Птичият грип се предава по въздушно-капков път?!

Излизат непопулярни данни за птичия грип
8 май 2012 23:08,
7
Птичият грип се предава по въздушно-капков път?!
източник: Reuters

Преди пандемията от свински грип се спрягаше евентуална такава от птичи. Бум на случаи на птичи грип сред хората имаше през 2004 г. в Югоизточна Азия. Тогава се твърдеше, че основания за паника няма, тъй като предаването на вируса на птичия грип H5N1 не може да се осъществи по въздушно-капков път от човек на човек.

Случаите, които се изнесоха в медиите по света, показваха заразяване на хора заради контакт с болни птици, най-често заради ниско ниво на битови условия – отглеждане на животни в дома.

Списание Nature обаче представя интересен труд на Йошихиро Каваоки, който твърди, че съществува мутирал ген на птичия грип, разпространяващ се сред бозайниците.
 
Екип на учения успява да изолира щама на вируса, предаващ се по въздушно-капков път. Подобен път дава възможност за мутиране на вируса и разпространяването му сред бозайници, включително и хора, коментира Каваоки.
 
Преди година Националният научно-консултативен съвет по биобезопасността на САЩ (NSABB) цензурира публикуването на статия на Каваоки за откритието му и аналогичен текст на Рон Фаучиер, холандски учен, под претекст за опасност от биотероризъм.
 
За изолирането на вируса изследователите правят избор между щамовете, довели до смъртта на няколко души през 2004 г. във Виетнам. Те въвеждат две мутации в гена H5, кодиращ хемаглутинина – белтък, с помощта на който вирусът се прикрепва към клетката. Тази мутация позволява на вируса да прониква по-лесно в клетки на носоглътката на бозайниците.  Въвеждането на още 7 сегмента от H1N1 и две получени мутации дават щам на птичи грип, който се предава по въздушно-капков път.
 
Според учените една от тези мутации е широко разпространена в щамовете H5N1, които циркулират в Централна Азия, Африка и някои части на Европа, а някои от щамовете носят изменения, които позволяват лесно размножаване в човешкия организъм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: вирусптичи грипщам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
Томас преди 12 години
всички тия болести - птичи грип,свински грип, спин, луда крава и т.н. са създадени в лаборатории с цел намаляване броя на хората по земята. А такива глупави статии само плашат хората по земята - да си купуват ваксини, да се тровят допълнително и да печелят милиарди от тях. Но скоро Господ ще сложи всеки на мястото му.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** то въобще не се разбра дали изобщо и въобще има фтичи и праси грипове или е шашмалогия... Може би се предава по банков път. Съвсем не е ясна работата.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истина е! Оня ден моята "***" наплю "по капков" път една "катеричка" и я хвана птичи грип! Задържа газове и й се надува корема!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Птичият грип се предава по въздушно-капков път - Бре! Пък аз мислих, че само по полов!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тия откриват ли го или го произвеждат, не се разбира
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
na nykoyi kato mu otslabne djoba vse izmislya nesto nestandartno za svoya nujda .ami dyadomi babami kato sa jiveli prez 40 te 50te. imaseli vaksini ili bolesti. vseki gleda da izlije nyakoy v dnesno vreme dori zaplata neti davat sled tolkova izrashoden trud i pot
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да живее ФАРМАЦЕВТИЧНАТА МАФИЯ!ВЕЧНА ДРУЖБА С ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРИПОВЕ! И С НОВИТЕ АНТИБИОТИЦИ ЗА ТЯХ!ДА ЖИВЕЯТ ВСИЧКИ ВАКСИНИ!дА ЖИВЕЕ ЛИЧНИЯ МИ ДОКТОР, ДЕТО ЩЕ МЕ ИМУНИЗИРА И СРЕЩУ МАРСИЯНСКИ ГРИП (още се прави, ама скоро ще стане готов)УРАААААААААААААААААААА!