Улицата: Да живееш с различна сексуална идентичност

За "София Прайд", трудностите на ЛГБТИ общността и Орландо
Обновена: 27 юни 2016 09:17 | 20 юни 2016 16:45, Петя Славова
120
Улицата: Да живееш с различна сексуална идентичност

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.
 
Венета

Венета Лимберова, част от Организационния комитет на София Прайд 2016, Председател на Младежка ЛГБТ организация "Действие". Разбира, че е част от ЛГБТИ спектъра, когато е в средата на 20-те си години. Най-трудното за нея се оказва загубата на любящата и подкрепяща я семейна среда или по-скоро трудността й да приема невъзможността на семейството да приеме случващото се с нея веднага.

"На всички ни отне доста време да се научим да проявяваме обичта си, независимо от различните очаквания, кои то имаме едни към други“, разказва тя.

София Прайд

Темата за тазгодишния прайд беше „Родители, приятели и съмишленици“ и в тази връзка получихме огромна подкрепа от нашите родители, роднини, приятели и колеги, които излезнаха по улиците на София, за да заявят подкрепата и обичта си към своите деца, роднини, приятели, колеги, както и необходимостта от промяна в законодателството и отношението на обществото към ЛГБТИ общността като цяло.

Парадира ли се със София Прайд?

Хомосексуалната или бисексуалната ориентация не представлява различна сексуална ориентация. Или, ако използваме този термин, то трябва да допълним, че е различна от преобладаващата, доминантна, хетеросексуална ориентация. Важно е да се прави това различие, за да може да се осъзнае единството между човешките същества. И да, всички човешки същества би следвало да живеем спокойно, като зачитаме многообразието, което сме. Не става въпрос за парадиране, по-скоро за неразбиране на името на самото шествие. Името на шествието София Прайд идва от английски, където се използва термина Pride Parade (парад на гордостта) или Pride Festival (фестивал на гордостта), което е проява, случващата се по цял свят, като част от движението за равни права на ЛГБТИ общността.

Движението за равни права на ЛГБТИ общността по никакъв начин не се различава от движението на суфражистките (движението за политически права на жените) от преди един век. И ако сега приемаме за даденост, че жените имат право да гласуват, следва да отбележим, че това нямаше да се случи, ако жените си стояха вкъщи и не смееха да заявят себе си и излезнат на улиците, „парадирайки“.

Трудностите на ЛГБТИ общността

Това е личен въпрос и всеки човек може да отговори сам за себе си, защото всички хора срещаме трудности или препятствия по пътя си, независимо дали сме част или не от ЛГБТИ общността. В същото време обаче тези от нас, които принадлежим към ЛГБТИ спектъра, често се оказваме в ситуации да бъдем лишени от любовта и подкрепата на семействата си, което би могло да бъде изключително травмиращо и тежко преживяване. По същия начин, когато ние създаваме семейства се оказваме в доста неловка ситуация партньорът ни да не бъде припознат като такъв, което има не само емоционални последици, но и икономически.

За трагедията в Орландо

Приемам случилото се в Орландо със съчувствие към всички участници в тази трагедия. В същото време, вярвам, че всеки от нас е отговорен лично пред себе си за емоциите, които създава и за качеството на обичта и подкрепа във взаимоотношенията, в които участва. Важно е да се научим да обичаме себе си, такива, каквито сме. Важно е, за да можем да обичаме и приемаме и другите – такива, каквито са.

За противниците на София прайд

Винаги има хора, които са недоволни от нещо или някого. Въпросът е къде са другите, които разбират, чуват и виждат случващото си, но продължават да избират мълчанието и незасягането на темата. За мен тази пасивност в момента носи по-голяма вреда, не само за ЛГБТИ общността. Липсата на адекватна политическа воля за образователни кампании в обществото и липсата на каквато и да е стратегия за законодателни промени и изборът за нечуване на исканията на ЛГБТИ общността от голяма част от медиите, обществениците и политиците създават вакуум, който бива запълнен единствено от неразбиране, а често омраза и агресия.

