РСМ в ЕС само ако оправи отношенията с България?

Засега ЕС отказва следващ етап на преговори
30 сеп 2024 20:30, Инна Ангелова
22
РСМ в ЕС само ако оправи отношенията с България?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В планините, където североизточната част на Северна Македония граничи със западната част на България, работниците се пекат в жегата в края на септември. Те навлизат във финалните етапи на изграждането на стратегически критичен високоскоростен път, свързващ столиците Скопие и София.

Пътят е част от планирания маршрут, известен като Коридор 8, свързващ адриатическото крайбрежие на Италия по море с Албания, след което се простира през Северна Македония до пристанище Варна на българското черноморско крайбрежие. Работи се и по жп връзка по същия коридор.

Когато бъде завършен, той ще закотви страните от Западните Балкани Албания и Северна Македония в европейската транспортна и търговска мрежа, буквално проправяйки пътя им към Европейския съюз, като същевременно предоставя на НАТО стратегически военен коридор.

Но железопътният и пътният проект, подобно на кандидатурата на Северна Македония да се присъедини към европейския блок, е изпълнен с пречки, забавяния и спорове, пише Euronews.

Премиерът Християн Мицкоски обвини България, че не се е ангажирала с железопътния маршрут на своя територия, заявявайки, че жп линия ще завърши в “задънена улица“ на българската граница. Той заплаши да пренасочи средствата от ЕС, предназначени за проекта, към друг маршрут, известен като Коридор 10, който ще свърже Скопие с Белград и Будапеща на север, където евроскептичните националисти, смятани за близки до Мицкоски, са в правителството.

Спорът идва на фона на това, което български официални лица смятат за по-нататъшно разплитане на отношенията между двете страни, които паднаха до ново дъно, след като дясната партия ВМРО-ДПМНЕ спечели победата на парламентарните и президентските избори в РСМ през май миналата година.

Дългогодишен спор има и с Гърция относно името на Северна Македония. Той се появи отново, тъй като националистите в Скопие неофициално наричат ​​страната “Македония“ в това, което официални лица в Атина виждат като грубо нарушение на Преспанското споразумение от 2018 г.

Това означаваше, че миналата седмица нямаше единодушно съгласие между посланиците на ЕС за отваряне на първите преговорни глави за присъединяването на Северна Македония към блока. Междувременно съседна Албания получи зелена светлина.

Въпреки че Албания вече изпреварва своя съсед, официални лица в Брюксел и Скопие все още се надяват, че наскоро създаденото македонско правителство ще остане фокусирано върху пътя си към присъединяване.

Изпълнителната власт на ЕС залага на новия си план за растеж от 6 милиарда евро за Западните Балкани, съгласно който ще инжектира инвестиции в седемте страни кандидатки от Западните Балкани през следващите три години в замяна на реформи, предназначени да доближат техните икономики и общества до ЕС.

Друга характеристика на плана за растеж е, че страните, които не успеят да постигнат целите си за реформи, могат да видят отпуснатите им средства към други страни в региона на Западните Балкани. Източници от ЕС казват, че моделът е предназначен да създаде “конкуренция“ между съседите и да стимулира по-бързи реформи.

Държавите-членки имат право на вето

Но дори Скопие да изпълни успешно всичките си цели и да извлече ползите от Плана за растеж, то може да напредне по пътя си към членство в ЕС само ако продължи да подобрява отношенията със съседна България. Това ще се окаже предизвикателство, тъй като депутатите в София и Скопие продължават да обменят бойна реторика.

Всяка държава-членка трябва да даде изрична зелена светлина за отварянето на всяка стъпка в процеса на присъединяване към ЕС.

В отговор на неуспеха на посланиците на ЕС да придвижат преговорите за присъединяване със Северна Македония, бившият премиер Бойко Борисов каза, че Скопие трябва да "се изправи пред последствията от действията си", обвинявайки правителството на Мицкоски, че обвинява България за забавяне на кандидатурата си за членство.

