Улицата: Да живееш с различна сексуална идентичност

За "София Прайд", трудностите на ЛГБТИ общността и Орландо
Обновена: 27 юни 2016 09:17 | 20 юни 2016 16:45, Петя Славова
120
Улицата: Да живееш с различна сексуална идентичност

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.
 
Венета

Венета Лимберова, част от Организационния комитет на София Прайд 2016, Председател на Младежка ЛГБТ организация "Действие". Разбира, че е част от ЛГБТИ спектъра, когато е в средата на 20-те си години. Най-трудното за нея се оказва загубата на любящата и подкрепяща я семейна среда или по-скоро трудността й да приема невъзможността на семейството да приеме случващото се с нея веднага.

"На всички ни отне доста време да се научим да проявяваме обичта си, независимо от различните очаквания, кои то имаме едни към други“, разказва тя.

София Прайд

Темата за тазгодишния прайд беше „Родители, приятели и съмишленици“ и в тази връзка получихме огромна подкрепа от нашите родители, роднини, приятели и колеги, които излезнаха по улиците на София, за да заявят подкрепата и обичта си към своите деца, роднини, приятели, колеги, както и необходимостта от промяна в законодателството и отношението на обществото към ЛГБТИ общността като цяло.

Парадира ли се със София Прайд?

Хомосексуалната или бисексуалната ориентация не представлява различна сексуална ориентация. Или, ако използваме този термин, то трябва да допълним, че е различна от преобладаващата, доминантна, хетеросексуална ориентация. Важно е да се прави това различие, за да може да се осъзнае единството между човешките същества. И да, всички човешки същества би следвало да живеем спокойно, като зачитаме многообразието, което сме. Не става въпрос за парадиране, по-скоро за неразбиране на името на самото шествие. Името на шествието София Прайд идва от английски, където се използва термина Pride Parade (парад на гордостта) или Pride Festival (фестивал на гордостта), което е проява, случващата се по цял свят, като част от движението за равни права на ЛГБТИ общността.

Движението за равни права на ЛГБТИ общността по никакъв начин не се различава от движението на суфражистките (движението за политически права на жените) от преди един век. И ако сега приемаме за даденост, че жените имат право да гласуват, следва да отбележим, че това нямаше да се случи, ако жените си стояха вкъщи и не смееха да заявят себе си и излезнат на улиците, „парадирайки“.

Трудностите на ЛГБТИ общността

Това е личен въпрос и всеки човек може да отговори сам за себе си, защото всички хора срещаме трудности или препятствия по пътя си, независимо дали сме част или не от ЛГБТИ общността. В същото време обаче тези от нас, които принадлежим към ЛГБТИ спектъра, често се оказваме в ситуации да бъдем лишени от любовта и подкрепата на семействата си, което би могло да бъде изключително травмиращо и тежко преживяване. По същия начин, когато ние създаваме семейства се оказваме в доста неловка ситуация партньорът ни да не бъде припознат като такъв, което има не само емоционални последици, но и икономически.

За трагедията в Орландо

Приемам случилото се в Орландо със съчувствие към всички участници в тази трагедия. В същото време, вярвам, че всеки от нас е отговорен лично пред себе си за емоциите, които създава и за качеството на обичта и подкрепа във взаимоотношенията, в които участва. Важно е да се научим да обичаме себе си, такива, каквито сме. Важно е, за да можем да обичаме и приемаме и другите – такива, каквито са.

За противниците на София прайд

Винаги има хора, които са недоволни от нещо или някого. Въпросът е къде са другите, които разбират, чуват и виждат случващото си, но продължават да избират мълчанието и незасягането на темата. За мен тази пасивност в момента носи по-голяма вреда, не само за ЛГБТИ общността. Липсата на адекватна политическа воля за образователни кампании в обществото и липсата на каквато и да е стратегия за законодателни промени и изборът за нечуване на исканията на ЛГБТИ общността от голяма част от медиите, обществениците и политиците създават вакуум, който бива запълнен единствено от неразбиране, а често омраза и агресия.

