване на използването на въглища в плана е предвидена 2038 година, като служебният кабинет все още не е изоставил варианта и договаря и различна дата - 2040 година, като предполагам - определянето на тази дата ще бъде ясно до края на тази седмица", каза премиерът.

Служебният премиер изтъкна, че 38% от средствата, които ще поискаме от Европа чрез плана, са насочени към прехода отвъд въглищата. Янев е назначил междуведомствена група, която в рамките на месец да изготви енергийна стратегия за затварянето на централите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не знам кой в какво инвестира, бях на интервю в една фирмичка в цюрих, събрали се едни кривоноси чичковци и лелки, дето уж го играя некви професори по икономика и полисимейкъри и си направили фирма за инвестиции в газови електроцентрали, които като спрат перките и като не пече слънчице да пускат ток на дойчистанците и да им искат по 400 евро на месец сметка за 4стаен апартамент. глей ти тарикати швейцарогерманоефреийторски....
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - "нефта и въглищата първични, и винаги са по евтини" - съгласен съм. Това е така защото не плащаме такса смет. Или иначе казано замърсяването на планетата което предизвикват. Това е идеята на ЕУ със зелените сертификати. Или плащаш за новите технологии и алтернативни източници. Или си ползваш старите "първични" източници на енергия, но плащаш такса за замърсаването. Всеки си прави сметка кое му е по-изгодно. Дългата идея тук е да се даде икономически шанс на новите технологии.
50
0
 
0
 
! Отговори
янев преди 2 години
режимът на тока започва от тази година още да свиквате а и да може синчето и щерката да продават токче здраво на макетата да могят ония да си светкат с круши и да трият надписите българия по катакомбите и църквите и на косоварите да могат да разфасоват хероинеца и сърбите за органи на светло. от 38 за да не пада износчето ще ви събираме по 3 пъти дневно да духате на перките за да може да има ток, освен това ще въртите колело и ще светите със свещи на панелките да има и вечер ток и когато не дуа вятъря. ясен ли съм.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският премиер Мишустин представи проект концепция за развитие на водородна енергетика. Планира се създаване на профилни клъстери и реализация на пилотни проекти за производство на водород, а на следващ етап да премине в серийно производство на водоридни технологии. Това ще намали рисковете и ще поддържа икономическия растеж на Русия. Водородната енергия е вторична, скъпа и неефективна, а газта, нефта и въглищата първични, и винаги са по евтини. Но Русия не я интересува, че ЕС са решили да прахосват пари за водород - щом искат скъпа водородна енергия Русия ще им я доставя.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Метала не може да спре водорода, с малки размери и висока текаемост, смята се, че 1% загуба водород на ден е добра, но реално ще бъде много повече тъй като строителите ще използват евтини материали за тръбите иначе ще бъде скъпо.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия купуват въглища и не инвестират в никакъв зелен водород, зеления водород получен от вода е 20 пъти по скъп и неренатбилен. Като инвестират толкова в зелен водород, защо до сега няма никакви енергийни източници от зелен водород.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По Български можем да ползваме свръхпроизведената ел. енергия за производство на Биткойни, с които да купим зелени сертификати. Това би довело до двойно замърсяване но. К'во ти пука ***.
45
0
 
0
 
! Отговори
В Германия преди 2 години
Хората инвестират в зелен водород. Това е производство на гориво H2 от водата. Използва се остатъчната електроенергия която идва като свръх производство при наличие силен вятър. След това този H2 може да се изгори я за парно я обратно за производство на ток когато вятъра е слаб. Недостатък тук е ниското КПД, но въпреки това има смисъл в предвид че така или иначе изхвърляш свръхпроизведнената електо енергия при силния вятър.
44
0
 