Борисов също така призова за оставка на вицепремиера и министър на транспорта на Северна Македония след словесна война, свързана с маршрута на Коридор 8, свързващ столиците на двете държави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от Русия
Александър Вучич има ясна стратегия в своята геополитическа игра на шах
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Мара Бунева преди 14 минути
Няма никакви ,,проблеми" между Р България и РСМ, свързани с предприсъединителния процес. Има неизпълнение на критерии и договорености от страна на РСМ. Да не си търсят виновни и да не се опитват да си купят лоби в ЕС, защото този път ще го доведе до пропастта, т.е., до Белград и Москва. А може би Мицко точно това иска, но разиграва евтини трагикомедии?..
20
3
 
2
 
! Отговори
ЯНЕ преди 26 минути
МАКЕТА НЕ СЕ НАПЪВАИТЕ ЕВРО САЮЗА СКОРО ЩЕ СЕ РАЗСПАДНЕ ВЕРВАИТЕ МИ
19
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 39 минути
До Ааа Северна Македония.Бъди по-внимателен с името,че гърците ви наблюдават внимателно и новото вето е в готовност.
18
1
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 43 минути
да престанат да говорят и да пишат на това, което може да се оприличи само на неграмотен и шопски селски диалект. -----////---- Ти дали си даваш сметка, че обиждаш целия Софийски окръг, маймунке зажмоцана?
17
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 45 минути
След отделянето на Албания северните макета скоро ЕС няма да видят.Северномакедонската кратуна е много твърда,но за сметка на това куха.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Oт kpuвa rлaвa нeмa kak npaвa мucъл ga uзлeзe...
15
1
 
0
 
! Отговори
Коза ностра ||| преди 1 час
Сефармакия.
14
1
 
15
 
! Отговори
ясно като 2+2 преди 1 час
Очертава се Севермакия и Сърбогъзия да останат еденствения остров на сталинизъм на балканите. Едните са вечни руски слуги и български врагове а вторите ги влече стокхолмски синдром.Свикнали да прават фелацио на Тито.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Няма да зле и да се образоват малко като заимстват от нас последните реформи и да престанат да говорят и да пишат на това, което може да се оприличи само на неграмотен и шопски селски диалект.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
няма да има разширяване
11
0
 
12
 
! Отговори
БЮРСМ преди 1 час
Гърците не трябваше да им сменят името на РСМ. БЮРМ звучеше по-добре, а и още си ги влече към Белград.
10
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Стига сте квикали, не разбрахте ли, че мераците за вливане в диктатурата ЕС вече секват, виж само как си купуват политици, който слушка и изпълнява ще получи милиардите и ще пълни чекмеджета и шкафчета, наш тиквун беше много послушна тиквеница.
9
15
 
2
 
! Отговори
Ааа преди 1 час
Гледайте си бъдещият египетски исторически музей на пъпа на София и стига сте се занимавали с Македония.
8
16
 
4
 
! Отговори
Ромчо Столипиския преди 1 час
България ли, каква България това вече е Република Ромуландия държавата на ромовете.
7
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
fashistkata monarhia bg e poslednata grija na eu i shengen.
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Изпълнителната власт на ЕС залага на новия си план за растеж от 6 милиарда евро за Западните Балкани, съгласно който ще инжектира инвестиции в седемте страни кандидатки от Западните Балкани през следващите три години в замяна на реформи, предназначени да доближат техните икономики и общества до ЕС. Ама това не е корупция, нали? Изобщо не е купуване на политици?
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Северна Македония на колене пред България. За да получиш първо трябва да дадеш!
4
2
 
17
 
! Отговори
Много е просто преди 1 час
Значи няма да влезе докато макета с промити мозъци управляват държавата. Единственото спасение е албанци да поемат контрола над миниатюрната измислена държава.
3
3
 
14
 
! Отговори
Абе преди 1 час
Какво само се упражнявате върху тая Македония. Бетер тях сте станали. Регламентите на ЕС са повече от ясни. Не трябва да имаш териториални претенции към друга държава, трябва да си в добросъседство и не трябва да си във воина. То за това и Украйна никога няма да стане член на тоя съюз, нищо че ги баламосват. Само вижте Турция, от кога води преговори. От десетилетия преди България и е до кривата круша. Същото ще е и с Македония и Украйна.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
".......депутатите в София и Скопие продължават да обменят бойна реторика" - ами, значи трябва да ги сменяме с умеещи да дискутират, а не само да се ежат.