Исканията, които София Прайд 2016 отправя

Обществото ни има нужда от образователни кампании, от политики и добри практики, стимулиращи приемането на ЛГБТИ в сферата на образованието, здравеопазването, на работното място, в социалната сфера. НПО-тата и активистите, които работим, не можем, а и не бива да изземваме тази дейност изцяло. Има нужда българският политически елит за заяви смело силата и волята си да отстоява общочовешките права на своите граждани. Затова се обръщаме с искания за: - наказване на престъпленията от омраза, породени от хомофобия, бифобия, или трансфобия; - за промяна в непризнаването на семействата на партньори от същия пол или в които единият партньор е трансджендър/интерсекс човек; - за ясна законово-уредена процедура за смяна на граждански пол; - уеднаквена практика на Държавна агенция за бежанците и съдилищата в страната за предоставяне на международна закрила и статут на основа сексуална ориентация и полова идентичност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
2
 
! Отговори
Prosto edin chovek преди 7 години
До 83 - има много проблеми в света, на които трябва да се обърне внимание и за които трябва да ни е грижа, разбира се. Аз се интересувам от много други неща и така трябва да бъде. Само да отбележа, че това не са `безобидни същества` Имам около 10 съобщения под темата, описващи защо това не е така с факти. Ще се радвам да отговоря на въпросите ти. Трябва да коментираме тема, само след като сме се образовали и изследвали. Повечето хора, подкрепящи това общество, не са. Потърсете, призовавам.
74
4
 
4
 
! Отговори
Prosto edin chovek преди 7 години
За всички, интересен факт. Познайте в коя `религия` почитания бог е мъж е жена в едно - мъки полов орган с женски гърди и глава на коза? Познайте в коя `религия` хомосексуализма и това да си мъж и жена в едно е на почит? Моля, познайте в коя `религия` педофилията и това да учиш децата да са възможно най-далече от Господ е на почит? Познайте в коя `религия` намираш всички символи като в клиповете и филмите от Холивуд? Да, сатанизма. Антихриста идва на земята, маскиран като любов. Но не Божията
73
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Prosto edin chovekРазбирам те, но създаване и утвърждаване на "модни" тенденции не е нещо ново в световен мащаб. Напротив. Винаги е имало подобни, като започнем от теченията в християнството и стигнем до безумията в медицината, като хомеопатия и антиваксъри. В този ред на мисли, антиваксърите са най-страшното нещо на тоя свят, защото реално заплашват моите деца. И вместо да хейтвате едни безобидни същества с проблеми, защо не насочите агресията към страшните неща - например антиваксърите.
72
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази глупост трябва да се забрани. След 8 години изкуствено налагане не постигнахте нищо, освен да дразните хората. Нито убедихте някого в каузата си, нито някога ще получите подкрепа.
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Улицата: Да живееш с различна сексуална идентичностТова звучи като псувня. Не мерси. Не искам да живея с различна сексуална идентичност. Не ме проклиняите. Искам да съм си хетеро. В смисъл, че "Дано живеееш с различна сексуална идентичност" и "Да живееш с различна сексуална идентичност" разликата е малка.
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как да не е парад, това е тържествено шествие на хомосексуалните, а това се нарича... парад.
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не става въпрос за парадиране, по-скоро за неразбиране на името на самото шествие."Става въпрос точно за парадиране, не се опитвайте да извъртате нещата. Когато една група хора се съберат на шествие под обща кауза, това е ПАРАД!
68
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Парадира ли се със София Прайд?"Не смятам да ви чета глупостите, които трябва да са обяснения под това изречение. Естествено, че се парадира, дори се рекламира хомосексуалността. Навремето пробваха да ни изтребят с реклами на презервативи (доказано средство за намаляване на раждаемостта), кампанията не успя и сега ни рекламират хомосексуалността.
67
7
 
9
 
! Отговори
бг преди 7 години
Целта на гей парадите е да развращава младото поколение и да пречи на създаването на здраво семейство.Гей парадите са част от плана на Илюминатите за Нов световен ред за редуциране на населението на Земята.
66
2
 
