България е сред страните, където жилищата са поскъпнали най-много

В Люксембург пък поевтиняват
4 апр 2024 19:15, Нели Христова
63
България е сред страните, където жилищата са поскъпнали най-много
Снимка: БГНЕС

Цените на жилищата, измерени според Индекса на жилищните цени, са нараснали с 0,2 на сто в ЕС през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо същото тримесечие на предходната година, докато в еврозоната са се понижили с 1,1 на сто, съобщава европейската статистическа служба Евростат на сайта си. През третото тримесечие цените спаднаха със съответно 1,1 на сто и 2,2 на сто.

Спрямо третото тримесечие на 2023 г. жилищата са поевтинели с 0,3 на сто в ЕС и с 0,7 на сто в еврозоната.

Сред страните членки, за които има налични данни, в осем се отчита годишен спад на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., а в осемнайсет - повишение. Най-силен е спадът в Люксембург (-14,4 на сто), Германия (-7,1 на сто) и Финландия (-4,4 на сто), а най-значителен растежът в Полша (+13,0 на сто), България (+10,1 на сто) и Хърватия (+9,5 на сто).

Спрямо предходното тримесечие цените са се понижили в единайсет страни членки, останали са стабилни в една и са нараснали в четиринайсет. Най-големи са спадовете във Франция (-2,7 на сто), Латвия (-2,5 на сто), Дания и Швеция (по -2,3 на сто), а най-силен растежът в Полша (4,8 на сто), Хърватия (3,4 на сто) и Ирландия (3,0 на сто).

За България освен повишението с 10,1 на сто на годишна основа, се отчита нарастване на цените с 1,2 на сто на тримесечна основа. За сравнение, през третото тримесечие растежът е бил с 9,2 на сто на годишна основа и с 2,7 на сто на тримесечна, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо да плащам на българската мафия баснословни суми за кутийки, заобиколени от коптори, вместо да дам почти същите, а понякога и по-малко пари в Германия, Испания, Франция, Англия или прочие западни държави, за повече площ, гараж/паркомясто, градинки и паркове, чистота, полиция, съд, университети, болници и т.н. цивилизованости, каквито при нас няма! И най-важното - не живееш до психясали съседи или мутри!
18
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В държавата с най-бързо намаляващото население в света,с една трета необитавани жилища и строителен бум цените растат .А в Германия с увеличаващо се население и малък брой необитавани жилища цените падат.Ама балон нямало.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алчността на бай ви *** е пословична .
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
има мегдан да поскъпнат още толкова.
15
4
 
11
 
! Отговори
БОЛШОЙ ТЕАТЪР преди 1 месец
KAT ИЗЯДЕТЕ ИСКАНДЕРИТЕ И КАЛИБРИТЕ КЕ ПАДНАТ.....
14
1
 
22
 
! Отговори
Това не е само за преди 1 месец
цените на новото строителство в големите ни градове. Вижте обявите за къщи в малките населени места. Повечето оферти са за съборетини на безумни цени, защото някой си мисли, че като сме в ЕС, ценита трябва да са европейски. Ама като продаваш полусрутена къща, необитаема от поне 10 години, без баня и с външна тоалетна, какви десетки хиляди евро искаш?
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички села трябва да се настанят в градовете и всички хора да са натъпкани на едно място, политика, трябва им евтина работна ръка за частния бизнес. Къде е държавата и как разрешава цените да с в евро, като официално в страната се ползва лева. Познайте мафията от кои нива е и вижте алчността им колко е голяма. Повече от 15 г. потъваме и мафията превзе всичко.
12
3
 
16
 
! Отговори
До 8 преди 1 месец
Е то точно преди 15 години се пукна балона миналия път, време чу е вече пак.
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То при нас поевтиняване на каквото и да било няма. Такова има само в нормалните икономики.
10
1
 
8
 
! Отговори
До аз преди 1 месец
Брей, ти си бил.много добричък. Какни добри съвети и то безплатни от доброта раздаваш. Ха ха ха.
9
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хич не ме интересува. За апартамент, който скоро или ще бъде разрушен от земетресение. Или ще бъде удорен от ракета в предстоящата война не давам и една стотинка.
8
27
 
9
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Факт е че се купува на тези цени и няма застой. Пазарна икономика. От поне 10-15 години слушам за "балон", който така и не се пука. Който не се поддаде на тези приказки за балони и захарни памуци и си купи жилище вече си го е изплатил и то на 1000е квадрата, а не на 3000е както е сега. И ако ви трябва наистина жилище по-добре взимайте сега, че всъщност по всичко личи, че цените ще растат още. В даден момент ще има корекция, но няма да е тази, на която се надявате, а ще е 10-20%.
7
2
 
41
 
! Отговори
Стр.инж. преди 1 месец
Това чист картел. Строителен инженер съм и професионално мога да заявя, че цените са завишени двойно. Мафия за съжаление и в строителството и продажба на жилищни имоти. То бива, бива лакомия, но това е вече престъпление.
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като нямаш прокуратура, МВР, институции, положението е такова. Презастрояване и лошо качество, но за сметка на това от скъпо при скъпо, строителната мафията цъфти. Няма да спра да се чудя на купувачите, да дадеш толкова пари за едни голи некачествени стени без гараж и парко място, колко трябва да си зле.
5
3
 
21
 
! Отговори
Да беше само западен преди 1 месец
До АнонименНяма никаква разлика между "запад" и "изток" освен в методите, по които тормозят народите. Докато си мислите, че онова руско ботокс джудже е по-различно от байдъновци,майдъновци, евросъюзи още сте под хипноза. Всичките политици са сатанински пионки и си слагат малките шапчици пред когото трябва...
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сякаш някой съзнателно се опитва да ни наложи западния модел, при който не притежаваш никакво имущество и живееш под наем цял живот...
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жилищната мафия е с картел.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гaнeцuте забогатели реZZко, ето как!!!
1
1
 
28
 
! Отговори
VD преди 1 месец
Защото сме една сред най-богатите и развити страни и БВП на човек е един от най-високите от страните от третия свят и може да си позволим всичко - като например 38кв. апартамент е между 100-150 000 евро