Обама без нито една забележка към България

Той определи Борисов като "изключително ефективен световен лидер"
Обновена: 4 дек 2012 14:22 | 4 дек 2012 08:32,
808

Бойко Борисов и Барак Обама се срещнаха в Овалния кабинет на Белия дом. Снимка: БТА

България е изключителен съюзник на Съединените щати, заяви президентът на САЩ Барак Обама преди началото на срещата си с премиера Бойко Борисов в Овалния кабинет на Белия дом, предаде БТА.

Двамата разговаряха 30 минути над предвиденото по протокол време, след което направиха изявления.

"Очевидно нашите две страни са свързани от много здрави връзки, включително в моя роден град Чикаго, където има голяма българска общност. Така че връзките между нашите две страни са всъщност връзки между нашите два народа", посочи Обама.

Той подчерта, че и в миналото е имал срещи с министър-председателя Борисов, когото окачестви като "изключително ефективен световен лидер".

"Също така искам да вметна, че той има черен колан по карате, така че трябва много да се внимава...", пошегува се американският президент.

Барак Обама изказа благодарност за "ценното партньорство на България в НАТО" и за "изключително силната българска подкрепа в Афганистан и подкрепата на мирния преход там.

Обама изтъкна изключително доброто сътрудничество в областта на наказателните разследвания и в борбата с тероризма.

Разследването на атентата на летището в Бургас също беше обсъдено на срещата в Белия дом, посочи премиерът. Той припомни, че в момента българските екипи и много екипи от други служби за сигурност по света уточняват кои хора са влизали в България, какви са те, какво са правили.

"Не можем да посочим в момента прекия извършител или поръчителя на този гнусен атентат, при който загинаха невинни хора, по простата причина, че ни трябват още брънки от веригата, но повярвайте ми, след днешната среща и американските служби ще работят още по-активно, защото с президента Обама се обединихме около това, че не може да имаме истинското лице на даден човек, неговите пръстови отпечатъци, неговия ДНК профил и толкова могъщи служби, които работят в момента по този атентат, още да не са открили този човек от коя държава е, кои са неговите близки, за да може да се проследи участието му в атентата с другите две лица, по които се работи", заяви Борисов.

"Аз като полицейски началник знам, че това, което имаме към момента, за службите е достатъчно, за да фокусират своята дейност върху дадени хора, страни и организации, но това няма да издържи в съд. Ние искаме, когато станем готови, да сме категорични, затова президентът Обама изрично още веднъж подчерта, че се солидаризира с моето становище, че трябва да се  поработи още", добави премиерът.

„Най-важното е, че България е един от първостепенните и най-добри партньори на САЩ във всяка една област - и във външната политика, и в общите идеали, и в енергийната сфера, във военната сфера, в политическата сфера, културата", заяви Борисов. 

Той уточни, че на срещата с Обама е поставил темата за социалното осигуряване на българите, работили в САЩ, и изрази надежда, че въпросът ще бъде решен.

"Говорихме и за визите. България трябва да положи малко повече усилия", включително чрез лобиране в Конгреса, който трябва да вземе решение по този въпрос, съобщи Борисов.

"Колкото и да им е неприятно на някои в България, президентът Обама няма нито една забележка към България", допълни Борисов. Премиерът отбеляза, че самият той е отправил упрек за това, че българските служби още не са издирили извършителя на атентата в Сарафово и че би могло по-активно да се работи на Западните Балкани, с повече инвестиции.

По време на срещата в Белия дом бяха отчетени успехите "във финансовата дисциплина, в подреждането на публичните финанси, прозрачността, която въвежда нашето правителство и при избора на главен прокурор, Висш съдебен съвет в съдебната система, прозрачността на управлението, това, че кредитните агенции вдигат кредитния рейтинг на България, и аз бях учуден, че президентът Обама толкова добре познава процесите, които са протекли през тези три години в България" отбеляза премиерът.

