Няма данни за пилешко с хормони, произведено у нас

Вносните пилета ще се проверяват тази седмица, уточни Греков
Обновена: 10 мар 2014 14:40 | 10 мар 2014 11:32,
28
Няма данни за пилешко с хормони, произведено у нас
Снимка: Reuters

„Нямаме никакви конкретни данни, които да сочат, че в пилешкото месо, произведено в България, има вложени хормони. Това показват разпоредените проверки. Българските граждани могат да бъдат спокойни”.

Така министърът на земеделието и храните Димитър Греков коментира резултатите от проверките пред TV7. Той допълни, че инспекциите се разширяват и тази седмица ще се проверяват търговските вериги и компаниите, които внасят пилешко месо, за да се провери дали има такива хормони и във вносната продукция.

Министърът посочи, че проверките обхващат цялата верига - от фуражните заводи до хипермаркетите. „Във фуражните заводи суровините в по-голямата си част са български, а там, където има вносни примеси, те също се следят, така че веригата е достатъчно контролирана от входа до изхода”, каза той.

Той обясни, че не бива да се създават опасения, че бързият растеж на пилетата се дължи на хормони или лекарства. „Ако проследим през годините цялостния процес и технология за отглеждане на пилетата ще видим, че в селското стопанство също има нови технологии”, отбеляза Греков.

Още по темата
По думите му нашите ветеринарни лекари и специалисти са добре информирани за всички нови продукти на фармацевтичната индустрия и няма начин в производството на български пилета да бъдат използвани непозволени стимулатори.

Министърът на земеделието разпореди проверка на информацията, че на българския пазар се предлага пилешко месо с хормони миналата седмица. Още тогава Греков посочи, че не се съмнява в българските производители.

От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) също заявиха, че през последните 15 години няма нито едни случай на установени хормони в храни на територията на ЕС. Според агенцията хормоните никога не са били разрешавани и използвани в птицевъдството в Европа и в САЩ, в това число и България.

Агенцията твърди още, че използването на протеинови растежни хормони при птици е невъзможно, защото, ако се влагат във фуража, се разграждат при храносмилането. Може да се инжектират, но това трябва да става всеки ден и на практика било технически неизпълнимо, смятат експертите.

За още икономически новини посетете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До meИ ти си се заблудил като много други. Хормоните могат да се прилагат чрез храната и това не е никак трудно. Я си задай въпросът защо контрацептивите, съдържащи естрогени, се прилагат под формата на таблетки, а не инжекционно. Отговорът е - защото са стероидни хормони и не се разграждат в стомаха. Стероидните хормони са различни от протеиновите растежни хормони.
22
2
 
3
 
! Отговори
пиле преди 10 години
с какво ги хранят бе жанъм та не мяса на пилешко нито по мирис нито по месото- размразиш ли пилето разтяга се като слуз ,тръгнаха да правят проверки за да си пълнят джобовете с пари от подкупи
21
1
 
8
 
! Отговори
Лора преди 10 години
Долу Монсанто!От нея идва всичко.Много скоро ще ядем и изкуствени яйца.Разработката се финансира от Бил Гейтс.Това яйце може да замести яйцата навсякъде,да се използува в торти и майонези.И разбира се,кокошката не участвува изобщо в тази революционна идея.Растителното яйце,наричано beyond eggs се появи по рафтовете на американските супермаркети и скоро ще се продава в целия свят.За невярващите-youtube/watch?v=sBgLxM7nzFQ 97859
20
1
 
13
 
! Отговори
пилето преди 10 години
Няма данни и за пилешко има само хормони скоро няма да има данни и за хора ще останат само хормони. Да живеят чушките.
19
1
 
15
 
! Отговори
me преди 10 години
Мда, в родните може и да няма хормони, ама тия дето се продават в големите търговски вериги изобщо не са родно производство, а са внос от къде ли не.Да не говорим, че на всеки му е ясно, че проблемът не са хормоните, които явно трудно се прилагат върху пилета, а фуражите, в които има неконтролирани ГМО компоненти, вероятно и антибиотици + всякакви други простотии. Не знам колко да са родни фуражите, като ЕС е най-големия вносител на ГМО царевица за фураж и все опит да се забрани пропада.
18
1
 
19
 
! Отговори
Вратна Пържола преди 10 години
Защо се хабите, г-н министър да правите изявления въобще? Всички знаем, че нито сте провели проверките както трябва, нито ви пука, че на българите ни никнат пети ръце вече от ГМО-та, хормони, бои и химикали? И как да ви пука, като няма начин тези отрови да се пускат на пазара, ако имаше истински мерки за контрол и несъдействие от ваша страна?
17
2
 
11
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Интересен парадокс е, че месо-производителите не произвеждат месо, а вегетарианци! Факт!
16
2
 
17
 
! Отговори
Уондърбра преди 10 години
Не знам има ли няма ли хормони в пилешкото ама от много консумация точно на пилешко вече нося сутиен по-голям номер от на жена ми.
15
1
 
10
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Като вляза в магазина на Чик***н груп и мирише на хапчета :О
14
2
 
17
 
! Отговори
Иван преди 10 години
И малките деца, знаят, че храните в БГ са натъпкани с хиляда ***, особенно разните пакетирани, вакумирани и тн. колбаси и прочие! Освен болести и импотентност, предизвикват и преждевреммнно стареене...
13
1
 
9
 
! Отговори
до Лора преди 10 години
Просто сме прекалено зависими, внасяме отвън 80 % от храните, които консумираме!
12
2
 
12
 
! Отговори
Лора преди 10 години
Вносните пилета! Ха-ха... Егати чуждопоклонниците дето сме станали! Не сме кадърни и пилетата сами да си произвеждаме...Ех, свят!
11
1
 
14
 
! Отговори
www преди 10 години
СПОРЕД УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЯМА НИКАКВИ НАРУШЕНИЯ НИКЪДЕ А СМЕ ВСЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО.
10
1
 
15
 
! Отговори
МРАВКА преди 10 години
ЗАЩО ЛИ Г.МИНИСТЪРА НЕ КАЖЕ КАК ЕДНО НОВОИЗЛЮПЕНО ПИЛЕ СЛЕД 45 ДНИ Е ОКОЛО 2КГ.ТАКОВА НЕЩО ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ Е НЕВЪЗМОЖНО.ЛЪЖАТ НИ И НИ ПРАВЯТ НА ЛУДИ.ТЕЗИ ПИЛЕТА НИТО СА ВКУСНИ КАТО ДОМАШНИТЕ И СА ПЪЛЕН *** С ХИМИЯ.ТАКА Е И С КОЛБАСИТЕ И МЕСАТА.
9
1
 
14
 
! Отговори
ъъъъъ... преди 10 години
Ха ха ха оставаше да има.....да *ба продажниците
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не може да няма...дори само на мирис се усеща, че пилетата не са екологично чисти...
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама разбира се, че няма. Те, българските пилета, така едрички си растат, специална порода бройлерчета
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Яжте само американски пилета и царевичка Монсанто, ако иската да станете като Вилендорфската Венера!
5
1
 
31
 
! Отговори
Калин преди 10 години
Абе един риторичен въпрос - някой изобщо вярва ли на институциите в България...И ако да, моля да сподели как го прави този трик...
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямаме КОНКРЕТНИ данни - т.е. абе то си има, ние ви лъжем, че няма, манипулираме пробите, а вие сте си достатъчно калпав материал да ни се вържете и да си траете!

Спонсорирани публикации