Кунчев: Няма да се въвежда извънредна ситуация заради коклюш

Днес идват 2 хил. ваксини, очакват се още
26 апр 2024 13:18, Инна Ангелова
11
Кунчев: Няма да се въвежда извънредна ситуация заради коклюш
Снимка: БГНЕС

Към момента не е необходимо да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпостранението на коклюш. Доцент Ангел Кунчев каза, че към момента регистриранте случаи на заболяването са около 500.

Главният държавен здравен инспектор допълни, че карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение. Пред БНТ Кунчев каза, че засега не може да се прогнозира кога се очаква пикът на заболяването, но разпространението на коклюш ще отшуми едва към края на годината.

"До момента 21 области имат регистрирани случаи,но до няколко дни ще стигне до всички части на страната, въпрос е и на активно търсене на диагностика”. Кунчев сподели, че след като в цяла Европа се е разпространила болестта, няма как да подмине и страната ни.

Следващата седмица ще влезе в сила и наредбата, с която се изтегля с половин месец първата ваксинация на бебета и се осигуряват ваксини за бременни, които имат желание да се имунизират. “Промяната в наредбата в държавен вестник се очаква да стане до края на месеца", допълни той.

Според думите му държавата е отговорна за осигуряването на ваксини за имунизационния календар. "От втория месец до 12 години. За бременните жени ще осигурим ваксини, имаме уверение, че се внасят още днес 2000, а работим и за допълнителни ваксини, защото търсенето в Европа е огромно", подчерта здравният инспектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Здраве
5 начина да облекчите хемороидите през бременността
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Ще ма бой този път преди 1 седмица
Само помислете пак за нещо такова! Другият месец СЗО ще искат да подписваме пандемично споразумение, с което ТЕ да определят кога и по колко пъти да се бодем с нещо си... Не си и помисляйте!
9
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Това е адекватна реакция, но защо си Главен,а не само Държавен инспектор?...
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що деца и млади хора умряха без време от сиропите. Как няма да се бунтуваме!?
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ее, що бе, тъкмо се надявах роднините да не ми идват на гости... Толкова ми хареса по локдауните като си стояха у тях... Сега ме разочаровате. Трябва да се правят кратки локдауни около всеки празник! Така хората ще са много по-спокойни и щастливи. А щастливите хора са и по-здрави!
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хареса ви медицинския експеримент, от който се нагушихте а?
5
2
 
8
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Защото планът е да се избият или осакатят децата.
4
2
 
10
 
! Отговори
Мате Матиков преди 1 седмица
На нашенеца бунтовното настроение винаги му идва след края на ситуацията, после героично се пъчи, че втори път няма да стане така. Ама докато дойде втори път, идват първите пъти на много други неща, на които също ще се чака втория път, за да има народен бунт.
3
10
 
2
 
! Отговори
Х преди 1 седмица
бай Г е готов да се бунтува нищо, че няма защо. :D
2
1
 
13
 
! Отговори
Ихтиманчанин преди 1 седмица
Затваряй бе, маски, кпп и Витоша под ключ ! :)))) Има маса народ доктори и резеита, на които им изчезна характерното нездраво блясъче в очите от дадената им през пандемията власт.
1
3
 
12
 
! Отговори
Нане преди 1 седмица
Не ве кунчо, я се пробай да ги въввдеш.... Да ви натрошиме канчетата тоя път.... ===)))