Исканията, които София Прайд 2016 отправя

Обществото ни има нужда от образователни кампании, от политики и добри практики, стимулиращи приемането на ЛГБТИ в сферата на образованието, здравеопазването, на работното място, в социалната сфера. НПО-тата и активистите, които работим, не можем, а и не бива да изземваме тази дейност изцяло. Има нужда българският политически елит за заяви смело силата и волята си да отстоява общочовешките права на своите граждани. Затова се обръщаме с искания за: - наказване на престъпленията от омраза, породени от хомофобия, бифобия, или трансфобия; - за промяна в непризнаването на семействата на партньори от същия пол или в които единият партньор е трансджендър/интерсекс човек; - за ясна законово-уредена процедура за смяна на граждански пол; - уеднаквена практика на Държавна агенция за бежанците и съдилищата в страната за предоставяне на международна закрила и статут на основа сексуална ориентация и полова идентичност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
11
 
! Отговори
Prosto edin chovek преди 7 години
Който е прочел съобщението ми за Target, нека прочете и това. Всичко, което описах, че става там, е вече почти навсякъде в публичните училища, тъй като президента и неговата администрация наложиха това, а скоро и с официален закон. Тоалетните в училищата и много публични места, растящи всеки час и ден, имат такива тоалетни. Не, не са `унисекс`, а просто с какъвто пол се `идентифицирате` , там си влизате. Просто така. И в училище. САМАТА ИДЕЯ Е ГРЕШНА И СЕ НАСАЖДА НА ДЕЦАТА.Все още ли подкрепяте?
34
6
 
5
 
! Отговори
Prosto edin chovek преди 7 години
До хората, които пишат минуси на скорошните ми съобщения. Хора, защо има минуси, аз дори не изразявах мнение, за да имате вие мнение с минуси. Аз ви давах факти. Когато обяснявам как са нещата тук и в училищата, това е факт. Може да се провери на сайта на правителстното, на конкретните щати, на конкретното училище, в гугъл, в ютюб. Така че, моля, помислете, това са факти. Когато натискате минуса, вие изразявате глупост.
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Игнорирайте ги тея бе. Какво им коментирате под парада, те това търсят. Някой да ги псува и убижда за да могат да се оплакват после.
32
2
 
17
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
Айде стига сте ни занимавали с тия ***, които потъпкаха дните за почит към мъртвите, искат и търсят само внимание за себе си и *** медии им отразяват пошлостта и идиотизма. Няма нужда да ни. Не желая да ми се натрапват по телевизионии, радио и интернет медии такива извратеняци, които не са толерантни към българските обичаи и навици, а искат ние да сме толерантни към извращенията им. На нас НОРМАЛНИТЕ хора ни писна да им гледаме тъпотията навсякъде и по всяко време и медиите са виновни!
31
4
 
12
 
! Отговори
майорски преди 7 години
До Чимирадвам се че си сългласен/на с мен ...че да си Гей е болестно състояние ...само не разбирам защо болни хора трябва да правят паради и да празнуват ..... то си е за плачене, а те излезнали и се радват .... ако всички болни почнат да излизат и да празнуват болеста си ...какво ще стане .....да се борят за равноправие ...да ..ама не да тичат голи по улицата (Берлин !)...има си методи ...има си начини .... Обратен =Гей = болен ...да се лекува !
30
2
 
6
 
! Отговори
Prosto edin chovek преди 7 години
Също така, огромната американска верига Target, въведе трансексуални тоалетни. Тоест, ако се `идентифицираш` като друг пол, ползваш съответната тоалетна. Няма нужда дори да изглеждате като срещуположния пол, достатъчно е да се `идентифицирате`като него. Но ако сте ***-флуид - един от десетките и стотици съществуващи според тях пола, можете да си сменяте тоалетните - днес сте мъж, утре се чувствате жена. Понякога и двете. Понякога нито един..никой не иска лична карта или доказателство.Влизате
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам против да се обичат платонически, но това ан*лния секс особено при мъже е изключителна гадост, която няма никакво оправдание. Дори е правилно това, че в Исляма е забранен и за жени, и мъже.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към хомосексуалните сме толерантни, добре, има го в природата, но би- и транс- ... Кое му е естественото, перверзията?
27
4
 
8
 
! Отговори
Prosto edin chovek преди 7 години
ПродължениеВ училищата има лгбт образование още от ранна детска възраст, включително информация, че има много повече от два пола и е важно да изразиш себе си - подлъгване на съзнанието. Идват лесбийки, учителите са гейове, лесбийки и трансексуални, които окачват снимки на извратените си семейства на стената и децата свикват с това като нормално. Забранено е да се говори за религия и християнство, а ако кажеш, че лгбт не е нормално, те изключват от училище и съдят родителите ти.
26
3
 