"Не очаквах толкова добри неща да чуя за България. Не очаквах, че толкова внимателно наблюдават действията ни през тези три години и че така се отчитат резултатите, които сме постигнали на фона на другите балкански държави и това, което става в Европа", добави Борисов.

По време на работното си посещение премиерът Борисов е подарил на президента Обама копие на златната маска на одриския цар Терес. Обама от своя страна подарил на Борисов статуетка на кристален орел върху глобус, символизираща смелостта, великолепието и свободата на Съединените щати. Статуетката е изработена от известния американски дизайнер на стъкло Ханс Годо Фрабел специално за посещението на Бойко Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


808
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
573
3
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.... ЛЕЛЕ ОБАМАТА АКО ЗНАЕ ЧЕ НА "изключително ефективен световен лидер" ТУКА МУ ВИКАМЕ ТИКВАТА...!
572
3
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.....ПРЕДИ ДА СИ ТРЪГНЕ БАЦЕ КАЗАЛ...АААУУУУ КОЛКО СЪМ ГЛАДЕН...И АРЕ СИЧКО ОТНАЧАЛО...САБУВАНЕ ОБУВАНЕ РЕПОРТЕРИ ВРАТУВРЪЗКИ КОСТУМИ...ЗА ПО ГООЛЕМА ОФИЦИАЛНОСЪ...!
571
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като няма забележка що не пусне визите за българите кажете бе писерушковци?
570
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чичо Сам нищо добро не мисли за българския народ запомнете!
569
4
 
8
 
! Отговори
Нели преди 11 години
а Обама знаее ли че това правителство не е вдигнало пенсии и заплати с една стотинката а цените са в пъти повече станали за три години
568
1
 
5
 
! Отговори
Ние преди 11 години
"...Обама няма нито една забележка към България".Какво самоунижение!Кой нормален държавник по света би си позволил забележка към която и да е държава и народ!?
567
3
 
6
 
! Отговори
НАДУПЕН е Тиквата преди 11 години
при тая среща. Но Обама няма да го спаси от затвора. Както казваше Байерли "Трябва да го бутаме в правилната посока". Но пък го набута на целия народ. За да си спаси милионите от бандитското минало Тиквата е способен на всичко
566
1
 
3
 
! Отговори
до 703 преди 11 години
Това и аз го четох във в.Дума.
565
3
 
4
 
! Отговори
До 690 преди 11 години
В доклада на Евр. комисия от м.юли 2012 г. пише: "В България сега управлява мафията и 12 престъпни групировки", за увеличен дял на сивата икономика, контрабандата и т.н. Според международни наблюдатели корупцията при Герб е 3 пъти по-голяма от преди тях. Комисия Антимафия в Евр. парламент се занимаваше с престъпното минало на Борисов, за което пишат западните медии, особено немскоезичните. Ти къде видя похвали за Борисов и Герб- в медиите на депутата на ДПС Делян Пеевски или слушаш само Бареков?
564
0
 
5
 
! Отговори
Васо преди 11 години
"Ние не сме нито за социализъм нито за демокрация!". Ами не сме, особено когато ни ги налагат отвън, преди да сме готови да ги приемем, или когато ни преобръщат живота наопъки. Два пъти ни се случи през миналия век и все резултатите плачевни.
563
3
 
