Кметът на Родетрдам: Не е взето решение за демонтиране на моста заради Безос

Идеята яхтата на милиардера да премине от там предизвика вълнения
5 фев 2022 09:00, Петя Славова
49
Кметът на Родетрдам: Не е взето решение за демонтиране на моста заради Безос
Снимка: БГНЕС

Кметът на Ротердам: Все още не е взето решение за демонтиране на моста заради яхтата на Безос

Град Ротердам все още не е взел решение дали да демонтира временно моста Конингсхафен, по-известен като Де Хеф, за да може да премине новата яхта на бившия главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, заяви кметът Ахмед Абуталеб пред AD. По думите му градът все още не е получил заявление за издаване на такова разрешение.

Още по темата

Новината, че градът планира да демонтира националния паметник, за да може най-богатият човек в света да премести новата си яхта през него, предизвика доста вълнения в началото на седмицата. Безос поръча плавателния съд на стойност 485 млн. долара в корабостроителницата "Oceanco" в Албласердам, припомня БГНЕС. Корабът, Y721, е дълъг 127 метра и е втората по големина ветроходна яхта в света. Тримачтовият кораб не може да се побере под Де Хеф, така че планът е през лятото средната част да бъде временно премахната.

В сряда Марсел Валравенс - лице за контакт в общината по въпроси, свързани с De Hef, заяви пред радио Rijnmond, че градът е получил искане за демонтиране на моста и ще се съгласи с него. Той каза, че „Океано“ и Безос ще поемат разходите по операцията.

Но според Абуталеб това не е така. Все още не е получено заявление за издаване на разрешение. А щом то постъпи, градът ще прецени засегнатите интереси, преди да вземе решение. "Икономическият, особено морският имидж на нашия регион, и техническият: възможно ли е това да стане без щети. И искаме да знаем дали купувачът наистина ще възстанови разходите.“

Мостът Конингсхафен е въведен в експлоатация през 1878 г. и е силно повреден по време на бомбардировките на Ротердам през 1940 г. През 1993 г. мостът губи функцията си на железопътна връзка между Ротердам и Бреда след пускането в експлоатация на тунела Вилемспоорт. Скоро след това властите решават да го демонтират, но се отказват от тези планове, след като срещат остра критика от страна на местните жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
19
 
! Отговори
Питам преди 2 години
Къде е този град "Родетрдам" според заглавието? Май и при вас има процинковани кофи.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кметът на Родетрдам: Не е взето решение за демонтиране на моста заради Безос. Така казват корумпетата, изчаквайки да им се предложи заплащане, за да вземат нужното решение.