Ще заблести ли отново звездата на Макрон след назначаването на Атал?

Реална е възможността Марин Льо Пен да е негов наследник
Обновена: 13 яну 2024 19:42 | 13 яну 2024 19:42, Анисия Иванова
69
Ще заблести ли отново звездата на Макрон след назначаването на Атал?
Снимка: БГНЕС

Президентът Еманюел Макрон назначи 34-годишния бивш министър на образованието Габриел Атал за министър-председател на Франция в опит да даде нов тласък на своята администрация само няколко месеца преди изборите за Европейски парламент.

Атал става първият открит хомосексуалист, който оглавява правителството на Франция, и най-младият, заемал този пост в съвременната история. Изгряващата звезда на френската политика поема тази роля след една трудна за Макрон година, в която се водиха поляризиращи битки за пенсиите и имиграцията, които поставиха на изпитание способността на президента да прокарва реформи.

Макар че до края на мандата на Макрон остават повече от три години, той вече гледа към своето наследство и се притеснява дали няма да бъде наследен от Марин Льо Пен, която той победи на предишните два президентски балотажа. Европейските избори, които ще се проведат през юни, са тест за нарастващата популярност на нейния крайнодесен Национален сбор. Засега перспективите са мрачни за Макрон, тъй като партията на Льо Пен лесно изпреварва неговата в проучванията на намеренията за гласуване.

"Макрон отчаяно се нуждае от нов старт", казва Мелоди Мок-Грюе, експерт по парламентарни въпроси от Париж. "Като се има предвид общата умора по отношение на Макрон на този етап, дори не е сигурно, че смяната на министър-председателя ще бъде достатъчна, за да накара звездата му да заблести отново."

В публикация в социалната медийна платформа X президентът заяви, че разчита на "енергията и ангажираността на Атал да изпълни плана за превъоръжаване и обновяване".

Популярността на Атал сред французите нарасна, след като той пое управлението на образованието през юли. Той затвърди забраната за носене на дълги, разголени рокли, наричани  абая, в училищата, заяви, че ще експериментира с използването на училищни униформи и промени датите на прочутите матури във Франция за по-късен етап от учебната година.

Някога член на Социалистическата партия, той се присъедини към движението "En Marche" на Макрон преди президентските избори през 2017 г. и оттогава двамата поддържат близки отношения. Получил образованието си в престижния парижки университет по политически науки, той е един от малкото министри, които останаха в кабинета след преизбирането на Макрон през 2022 г.

Като министър на бюджета той контролираше финансови законопроекти, които осигуриха допълнителни разходи за домакинствата по време на енергийната криза, и план за ограничаване на данъчните измами. Той също така беше говорител на правителството.

Слаб растеж

Новият министър-председател е натоварен със задачата да състави кабинет. Изборът на финансов ръководител ще бъде от ключово значение за способността на Макрон да преследва програмата си за икономически реформи, която включва и целта за пълна заетост.

Макар че инфлацията се забави значително спрямо пика си и правителството очаква тя да спадне под 3% през първата половина на годината, бавният растеж може да подкопае усилията на президента за създаване на работни места и възстановяване на публичните финанси.

В новогодишното си обръщение към бизнес лидерите в понеделник Бруно Льо Мер, който е министър на финансите от близо седем години, заяви, че ентусиазмът и ангажираността му не са намалели.

"Намираме се в ключов момент от петгодишния мандат: това, което постигнахме с президента на републиката, е значително, а това, което ни остава да постигнем, е още по-важно", каза той.

Атал заменя Елизабет Борн, бивш министър на труда, околната среда и транспорта, известна с това, че е технократ, която се бореше да създаде коалиция за приемане на закони в Националното събрание, след като Макрон загуби абсолютното си мнозинство през 2022 г. Миналата година тя трябваше да прибегне до използването на конституционна разпоредба, за да прокара непопулярната пенсионна реформа на Макрон без цялостно гласуване в условията на месеци на протести и стачки. В средата на 2023 г. бунтове и кражби последваха фаталния разстрел на 17-годишен младеж от полицай край Париж.

Проучване на общественото мнение от този месец, проведено от Elabe за Les Echos, показа, че Атал е вторият най-популярен политик във Франция с резултат от 39%, отстъпвайки само на бившия министър-председател Едуар Филип и малко преди лидера на Националния сбор Марин льо Пен. Рейтингът на одобрение на Макрон е 27%.

