България и още 6 страни настояват за равни субсидии за фермерите

Седемте страни от години получават по-ниски плащания от евробюджета
23 окт 2024 11:51, Елка Василева
7
България и още 6 страни настояват за равни субсидии за фермерите
Снимка: архив, БГНЕС

България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия призовават Европейската комисия да изравни земеделските субсидии в целия ЕС.

Седемте държави, които по-късно се присъединиха към общността, години наред получават по-ниски директни плащания от европейския бюджет за общата селскостопанска политика в сравнение с държавите в Западна Европа.

Причината за това са по-ниските производствени разходи в миналото, които обаче според седемте държави днес вече не са налице, докато високите стандарти и изисквания са еднакви за всички фермери в ЕС, предаде кореспондентът на БНТ.

Седемте държави са пресметнали, че и през 2027 г. земеделските им стопани все още ще получават само около 80% от средното за ЕС ниво на директни плащания. Според тях няма основание за различно третиране на земеделските производители на вътрешния пазар на ЕС. В тази връзка България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия подчертават необходимостта от пълно външно сближаване на директните плащания. Те призовават ЕК да се съобрази с това в следващия бюджет на общата селскостопанска политика.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от ЕС
Rуаnаіr премахва хартиените бордни карти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 56 минути
Хубаво е субсидиите да се изравнят, но това трябва да върви с едно условие. Изравняване и на заплащането на работниците, както и арендата/наемите на земеделските площи. Нали произвидствените разходи вече били същите. Заплатите на работниците са част от тези разходи. Защо много българи ходят примерно в Хландия, Англия и Белгия да работят на полето, а не го правят тук в България? Ами явно там се плащат по-високи суми т.е. нашите искат същата субсидия, ама ако може да плащат стотинки на работниците
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 57 минути
Нали всички сме едно в ЕС, защо има разлика ?
4
0
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 1 час
Най-засегнатите от войната държави, от украинския внос, а някои и от сушата ....
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Втора категория държава. Грешка, трета.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
И за мафията и зърнените босове също
1
2
 
4
 
! Отговори
А ще преди 2 часа
Плащат ли на "ратаите" толкова,колкото плащат във Франция?А арендата пак ли ще е две бутилки олио за декар?