4
 
! Отговори
Prosto edin chovek преди 7 години
До 76 - веднага ти отговарям. Държавата е Америка. Примерите - абсолютно лесни за проверяване. Бих дала много, но мисля, че линковете тук за забранени? Тук има лгбт youth и е съвсем законно да започнеш детето си с хормонални инжекции на 14 и под 14, като лгбт се бори за намаляване на възрастта, за да може да ги хванат още в ранен пубертет и никога да не се развият като собствения си пол. Второ, не си прав/а, че се дискутирало само за гейове и лесбийки. Нарича се ЛГБТ и включва транссекусални.
65
3
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: Prosto edin chovekЗасягаш много сложна, сериозна и дълга тема според мен.Къде, в коя държава на какви деца се дават хормонални инжекции както съвсем фриволно твърдиш без аргументи?Първо да уточним, че тук не се коментират трансджендър хора а само различната сексуална ориентация. Правиш ли разлика?И второ, знам много примери за грешки - едно момче от Канада мисля беше, на което при неуспешна операция за обрязване му сменят пола още като бебе на момиче. Е, самоубива се! Честито!
64
3
 
6
 
! Отговори
Prosto edin chovek преди 7 години
За всички вярващи хора тук, както и за всички невярващи. Първите ще са наранени и отвратени,вторите - надявам се да помислите внимателно и много дълбоко. Тук, в Америка, църква след църква, слага знамето на лгбт пред входа си и пише `Всички са добре дошли, без изключения`. Това не са църкви на Господ или по-добре да се запитаме кой точно е техния господ? Това са дяволски църкви, изключително жалка и тежка картина да се види и осъзнае от едно служещо на доброто, морално човешко същество.
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Prosto edin chovekВиж, уважавам вярванията ти и разбиранията ти. И ти съчувствам за тях. От позиция на анонимността си, опита си и компетентността си бих те посъветвал да НЕ предаваш тези си познания поне на децата си. А иначе във форумчето може - тук та никого няма да навредиш, като гледам всички сме доста напреднал стадий
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакъв прайд не е това -това е пръц парад .
61
2
 
10
 
! Отговори
Prosto edin chovek преди 7 години
Знаете ли, че много от здравните осигуровки в щатите покриват огромна част или цялата част от операцията за смяна на пол, която е абсурдна сама по себе си. (ти никога не можеш да си смениш пола, а само да се обезобразиш като човешко създание и да подхранваш своето психично заболяване и заблуда). Те покриват повече и по-често за тези хора, отколкото за болните от рак или нещо друго. Също така, всяко училище и колеж имат огромен лгбт клуб, където `подкрепят` , обучават и насърчават.
60
4
 
7
 
! Отговори
Prosto edin chovek преди 7 години
До човека, който ми каза, че не живея в реалността. Благодаря за мнението, но съм много вярващ и в същото време образован човек. Вижданията ми не идват от теория на конспирацията, а от много проучване и опит в различни сфери с години. Приемам чуждото мнение и ще съм много щастлива да не съм права. За съжаление съм. Нещо много страшно се случва в света и дори не трябва да си християнин или да вярваш в конспирации за да го видиш.
59
2
 
16
 
! Отговори
Prosto edin chovek преди 7 години
Вие не осъзнавате, че това да си гей и лейсбийка вече дори не са основните проблеми...в момента се кутира трансгенеризма - дават хормонални инжекции на 14 годишни деца и по-рано. Гримират момченца и ги обличат в рокли, когато са на 3 годинки, защото се чувствали така и родителите бързат да подкрепят. О, да, много сме далече от легализирането на педофилията - та тя вече е легална! Педофилия не е само същинския акт, а също и каквото ви описах по-горе! Страшно е! И тези ми искат права?
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КаспичанЧе на кой му дреме кво искат в Каспичан????
57
2
 
20
 
! Отговори
Феликс преди 7 години
Нямам проблем с парада им, ако официално се разреши да ги замерят с яйца и гнили домати.Хем те ще си получат парада, хем всички останали ще се повеселят!
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не разбирам как може да се сравняват протестите на жените борещи се за право да гпасуват с парада на лезбийките, които се борят за какво. В единият случай става въпрос за административно право а във вторият за показност.