Белгия: При война след няколко часа ще хвърляме камъни

Страната не е в състояние да удържи на 30-дневна военна битка
6 дек 2023 15:21, Елка Василева
144
Белгия: При война след няколко часа ще хвърляме камъни
Снимка: архив, БГНЕС

Белгия днес не е в състояние да удържи на едномесечна военна битка, сочи оценката на бившия главнокомандващ на Белгийските въоръжени сили ген. Марк Тис, цитирана в местни медии.

Той уточнява, че по време на неговото командване годишният бюджет за боеприпаси е бил 15 милиона евро, днес е 150 милиона евро, а за да може страната да устои на битка до 30-60 дни, са необходими от пет до седем милиарда евро. Ако днес избухне война, няколко часа по-късно ще трябва да хвърляме камъни, защото ще сме изчерпали боеприпасите, казва генералът.

Тис настоява ЕС и НАТО да увеличат значително бюджетите за отбрана и споделя оценката, че Русия е в състояние в близките години да нападне и други европейски държави след Украйна. Той отбелязва, че Русия и Китай се стремят към свят, в който ЕС и САЩ не са водещи сили и предупреждава за опасността от проруски европейски политически организации.

Белгийските медии днес съобщават също, че в страната са били претърсени няколко места по разследване за износ към Русия на стоки с възможна двойна употреба, включени в санкционните списъци на ЕС. По случая има задържани в Белгия и Нидерландия, пояснява белгийската прокуратура. Допълва се, че част от стоките може да бъдат използвани при производството на ракети и дронове.
(кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-важното е генералът да плаши белгийчетата с руската опасност, за да могат те с готовност да се разделят с част от съдържанието на портфейлите си и да дават за оръжия, които белгийката да купува от Хегемона и да му пълни ненаситния търбух.
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Генерал от ВСУ обясни защо нямат сериозни победи. Руснаците вървят напред, надявайки се да попаднат в плен, за да похапнат. А ВСУ отстъпват назад, не желаейки да хранят, обличат и лекуват москалите.
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
1957 година в центъра на цивилизована Европа, в Брюксел, Белгия, затваря последният човешки зоопарк където са докарвали жени и деца от Африка да ги показват на белгийците като живoтни. През 1957 година дивашка изостанала Русия пуска първият в историята спътник в Космоса.
65
13
 
3
 
! Отговори
всички мразят рф преди 5 месеца
Русия се изпокара с всички, всички мразят и презират гаднярката Русия. С много усилия успя да се превърне във враг на България - която й е дала азбуката и културата, съседите я мразят заради гадостите които постоянно прави, а господарите които я презират и подритват, и сега загубиха и войната срещу Украйна, където използваха гаднярката Русия постоянно да прави гадорийки на България.
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В началото се снимаха гордо с м-четворките, а после ги фърлиха, и пак си взеха калашниците.
63
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 64, копейко, словореда ти е като на третокласник, който поне три пъти е повтарял! Като мълчиш си по-умен, опитай се да го правиш по-често
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гледам в Украйна само с ФН стрелят, шо не стрелят с фн?
61
5
 
6
 
! Отговори
всички мразят БГ преди 5 месеца
България се изпокара с всички, всички мразят и презират гаднярката България. С много исилия успя да се превърне във враг на Русия - световна военна сила, съседите я мразят заради гадостите които постоянно прави, а господарите които я презират и подритват, и сега загубиха и войната срещу Русия, където използваха гаднярката България постоянно да прави гадорийки на Русия.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При война на Белгия със някоя съседна държава (Люксембург, Нидерландия, Франция, Германия или Великобритания), какво ли ще стане?
59
7
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
Белгия е един от най-големите производители на оръжие не само в Европа, но и в света. FN (Фабрик Насионал) ако не сте чували. Най-масовата лека картечница на НАТО, най-добрия пистолет 5,7 мм, пробива бронирана жилетка, собствена система автомат FN SCAR - най-иновативният в света, безгилзови боеприпаси и така до безкрай. И човекът просто лобира за повече поръчки на джепане. Не че Просията е спечелила нещо. Не бързайте да се радвате, онези! От смесените бракове, имам предвид.
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 56, айде сега влез в Гуглето, и потърси от кога Кипър е член на НАТО
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Белгия е най-богатата държава в Европа. Нямат никаква икономика, и нищо не произвеждат. Рязали са ръцете на децата които не си изпълнявали нормата на каучуковите плантации в Конго, и после правели снимки с родителите им които държат отрязаната ръка на детето, да ги показват за назидание.
56
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След гадостите които Русия натвори последните години, вече никога няма да получи нищо от България на приоритетна основа.
55
0
 
8
 
! Отговори
1940 преди 5 месеца
Са издържали 72 часа!
54
5
 
3
 
! Отговори
До "българин&qu преди 5 месеца
То пък щото във вашата Русия е по-различно?
53
5
 
7
 
! Отговори
Вервайте в НАТО преди 5 месеца
Турска окупация на КипърПърва турска инвазия, юли 1974.Втора турска инвазия, 14 16 август 1974.Страни в конфликта: Турция (член НАТО) срещу Кипър и Гърция (член НАТО).Жертви:Кипър: 12 000 войници, Гърция:2000 войнициТурция:568 убити (498 от турската армия и 70 от съпротивата)
52
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 50, знаем бе копейко, на хартия вече сигурно за хиляден път летят ракети по НАТО! НА ХАРТИЯ!
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А петата статия такова?
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като член на НАТО Белгия е напълно беззащитна при една агресия, защото и останалите държави, които биха могли да я нападнат, също са членки на НАТО.
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украйна умре.