Законодателството не позволява на Макрон да се кандидатира за трети пореден мандат през 2027 г., което предизвика прикрито съревнование между висшите политици, които искат да го наследят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 4 месеца
Много си подхождат. И как се гледат само...... И тези ще управляват великата някога Франция. Де Гол и Наполеон сигурно се обръщат в гроба.
47
0
 
10
 
! Отговори
мафиот преди 4 месеца
Тези вече са се взели,бабата е за парлама и да ги челастри с ИИ /искуствен инструмент/!
46
0
 
11
 
! Отговори
Болгар преди 4 месеца
Ко значи открит гей? Има закрити ли?
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И двмамата не стават.
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Макрон със сигурност е опитвал макарона! Никой не може да ме убеди в обратното!
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Френска сглобка НЕкоалиция
42
0
 
19
 
! Отговори
нека се земат! преди 4 месеца
щом младите се обичат - нека се земат! :)
41
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Розовите понита са в някаква секта.Слагат само такива на висши длъжности.Държат се неадекватно,защото са дрогирани и водят света към ядрен апокалипсис.На този гаджето му е министър и по принцип не трябва сега да заема поста министър-председател заради конфликт на интереси.
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Когато основният световен поток минава през проливите, ако една или две държави по пътя се запалят, ще има ситуация, при която някъде на брега на Йемен ще има няколко момчета с джавелини и те ще събират дан от всеки газовоз, който минава минава. А Европа сега живее само от вносен втечнен газ. Няма да стрелят по този газовоз, ще вземат 10 милиона долара от тези компании, които ги застраховат. И цените на газа ще бъдат съответстващи. А САЩ ако искат всички самолетоносачи да изпратят срещу тях.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От началото на реалната транспортна блокада на Червено море от хуситите западните икономики вече са загубили най-малко 35 милиарда долара, потокът от стоки през Червено море е намалял с 30%, в Европа е започнала паника поради разкъсването на логистичните вериги, доставката на стоки става все по-скъпа, което неизбежно води до по-високи цени. Поради опасения от прекъсване на доставките борсовите цени на газа в Европа скочиха с 10-13%, а цените на петрола се покачват всеки ден.
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Посольство Франции в Нигере официально закрыто
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Венецуела анексира част от Франция, изключително богата на ресурси територия с петрол, злато, прясна вода и дървен материал и с относително малко население от около 100 хиляди души. И нито Макрон, нито НАТО не смеятъ да гъкнат, защо не задейстават петата статия? Срещу Венецуела. А какво остава НАТО да се намеси, ако Русия смели Финландия.
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Френското издание Le Journal du Dimanche съобщи последните резултати от социологически проучвания: 54% от младите хора на възраст 18-24 години във Франция, уморени от управлението на Еманюел Макрон, искат да напуснат страната. Според проучване гражданите, страдащи от икономическа и политическа депресия, гледат с отчаяние на бъдещето на Франция. 69% от населението от всички възрастови групи искат да напуснат Франция.
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако "звезда" е нов жаргон за analnoто му отверстие, вероятно ще заблести.
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия доказва, че е сериозна за завръщането си в Африка.
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Американският блогър Гонзало Лира почина в украински затвор. Семейството потвърди смъртта на Лира. Американецът беше задържан от СБУ през май миналата година. Илон Мъск се интересуваше защо американски гражданин е държан в украински затвор, а водещият Тъкър Карлсън дори интервюира бащата на Лира. Гонсало беше известен с това, че критикува режима на Зеленски, за което беше убит.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става с успешното контранастъпление? Защо вече толкова време няма новини за успешното контранастъпление, преди постоянно говореха и пишеха за успешното контранастъпление а сега всички новини за успешното контранастъпление изведнъж спряха. Знае ли някой тук какво става с успешното контранастъпление?
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Российская Сторона признает, что в мире существует только один Китай, Правительство Китайской Народной Республики является единственным законным правительством, представляющим весь Китай, а Тайвань является неотъемлемой частью Китая.
30
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Льо Пен старата кобила е като баща си - битата карта. Пускат срещу тези гуейтаци неизбираеми тежки недоразумения, за да могат да нагласят изборите по свой избор. Ако пуснат истински достоен мъж срещу тези населението ще го избере. По- лесно се управлява чрез бездетни самовлюбени марионетки, за които имат тонове компромати
29
0
 
6
 
! Отговори
хе хе хе преди 4 месеца
Сладката ротация във Франция.