2
 
! Отговори
Решението преди 2 години
Соларни панели и вятърни мелници, но те няма да стигнат да покрият нуждите нито на населението нито на икономиката колкото и да я няма. Тогава доброволна евтаназия, ако останат само 100 хиляди в Българи и всичко се покрие със соларни панели и вятърни перки може и да има ток за всички, разбира се само лятото, зимата слънцето не грее, а ако спре вятъра пак ще има студ.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да им туриме мрежички на комините да филтрират въглеродния двуокис да не плащаме данък въздух на ЕК, или некой друг път да намерим, само да спасим планетата.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България има въглища. Господ въглища ни е дал достатъчно, но не е там работата. Замърсяването им е проблема и това че са против зелените директиви на ЕУ. Има два пътя. Единия да компенсираме замърсяването. Замърсяването към момента се търгува на борсата под форма на ЕУ сергификати. Също има проекти които неутрализират замърсяването - стига да докажем че CO2 което централите изпускат после си го прибираме обратно в твърд вид на земята. Дървета, Direct Capture, Филтри, нещо.
41
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва да ги затвряте, ЕК не е казала да ги затварята. Дръжте ги колкото си искате, но от 2025 ще плащате огромби въглеродни квоти, толкова високи, че по добре да се затворят.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо изобщо трябва да ги затваряме? Въглищата са единственото изкопаемо гориво, което притежаваме. Чрез тях постигаме мечтаната енергийна независимост. Да, и чрез АЕЦ също, но докато не построим АЕЦ Белене, не трябва да се отказваме от тях. А това вятър, слънце, вода са празна работа. С тях винаги ще има режим на тока, а и ще е прекалено скъп за нашите джобове. Ако ЕК ни скача, ще й покажем среден пръст, като направим референдум, а ако много знаят, ще ги заплашим с руски и китайски бази.
39
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЕЦ Белене не е решение, дори и да се построи, комисарите от ЕК не признават атомната енергия за зелена и ще наложат такъв висок данък въздух, така наречени въглеродни квоти, че енергията от АЕЦа ще стане толкова скъпа че никой не може да си я позволи, и безнеса и нормалните потребители. АЕЦ е като въглищата - и при двата ще плащаме непосилни въглеродни квоти.
38
2
 
3
 
! Отговори
Христо преди 2 години
О, невидимия се появи за да изтропа нещо си.Вие сте служебни бе ,какво се упражнявате като нищо не разбирате.Видяхме какво можете с кораба Вера су.Нямало техника,това била причината?За какво ви е техника бе,като можехте от чужбина да заемете? За какво трябва да се дават милиони за такава техника да ръждясва,като такива неща може да се случат на 15-20 год.веднъж
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие не разбирате ли, че без газ и въглища ще замръзнете? Или ще се греете на соларни панели и вятърни мелници през зимата, и не само тази зима.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се притеснявай, зелента енергия ще бъде още по скъпа, освен това е крайно недостатъчна, може да покрие едва 10-15% от необходимите енергийни мощностти.
35
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тецовете са отживелица. няма кой да ни даде такъв голям срок. това са предизборни бълнувания на фа-тма-кът и неговата хунта. след 2025 г. следват санкции от ес и тогава хептен ще ни излезе златна електроенергията от въглища. да не говорим че нашите въглища в марица изток са нискокалорични и абсолютно неефективни. бъдещето е възобновяеми източници, слънце, вятър, където имаме огромен неизползван потенциал и разбира се реализация на аец белене.
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тецовете са отживелица. Няма кой да ни даде такъв голям срок. Това са предизборни бълнувания на *** и неговата хунта. След 2025 г. следват санкции от ЕС и тогава хептен ще ни излезе златна електроенергията от въглища. Да не говорим че нашите въглища в Марица Изток са нискокалорични и абсолютно неефективни. Бъдещето е възобновяеми източници, слънце, вятър, където имаме огромен неизползван потенциал и разбира се реализация на АЕЦ Белене.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя вярно да каже, от коя година ще спре дотациите да държавните централи, да не се прави на улав, коскоджами ти министър.