Белгия: При война след няколко часа ще хвърляме камъни

Страната не е в състояние да удържи на 30-дневна военна битка
6 дек 2023 15:21, Елка Василева
144
Белгия: При война след няколко часа ще хвърляме камъни
Снимка: архив, БГНЕС

Белгия днес не е в състояние да удържи на едномесечна военна битка, сочи оценката на бившия главнокомандващ на Белгийските въоръжени сили ген. Марк Тис, цитирана в местни медии.

Той уточнява, че по време на неговото командване годишният бюджет за боеприпаси е бил 15 милиона евро, днес е 150 милиона евро, а за да може страната да устои на битка до 30-60 дни, са необходими от пет до седем милиарда евро. Ако днес избухне война, няколко часа по-късно ще трябва да хвърляме камъни, защото ще сме изчерпали боеприпасите, казва генералът.

Тис настоява ЕС и НАТО да увеличат значително бюджетите за отбрана и споделя оценката, че Русия е в състояние в близките години да нападне и други европейски държави след Украйна. Той отбелязва, че Русия и Китай се стремят към свят, в който ЕС и САЩ не са водещи сили и предупреждава за опасността от проруски европейски политически организации.

Белгийските медии днес съобщават също, че в страната са били претърсени няколко места по разследване за износ към Русия на стоки с възможна двойна употреба, включени в санкционните списъци на ЕС. По случая има задържани в Белгия и Нидерландия, пояснява белгийската прокуратура. Допълва се, че част от стоките може да бъдат използвани при производството на ракети и дронове.
(кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
6
 
! Отговори
Айнщайн преди 8 месеца
До селянин: Четвъртата световна ще се води с копия и прашки. Защото Третата ще унищожи всичко и ще върне светът в каменната ера. (заради ядрените бомби и напредналите оръжия) Мисля че Айнщайн го е казал.
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дакато си пишем, че белбийчетата след няколко часа щели да хвърлят камъни по танковете, самолетът на Президента Путин съпроводен от 4 броя Су-35С, прелетя над Арабския полуостров и кацна в ОАЕ. Президента Путин беше приет с почести, нахранен с вкусна закуска, изслушан и изпратен поживо-поздраво за среща с наследния принц на Саудитска Арабия.
86
9
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 8 месеца
Гледам в Украйна само с ФН стрелят, шо не стрелят с фн? -----///------ Стрелят с FN и то от сички калибри, дорогой... :))
85
11
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 8 месеца
България се изпокара с всички, всички мразят и презират гаднярката България. -----///------ Браво! Мама рускинка така ли те учи? :))
84
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е те белгийците кога са водили война въобще!?! Просто като има война, съответните войски минават през територията на Белгия и похапват белгийски шоколад. Да наблегнат на шоколада, ще хвърлят шоколади.
83
0
 
14
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Кой пък ще напада Белгия,тя отдавна е превзета от бежанци араби без бой,НАТО умишлено плаши страните за да дават пари...
82
2
 
6
 
! Отговори
селянин преди 8 месеца
некой беше казал че третата световна ке се води с прашки
81
2
 
5
 
! Отговори
Кой запали Газа? преди 8 месеца
От своя страна президентът на Чеченската република Алу Алханов заяви, че главата на руската държава Владимир Путин се радва на изключително висок авторитет в мюсюлманския свят."Вие сте политик с огромен авторитет в мюсюлманските страни. Много пъти съм се убеждавал в това, когато съм ги посещавал и когато съм се срещал с изтъкнати религиозни дейци от азиатските държави", подчерта Алханов на срещата с президента на Русия в парламента на Чечения.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нали това беше целта на НАТО.
79
6
 
4
 
! Отговори
Кой запали Газа? преди 8 месеца
Грозни, 12 декември. Русия винаги е била най-верният и последователен защитник на исляма, заяви президентът на Русия Владимир Путин в речта си пред парламента на Чечения в понеделник, съобщава Интерфакс. "Искам да напомня на хората от другата страна, на онези, които искат уж да бранят исляма, че Руската федерация винаги е била най-последователният, верен и твърд приятел на исляма, който е религия на мира", отбеляза Путин.Той подчерта, че "Русия винаги е била и остава най-добрият партньор на
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Абсолютно съм уверен, че Украйна ще успее", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг оптимистично през април. Псилютно романтишно! А Кая защо не искат да я турат на НАТО, а? Заплатата е по голема и от ООН на Гутериш!
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имаше само един "военен план" в историята "Барбароса", за превземане на Москва.
76
3
 
3
 
! Отговори
Кой запали Газа? преди 8 месеца
Тази джамия ще бъде източник за разпространение на хуманистичните идеи и истинските ценности на исляма, каза още Путин, като осъди групировката "Ислямска държава", която според него "изопачава исляма". В руската столица има четири джамии, а в Москва живеят между 1 и 2 милиона мюсюлмани.
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато 26 годишната Валентина Терешкова извършва полет в Космоса с Восток-6 през 1963г. в Швейцария още на са били и сънували за демокрация и не са имали право да участват в избори и да гласуват.
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само да допълня - последната зоологическа градина в Белгия е затворена през 1957г. (или поне са разкарали хората от там). Преди няма и 70 години. Най-възрастните и все още живи в Белгия може и да са посещавали такива места навремето.
73
2
 
9
 
! Отговори
да преди 8 месеца
мразят я защото е ВЕЛИКА РУСИЯ, и като имат съдрани г-ащи, защо налагат глупави санкции?
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Словашкият премиер Роберт Фицо окончателно отказа оръжия на Украйна:
71
2
 
2
 
! Отговори
Кой запали Газа? преди 8 месеца
Съборната джамия в Москва е с площ 19 хиляди квадратни метра, разположена близо до центъра на руската столица, и може да приеме 10 000 души. "Това е голямо събитие за мюсюлманите в Русия. Една от най-старите джамии в Москва бе реконструирана на историческото ѝ място", заяви Путин. По думите му Русия е страна на "различни вероизповедания, в която, и аз държа да подчертая това, ислямът е една от традиционните религии".
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Знаете ли къде е била последната зоологическа градина, в която е имало хора? В Белгия... Сега белгийците щели да ни учат на хуманизъм, човеколюбие и т.н. хахаха В България никога е нямало подобни неща, но виж в Западна Европа са си падали по такъв тип забавление. По ирония на съдбата Хит_лер е допринесъл за това, този тип зоологически градини да намалеят. И така... Запада съвсем отскоро се прави на толерантен и човеколюбив, но историята помни, а кармата не прощава на никого!
69
0
 
4
 
! Отговори
Кой запали Газа? преди 8 месеца
"Най-голямата джамия в Европа бе открита с тържествена церемония в Москва, в която участваха руският президент Владимир Путин, турският държавен Реджеп Тайип Ердоган и палестинският лидер Махмуд Абас."