6
 
! Отговори
до 695 преди 11 години
Не е ли срамота да си купиш компютър и да плащаш интернет,пък да нямаш пари за храна.Заслужаваш да седиш гладна,като не можеш да си направиш сметката.
562
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АБЕ ОН НЕМА ГО ИЗВИКА НА РАБОТНА СРЕЩА ИЗВЪН ГОЛЕМАТА ВОДА,ЗА ДА ГО ПОТУПА ПО РАМОТО,ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ВЪТРЕШНИОТ МИНИСТЕР Е ТАМ ДВЕ СЕДМИЦИ НА СПЯВКАНЕ МИ СЕ ВЕРВА ТАЯ,ЕЙ ТЪЙ АЗ ТИ ПОДАРЯВМ МАСКАТА-ДЕМЕК НИЕ НЯМАМЕ МАСКИА ОН-ДА БРЕ-ЕТО ТИ ОРЕЛОТ ХВАНАЛ СВЕТА-ДЕМЕК ДА ЗНАЕШ ЧЕ НИЕ ДЪРЖИМ ЦЕЛИОТ СВЕТ У НОКТИТЕ НИИ ПОСЛЕ НИКИТО МЛАДЕНОВОТО-ФЪРР У БРЮКСЕЛ ДА КАЖУВА,А БРЕ,ДА ЗНАЙТЕ ЧЕ ЩЕ ТРЕБЕ САНКЦИИ НА ЛИВАНОТ И ИРАНОТ,ЧЕ МАЙ И ПУЦАНЕ КЕ ИМА-ТЕ НАЛИ ЗАТВА ГЕРМАНЦИТЕ ПРОДАВАТ ДЕЛАТ СИ ОТ ТРАБАТА
561
3
 
5
 
! Отговори
дядо преди 11 години
новия господ на българите - по-точно на управляващата клика обамачовека си е намерил продажници да му гарантират че българия след като стана единственаталатино държава от 60-те в европа ще си остане такавачестито на българитеда знаете има държави дето са членове на евросъюза и не са членове на натоно това не е информация за изтъпелия българин в тях живеят не тъ.анари а нормални хора дето непожеш ги боядиса с празни приказки
560
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нема как да има забележки към държава, която няма никакво влияние и от нея не зависи абсолютно нищо. Както и след като има правителство от послушни комсомолци. Елементарно Уотсън.Също не ми е ясна робската линия на писателите. Сея кво. Щатите са ни нещо като учители ли господари ли кви са, че за праят забележки на свободна и независима уж държава...Абе вие нормални ли сте бе ?!?!
559
1
 
6
 
! Отговори
Васо преди 11 години
Какво да обяснявам. И в най-елитната гимназия и в най-добрия клас има някой дето не е разбрал. А това решение за Балканите е точно дето ще ги подпали, и то много скоро. Чест му прави на И.Костов дето не допусна тия скакалци. Ако беше приел 20000, сега да са вече 100000.
558
4
 
10
 
! Отговори
Унижение-чака забеле преди 11 години
Станишев като премиер направи ОФИЦИАЛНО посещение в САЩ и беше приет от президента Джордж Буш, който също направи официално държавно посещение в България, с голяма пресконференция и наричаше Станишев мистър Клийн за борба срещу корупцията и Първанов-моят приятел Джордж.Така че гербаджиите да спрат да лъжат, че Станишев не е бил канен-обратното той е канен ОФИЦИАЛНО, а не привикан неофициално, да дава обяснения като Борисов, който не усеща колко е унизително изказването му,че "нямало забележки"
557
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
694 това ти го казах защото истината за тези срещи навсякъде по света се начава след като мине много време ,а иначе си прав че трябва да знаеме , ако има някакви уговорки , това е и работата на журналистите , ако има такава , хахахаха Де късмет да станеме Щат , но истината е че изиобщо не ги интерсуваме , много сме мижави и единствено в контекста на региона бихме могли да им влеземе в ползрението.
556
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много съм щастлива и горда , че Б-я е финансово дисциплирана, нищо , че за Никулден не мога да си разреша да си купя 0.500 кг някаква риба.
555
2
 
3
 
! Отговори
Васо преди 11 години
Анонимен, рИвем защото искаме да знаем. А не да научим след 20г , че сме станали щат на тайна среща. Както научихме, че сме били на крачка от това да сме съюзна республика. Тия работи се правят с референдум. Иначе същото когато бях на 20г. Изказване на др. Тато след сърдечни и дружески разговори с др. Л. Бережнев. Аз тоя филм съм го гледал. Практически ползата не виждам.
554
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние не сме нито за социализъм нито за демокрация!