10
 
! Отговори
i'm преди 7 години
Ми да си живеят с каквата идентичност искат. Само да не го ми го "рекламират", както сега е модерно!
25
8
 
6
 
! Отговори
Чими преди 7 години
До майорскиИмаше парад на хората с увреждания преди години... искаха равно отношение. И това ли е извратено, според теб? Виж, аз влизам в тезата ти, че хомосексуализма е болестно състояние, не че съм съгласен с нея, но да кажем, че си прав. Наистина ли не би дал на група хипофизни джуджета да изразят желанието си за равноправие? Или на хора, прекарали полиомиелит? Или мислиш, че ти си върхът на природата и другите нямат право нито на мнение, нито на начини да го изразят?
24
1
 
8
 
! Отговори
Инженер преди 7 години
Не виждам, с какво правата на т.н. ЛГБТИ общество са нарушени. Няма закон в България, който да казва това е забранено за ЛГБТИ или е разрешено само за хетеросексуални. Всички имат равни права по закон. Познавам и съм срещал такива хора и лично нямам проблем с тях. Но имам и правото да приемам или не определени прояви. Според мен, да се прави гей парад на задушница е в разрез с традициите, чувствата и вярата на хората. По същия начин ще реагирам, ако на Великден устроят стриптийз пред Ал. Невски.
23
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С това отношение, което имате към жените ще се сношавате помежду си в най-добрия случай. Все повече жени отказват да се занимават с вас. Мъжете си мислят, че жените са като тях - от цвят на цвят и по цял ден мислят за секс. Впоследствие извършват убийства на жените и децата си. Гей парадите са вашето бъдеще. Християнското семейство го унищожихте вие мъжете.
22
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 25е какво лошо да видя от Гей ....аз съм красив мъж .....нормално е !
21
3
 
10
 
! Отговори
Prosto edin chovek преди 7 години
Докато ние коментираме тук, лгбт+ (плюс, защото те добавят по една буква към това всяка седмица...) са насочени към децата ни - малки деца и тийнейджъри. Те са наясно, че трудно ще променят мнението на повечето големи хора, затова атакуват децата ни. За тези, които не знаят, ще изброя списък с неща, които те правят тук. За подкрепящите, помислете дали все още ще подкрепяте това, след като чуете следното: В почти всички училища, скоро всички, има лгбт образование, включено в програмата още от ран
20
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До момчилНе мисля, че искам да споря с теб, ти си троглодит :) Но въпреки това ще те питам - какво лошо си видял от гей. Дали аз съм гей или не, това изобщо не е твой проблем, но познавам доста гейове и лошо от тях никога не съм видял. Та като ги сравняваш със серийните убийци, значи нещо лошо са ти направили - я са те изнасилили, я някой твой роднина...
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
има някои болетси които се лекуват ....други не ...определено тази може да се излекува .... !!!
18
4
 
12
 
! Отговори
Prosto edin chovek преди 7 години
`Абсолютно ми е все едно кой какво иска, стига да не ми пречи` - това прочетох току-що в един коментар. Искам да отбележа, че чувам доста често тази фраза. Приятелю, който и да си, фразата `стига да не ми пречи` не е правилна. Това движение и всичко, което се случва, ще засегнат семейството ти и бъдещото ти поколение, приятели, общество по много по-лош начин, отколкото да почукат на вратата ти директно, както го разбираш. Когато света се промени и антихриста дойде, тогава ще разбереш. Помисли.
17
4
 
12
 
! Отговори
хехе преди 7 години
абе не разбирам ....99% от населението не ги сика тези ....... ама трябва да ги търпи с простотийте им !предлагам да се направи - парад на Зоофилите (хора който обичат да правят секс с животни )- парад на педофилите ...- парад на садистите - парад на хемафрод.ит.тите абе все що е извратено ...дай да правим паради !
16
2
 
12
 
! Отговори
Prosto edin chovek преди 7 години
Те минават под мотото `любов` и `човечност`, когато всъщност те са много мразещи и агресивни към всеки, който им опонира. Както се казва, толерантността явно има само една посока..ако толерираш тях. Тук започнаха да се подиграват и нападат християни, да ги глобяват и унижават. Целия шоубизнес и политици работят за идването на антихриста и разбиване на християнското семейство и ценности, промиване на мозъка на горките деца, които никога дори не са били посветени в ценностите на Библията