Пикът на грипа идва, но липсват важни лекарства в аптеките

Причината за недостига на медикаменти е, че няма реекспорт
Обновена: 3 яну 2023 14:39 | 3 яну 2023 14:39, Петя Славова
6
Пикът на грипа идва, но липсват важни лекарства в аптеките
Снимка: БГНЕС

Скок на респираторни заболявания. Очаква се пик на грипната вълна, а има недостиг на важни медикаменти в страната.

Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, няма реекспорт и причините за недостиг на лекарства са логистични и производствени, както и увеличеното потребление. Има двойно повишение на купуването на антибиотици за деца през декември 2022 г. в сравнение с 2021 г. и 10 пъти повече от 2020 г. Липсват масови антибиотици както за деца, така и за възрастни, както и противогрипни средства. Това каза пред Нова тв председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Още по темата

Според него липсват складове. "Някои антибиотични суспензии ще изчезнат в следващите дни, защото в част от дистрибуторите вече ги няма. У нас бяха внесени извънредно инсулин, будезонид и вентолин.

В цяла Европа сиропните форми на парацетамакс и ибупрофен липсват. Причините са логистични и производствени проблеми в половината от случаите. Освен да се заменят, няма какво да се направи", смята той.

По думите му дистрибуторите трябва да заявят по-рано по-големи количества, но това не е направено. "Лошото е когато основни антибиотици ги няма на пазара, той става като домино. Замествайки го, другите медикаменти също се изчерпват. Ще се обострят нещата с антибиотиците заради увеличаване на заболеваемостта", прогнозира Костов.

Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства опроверга твърдението, че липсва масов антибиотик. Те твърдят, че няма сигнали за липса на инсулин, но признават, че в САЩ също има недостиг на лекарства заради логистични проблеми, а не заради паралелната търговия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
и за какво преди 1 година
са му на българина лекарства,нали докторите искат да го убият,ще пие малко чайче с джинджифил и готово,освен това организма се разболява от работа,от стрес,а за бълагрите живота е песен,не са си мръднали пръста от какво ще се разболеят,нали и се имат за вечни,щото техния господ ги пази и не би позволил някой българин да умре,как иначе света ще свърши и слънцето няма да изгрее ако на някой българин му падне косъм от главата
4
2
 
3
 
! Отговори
240 келеша преди 1 година
За ония 240 в парламента нали ще има да им ...е мам ... А иначе от ПП се почна с недостиг на лекарства още от миналата зима. И на мен ми се налага да купувам Вентолин и предната зима едва го намирах ... де е вашта ***...
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сочни кашлици,гърло,сополи,температури. .
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пред аптиките опашки от болни хора,децата кашлят сочно,сополи,червени гърла правят бронхеолити,защо не обявиха грипна ваканция до края на седмицата,няма кой да поеме отговорност.
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам думи, не стига че скъпи ами и ги няма. Търпи тоя народ ***, обича да го клатят на сухо. Ама той сам си го прави, юрнал се за тоалетна хартия, за лекарства за 10 лв да спести да чака часове на бензиностанциите.