ЕС дава 500 млн. евро за производство на боеприпаси

Част от тях са за Украйна
42
ЕС дава 500 млн. евро за производство на боеприпаси
Снимка: Pixabay

Преговарящите от Европейския съюз са постигнали споразумение, насочено към увеличаване на дългосрочните доставки на боеприпаси и ракети за Украйна, съобщи рано тази сутрин испанското председателство на ЕС, предаде ДПА.

Представители на страните членки и на Европейския парламент са договорили план, който да осигури на европейската отбранителна индустрия финансови стимули за бързо увеличаване на производствения капацитет.

Инициативата, предложена от Европейската комисия през май, ще бъде финансирана с 500 млн. евро от общия бюджет на ЕС.

„Това е още едно доказателство за непоколебимия ангажимент на ЕС за подкрепа на Украйна“, каза министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес.

Планът освен това ще засили отбранителната технология и индустриалната база на ЕС, като осигури дългосрочната сигурност и отбраната на гражданите на ЕС, допълни тя в изявление.

Страните членки на ЕС досега се затрудняват да доставят на Украйна достатъчно артилерийски боеприпаси и ракети за отблъскването на руската инвазия.

Увеличаването на производството е насочено към предотвратяване на бъдещ недостиг за въоръжените сили на Украйна, както и за гарантиране, че страните от ЕС ще останат способни да се отбраняват и ще могат да поддържат достатъчни запаси.

Договореността все още трябва да бъде потвърдена от страните членки на ЕС и от Европейския парламент. Източници от ЕС смятат, че решението може да бъде прието официално навреме, за да влезе в сила преди края на юли./БТА, Петър Къдрев/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: боеприпасиЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Пею преди 9 месеца
До Не разбирамКакво има за разбиране!!! Ако някой дойде и завладее Добружа краде децата ти убива мирни хора ще се радваш и молиш някой да ти помогне!! Сега разбра ли че Русия е престъпна държава.
37
0
 
1
 
! Отговори
. преди 9 месеца
ЕС = SS
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е а познайте от кого ще ги вземе ЕС??? От американците ли, от монголците ли, от ескимосите ли??? Пак ние ще плащаме белото на наркомана!
35
0
 
3
 
! Отговори
Истукан преди 9 месеца
ЕС работи за Украйна и всички европейци работят за Украйна. То не бяха военни помощи, то не бяха парични компенсации за щети.
34
1
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 9 месеца
500 мл. за боеприпаси. Част от тях за Украйна. Останалите за Русия ли? Който плаща /дава газ/ поръчва музиката.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Българин/25 "Българите бедстваме,но това е без значение" - Тиквата каза ли миналата година, че европеидните про'с'таци само мачкане заслужавате? Каза ви! Какво ревете сега?
32
3
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Не ги дава ЕС, а работещите като мен дето плащат десетки хиляди левове данъци... ПП. Разбирам, че за неграмонтите и некадърни европеидни про'с'таци, дето живеят при бабите си и ги пре'б'иват да им вземат пенсията та да си купят цигари, това не важи....
31
5
 
2
 
! Отговори
Хартия срещу ресурси преди 9 месеца
кой мислите че ще е победител?
30
2
 
2
 
! Отговори
Войната за мир преди 9 месеца
тече с пълна сила!
29
7
 
4
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Анонимен "Русия не може да спечели, колкото и да твърдят обратното, просто Путин отлага бесилото." СЕРИОЗНО? Руската икономика е поставена на военни релси. Заради импортозаместването се развиват всевъзможни технологии и то с военна експедитивност. дори 2022 годна при спад от 2% на БВП руската промишленост има ръст 1,5%(като практически за почти година автомобилната и авио индустрия беше спряна)
28
4
 
8
 
! Отговори
Не разбирам преди 9 месеца
Вместо да се дават пари за деца за развитие за бъдеще, се дават за оръжие, войни и братоубийствени войни?!? Ако някой ми обясни колко акъл имат тези хора...или те просто имат пари за себе си и си позволяват да си играят( и манипулират ) с чуждите животи!!!
27
4
 
14
 
! Отговори
милионите ги нямат преди 9 месеца
за нищо! Всичките тези милиарди, които ЕС хариза на Украйна можеха да послужат за далеч по- благородни каузи и за подобряване на живота на европейските граждани! Някой дали попита европейците дали са съгласни с тази благотворителност!? Отговорът ще дойде следващата година, на европейските избори.
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези са безразсъдни, няма как да се наложат над Русия. Ако продължават така ще се разпадне ЕС.
25
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Путин със сигурност е изтръпнал при тая новина. Продължителна война, Русия не може да спечели, колкото и да твърдят обратното, просто Путин отлага бесилото.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
уоу, 5-тата колона отново се е активизирала, след вчерашното лномятане и нощното затишие.
23
6
 
12
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Отвращение!!!!Искат ли мир или искат друго???????Толкова много за оръжие!!!!!!Този съюз не трябва да го има!!!!!Българите бедстваме,но това е без значение
22
1
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 9 месеца
супер делавера върти нашият оръжеен комплекс - понеже повъчката е по-голяма свалят цените, а на Украина така или иначе им трябват боеприпаси. Крадът и лъжат, това е истината
21
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колкото по-скоро излезем от ЕС, толкова по-добре за нас.
20
5
 
17
 
! Отговори
Хора преди 9 месеца
А пари за наводненията у нас няма,позор.
19
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо ЕС не вземе да инвестира в собствена армия а храни тая на щатите