Министрите от ЕС свикват извънредна среща заради Близкия изток

Израел продължава въздушните си удари срещу Газа
30 сеп 2024 13:41, Гергана Попова
47
Министрите от ЕС свикват извънредна среща заради Близкия изток
Снимка: БГНЕС/ EPA

Външните министри на Европейския съюз ще проведат извънредна среща в понеделник вечерта, за да обсъдят нарастващото напрежение в Близкия изток след въздушните удари на Израел над Ливан през уикенда и смъртта на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала, пише Kathimerini.

Още по темата
Израел продължава въздушните си удари срещу Газа и в неделя започна атаки срещу милицията на хутите в Йемен. В понеделник палестинската въоръжена групировка "Хамас" съобщи, че израелски удар е убил нейния лидер в Ливан, Фатех Шериф Абу ел-Амин, заедно със съпругата, сина и дъщеря му в дома им в бежански лагер в град Тир.

Народният фронт за освобождение на Палестина (PFLP) заяви, че трима от неговите лидери са били убити при израелски удар срещу квартал "Кола" в Бейрут, отбелязвайки първото нападение в границите на града.

Министерството на здравеопазването на Ливан съобщи за над 1000 убити и 6000 ранени ливанци през последните две седмици, като милион души - около една пета от населението - са разселени.

Израелските операции ескалираха срещу подкрепяни от Иран групи, което поражда опасения за по-широк конфликт, включващ Иран и Съединените щати.

Европейски служители многократно са призовавали за прекратяване на огъня и деескалация, но тези призиви до голяма степен са игнорирани от Израел. Дипломатически източници сочат, че 27-те външни министри вероятно ще се съберат чрез видеоконференция този следобед.

Докато лидерите на ЕС се въздържаха да коментират насилието, президентът на САЩ Джо Байдън подчерта необходимостта от справедливост за всички жертви, а канадският премиер Джъстин Трюдо подчерта ролята на Насрала като ръководител на терористична организация.

Европейската комисия обяви допълнителни 10 милиона евро хуманитарна помощ за Ливан, с което общата помощ от ЕС за годината достигна 74 милиона евро. Няколко европейски правителства призоваха своите граждани в Ливан да напуснат страната и изпълняват планове за спешна евакуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: войнаЛиванЕСИзраел
Още от ЕС
Запрянов: В момента върви процес на подготовка за евакуацията от Ливан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Да преди 7 секунди
В Палестина и Ливан трябваше дасе изпратят войски на ООН и да спрат еврейските убииства.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
А какво станЪ с Украйна ?Зеленски вече е непотребен на САЩ ,... А !
40
0
 
3
 
! Отговори
мак преди 12 минути
Да се готвим за нова вълна гости, тя е неизбежна. Дали ес ще устои? Едва ли, особено страни с външни граници, останалите ще се затворят и дотук със "семейството".
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
Израел много пъти го спираха с обещания за мир!Един път стомна за вода....
38
2
 
3
 
! Отговори
До 32 преди 24 минути
Под всяка статия ли ще си избиваш украинските комплекси за малоценност и ще се правиш на българин бе Фют
37
1
 
1
 
! Отговори
Шах преди 26 минути
Айляк е велик и Мухабет е негов пророк.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 27 минути
Не харесвам Румбата, защото според мен е самовлюбен и "на гoл тумбак чифте пищови", не го подкрепям и за позицията му за Крим, но пък ако наистина каже нещо хубаво за Иран, ще ми се издигне в очите.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 28 минути
34,ти кога си се пръкнал?
34
2
 
3
 
! Отговори
Рамзан преди 29 минути
Откакто Садам нахлу в Кувейт,само фесове клатят света!
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 30 минути
И като се съберат? ЩЕ пият по едно и после кой откъде е... Най много някоа декларация да стъкмят, която близкия изток ще и използва в тоалетната .. най много
32
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 30 минути
Някой може ли да ми обясни защо преди да се пръкне Израел нямаше нито Хамас, нито Хизбула, нито ИДИЛ, нито Ал Кайда, нито някой въобще беше чувал за понятие ислямски тероризъм? Как така терористите бяха само в Европа, в Македония, в Ирландия, Баските, Корсика, Германия, Гърция, Русия, България и др.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 31 минути
Арабите отдавна бяха за шамари!
30
4
 
5
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 32 минути
Всички, които обичат *** пи6ки и блатни монголи да си взимат багажа и да се махат. Европа на нормалните европейци, България на българите. Вън всички монголоиди и арабоиди от България.
29
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 33 минути
Само да Ви напомня Радев, с кой се среща скоро! Отиваме в много погрешна посока! Не Иран и Русия са нашите хора! Ние морално, генетично и по всички интереси сме различни от Руснаците и хората които управляват Иран! И двете страни са диктаторски и дискриминират и убиват различните! Има няколко страни по света, които не трябва да ги има на картата на света! Това са Русия и Иран! Има още, но ако се освободим от тези две ще е добре! Същото важи и за нашите политици! Трябват ни други!
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
Никакви ирански организации не атакуват Израел. Израел атакува, а другите се защитават. И за да се защитават, нормално е да има "организации". Поединично е по-трудно. Не мислиш ли?
27
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 37 минути
Демек, ще се съберат гоите да мислят как да скриват действията на господарите си. Това е.
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 37 минути
Израел много години е атакуван от тези Ирански организации. Хубаво е ако бъдат неутрализирани, обаче няма как да стане това! Там няма как дасе променят нещата! ЕС реве защото знае, че ще има нови мигранти, които ще стигнат до тях! ЕС да спре с лицемерието и да помогне на нормалните хора от Израел и да им даде земя на Израелците да се населят в Европа,да се преместят от Арабите и да се забрани на Арабите и подобни да влизат в Европа,докато не докажат какви ценности изповядват!
25
1
 
1
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 38 минути
Защо? На тях им е позволено да отворят 3445788965 фронта, и да не са маркирани като военнопрестъпници?
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 38 минути
"Колко мюсюлмански страни има по света,но те не тръгват към нито една от тях." - Ами то не идват Иран и Ирак в Европа да изсипват бомбите си със самолети. Европа и САЩ и Израел ходят да бомбардират целия ислямски свят. После като обеднеят тези държави, нормално е хората да тръгнат към богатите страни. Ти не се ли стремиш към по-богат живот? Ако ми кажеш, че искаш да си беден, значи си лъжец.
23
5
 
6
 
! Отговори
Жестоката истина преди 40 минути
60 години Израел, граби арабската земя и убива жени и деца.