Австрия ни реже, отхвърли призива на шефа на ЕК за разширяване на Шенген

В момента нямало смисъл от разширяването на безвизовата зона
14 сеп 2023 12:30, Елка Василева
472
Австрия ни реже, отхвърли призива на шефа на ЕК за разширяване на Шенген
Снимка: архив, БГНЕС

Австрия отхвърли призива на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото си за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство за свободно движение с твърдението, че в момента няма смисъл от разширяването на безвизовата зона, съобщи онлайн изданието "Юрактив".

В речта си "За състоянието на съюза" вчера Фон дер Лайен се обърна към Австрия по повод блокирането на България и Румъния, като призова: "Нека най-накрая да ги пуснем - без да се бавим повече".

Още по темата
Австрия обаче отхвърли бързо този призив, отбелязва "Юрактив".

"В момента броят на мигрантите из цяла Европа расте и в много държави се обсъжда допълнителен граничен контрол - например на границата между Германия и Полша", заяви австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

"Към този момент за мен няма смисъл да се говори за разширяване на Шенген. Имаме нужда от повече контрол, не от по-малко", допълни Карнер.

Австрия блокира присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, опасявайки се от прилив на незаконни мигранти, посочва "Юрактив".

Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно своите граници, които биха станали външните граници на Европейския съюз след приемането им в Шенген.

От друга страна Фон дер Лайен подчерта, че двете източноевропейски държави вече са станали модел за "прилагането на добри практики в областта на убежището и репатрирането".

"Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство", каза председателката на ЕК в своята реч "За състоянието на съюза".

В самата Австрия безкомпромисната позиция на правителството по въпроса за ветото на България и Румъния също бе разкритикувана - от либералната партия НЕОС, която сега в опозиция.

"Това е директен призив към федералното правителство на Австрия най-после да вдигне своето неописуемо, антиевропейско вето", заяви евродепутатката от НЕОС Клаудия Гамон, цитирана от австрийската агенция АПА, след произнасянето на речта на Фон дер Лайен.
(БТА, Иво Тасев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
367
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега започнете специална проверка на тировете пътуващи през Българи и Румъния за Австрия и Унгария. Както и на колите с техни номера. Минимум по 3-5ч. на кола и тир с пълна проверка и профил на шофьорите. Така, малко да усетят че и за тях има граници.
366
0
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 8 месеца
Една хубава новина!
365
1
 
2
 
! Отговори
Да ги вразумим преди 8 месеца
Да им пуснем малко работна ръка от Афганистан Пакистан Сирия и тогава може и да си променят мнението
364
2
 
1
 
! Отговори
Малко за политика преди 8 месеца
Да извикат "за консултации" посланикът ни в Австрия. Това на дипломатически език е израз на недоволство. Но и това няма да направи сглобката. Продажници първо качество.
363
1
 
2
 
! Отговори
Очакваше се преди 8 месеца
Ние имаме ли какво да блокираме за Австрия и Нидерландия, за да се договорим "Аз на тебе - ти на мене"? Сигурно може да се намери какво, но за да го направят нашите управляващи трябва д_пе, а те са послушковци. За едно потупване по рамото и за малко еврофондове са готови на всичко.
362
1
 
9
 
! Отговори
Ralica преди 8 месеца
Без всякакви доводи блокиране. Отдавна го написах, блкиране на РСМакедония до признаване започването и като държава от 1945г и никакви отстъпки. Клекнаха нашите продажници пред ляворезбарите от Европа и сега могат да ни клатят както искат. То и разширяване на ЕС няма смисъл и не е на дневен ред, щом няма смисъл от разширяване на Шенген.
361
1
 
9
 
! Отговори
Що така бе Миме? преди 8 месеца
То какво се оказа - Фон дер Лайньонен им вика: Пуснете ги бре! А те и отговарят: Глей си работата!
360
4
 
7
 
! Отговори
Itso преди 8 месеца
И аз гласувам беге кензефът да не влиза в кварталът на богатите. Така е редно.
359
7
 
20
 
! Отговори
Карнер преди 8 месеца
Докато БМБ, Пеевски, Доган и още поне 500-600 крадливи, нагли до безобразие престъпници от групировките ГРОБ, ДПС, Възраждане, БСП и сие не бъдат ефективно осъдени, и имуществото им конфискувано, което значи подмяна на цялата корумпирана съдебна система, Австрия няма да даде разрешение България да влезе в Шенген.
358
20
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 8 месеца
Как да пуснеш в Шенген държава, начело на която стои Банкянския Лукашенко - лизаччът на газъ на Путин?
357
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как да пуснеш в Шенген държава, начело на която стои Банкянския Лукашенко - лизаччът на газъ на Путин?
356
1
 
6
 
! Отговори
До 381 преди 8 месеца
Нищо не можеш да отрежеш ти- както казва вожда ти- решава тоз който има пари. Ти нямаш пари бе! Какво ще решаваш ти? Бай Т
355
1
 
6
 
! Отговори
Кремълския преди 8 месеца
Троянски кон бил изгорен, каква изненада
354
2
 
11
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 8 месеца
ТЕ ЕДНИ МУТРИ У БГ...ОТСТРЕЛВАТ ГИ КАТО ЗАЙЦИ...ЦЕЛЯТ ГИ В ОЧИТЕ. ..НАЛИ СИ ИМАТЕ ТАМ ГЬРЦИЯ И ТУРЦИЯ...ШЕНГЕН НА КУКОВО ЛЯТО ИЗМАМНИЦИ КРАДЛИВИ.
353
2
 
17
 
! Отговори
Баба Ванга преди 8 месеца
Шенген ке видите през на Макрон кривия. Така да знаете!
352
4
 
30
 
! Отговори
Boycott преди 8 месеца
Дали да не "отрежем" OMV, Billa, Austrian Airlines?
351
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Фактът, че Австрия и Нидерландия не подават ръка на сегашното реформаторско БГ парламентарно мнозинство и правителство, показва, че основната причина не е в борбата на БГ срещу корупцията. Очевидно те се ръководят от съвсем други техни интереси. Както е известно, Китай се стреми да използва гръцкото пристанище Пирея като вход за своите стоки и инвестиции към Европейските пазари. А достъпът до тях минава през България и Румъния. Вероятно за някои държави от ЕС е по-изгодно да използват България и Румъния просто като вътрешна бариера. Така че "европейската солидарност" към нас по темата "Шенген"
350
1
 
9
 
! Отговори
Samo minavam преди 8 месеца
Като ни видиш само митниците и митничарите, започваш да се чудиш, кой ни натиска в ЕС, барабар с *** и тоалетните, които миришат
349
12
 
10
 
! Отговори
ц преди 8 месеца
Не сме нито за Шенген нито за еврото . Това е отрова за нас
348
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Австрия няма мутри. Въобще.