80 г. по-късно: Защо Чърчил, Рузвелт не предотвратиха избиването на евреи?

Западни издания правят сравнения между Втората световна война и наше време
Обновена: 3 сеп 2019 10:11 | 2 сеп 2019 18:45, Елка Василева
94
80 г. по-късно: Защо Чърчил, Рузвелт не предотвратиха избиването на евреи?
Снимка: Reuters

Западноевропейски и американски издания извеждат днес като една от водещите си теми отбелязването на 80 години от началото на Втората световна война, избухнала на 1 септември 1939 г.

Британският в. "Гардиън" коментира, че днес, 80 години след началото на войната, все още изскача на преден план един от най-срамните въпроси, свързани с военното кръвопролитие: защо съюзническите лидери, сред които Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт са най-изявени, не успяха да предотвратят масовото избиване на европейските евреи.

Изданието изтъква, че като централен момент в развитието на международното право и хуманитаризма като принцип на демокрацията Холокостът и неясният отговор, който съюзниците му дават, намира отражение днес не само във връзка с фактите от най-тежкото престъпление на миналия век, но и защото уроците очевидно не са научени, а въпросите не са получили отговори.

Защо от полетата на смъртта на Пол Пот до Сребреница, Руанда, Сирия и сегашното преследване на уйгурите в Китай международната общност всеки път се мъчи да изгради навременен и ефективен отговор, пита "Гардиън", цитиран от БТА.

Още по темата

Истината е, че дори когато се изправят пред недвусмислени доказателства за разгръщащия се нацистки геноцид, ключови институции във Вашингтон и Лондон, включително Държавният департамент и Форин офис, не смятат интервенцията за ключов приоритет: заради антисемитизма на ключови държавни служители, защото не ги е било грижа или пък са смятали, че предимство имат други военни и дипломатически въпроси, обобщава "Гардиън".

Вестникът подчертава, че независимо от това, че след обсъждане в кабинета на Чърчил въздушните удари срещу железопътни линии или по лагери били сметнати за непрактични, най-объркващият момент в бездействието си остава Бермудската конференция през април 1943 г., свикана след обществен натиск върху САЩ да се обсъди спасяването или облекчаването на положението на европейските евреи, включително на тези, които още са се опитвали да избягат от Стария континент.

Конференцията завършва без промяна в строгите американски квоти за прием на евреи или в британската забрана на еврейска миграция към Палестина, което би спасило живота поне на някои. В края на краищата това си остава конференция, насочена не към действие, а към успокояване на обществената загриженост.

Осем десетилетия по-късно, когато светът отбелязва годишнината от избухването на войната, все още е необходимо да си спомняме не само за решителната победа на съюзниците, но и за най-големия им провал, когато се изправят пред огромната предречена катастрофа, заключава лондонският вестник.

Вестник "Вашингтон пост" отбелязва в материала си за церемониите в Полша част от словото на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, посветена на "изкривените идеологии на нацизма и комунизма", в които, както той каза, "целият морал стана социалистически морал. Всичко, което беше от полза за властта на държавата и нейните робовладелци, намираше оправдание, дори убийства, извършвани в безпрецедентен мащаб".

Пенс говори също така за "неописуемото зло на Холокоста", посочва "Вашингтон пост", но над посещението му във Варшава тегнеше напрежението, свързано с това, че Полша остава единствената държава от Европейския съюз, която няма законодателство, третиращо реституцията на отнети от нацистите еврейски имоти, които в полският случай по-късно биват национализирани от комунистите.

Американският в. "Ню Йорк таймс" прави паралел между предвоенната епоха и днешно време. Отбелязва се, че има възход на диктаторски режими, които желаят да си отмъстят за минали геополитически унижения и да преначертаят границите - тогава това са били Германия, Италия, Япония и Русия; сега са Китай, Иран и Русия. Друг паралел е нежеланието на съществуващите велики сили да координират действията си срещу диктатурите, да ликвидират регионалните войни и да се изправят пред глобалните предизвикателства. Тогава неуспехът е би е бил на Лигата на нациите, сега - на Г-7.

Освен това, отбелязва "Ню Йорк таймс", има още три общи ключови фактора: новите форми за комуникация (през 30-те години на миналия век това е радиото), реториката на дехуманизацията и политиката на абсолютното добро срещу абсолютното зло.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
9
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
Холокост молкокост, я кое е имало я не - но юдеите продължават да получават пари кръвнина и искат още повече. По време на индианските войни янките са избили 50 милиона индианци - тва е геноцид ама за него нито ред нали? Какъв холокост, кви 5 левас ве?
86
4
 
6
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
Смърди на зионистка пропаганда в тая статия. Как точно ще предотвратиш нещо когато очакваш всеки момент немски панцер да ти направи главата на каша? Как?
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A Noschta na dylgite nojove angloseksoloncite sa varvari i gadnqri prochetete v wikipediq za tqx ne im vqrvaite dori britite izbili kato kucheta koito gi pokanili za belq na ostrova uj da gi pazqt prochetete vijte sami
84
2
 
5
 
! Отговори
Неграмотност преди 4 години
Цифрите не се променят. Те все така са си 0,1,2,3,4,5,6,7,8 и 9.
83
4
 
9
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Защото техните собствени грехове изглеждат една идея по малки на фона на лъжата за Холокоста! Далеч по лесно е да изкараш другия виновен за нещо, ако има с какво да се оправдаеш. Това, че Америка, Англия и Русия са също военнопрестъпници се подминава на фона на лъжата за горките избити 20 милиона (всяка година цифрите се променят) от наличните 2 милиона в Европа евреи. А това, че Америка и Англия подаряват половин Европа в робство на Русия не е важно, както и зверствата на комунистите!
82
1
 
7
 
! Отговори
'ми що? преди 4 години
Щот' не са ги харесвали! И що пък трябва да ги харесват? Щото "техен човек" станал "господ" Бо-о-же-е...
81
3
 
11
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До Анонимен - На всичките изброени държави правителствата, а и парите и армиите са еврейски. Така е и с всички други, включително и Гватемала. Евреите това не могат да си го уредят, затова дявола им го положил в ръцете. Целта е унищожаването на бялата раса, единствена създадена от Бога. Да, но тази война е започнала от предисторически времена и ще свърши когато Бог реши да оттегли белите. Тогава за милиардите единственото препитание ще е канибализма, наистина - огромно производство на храна.
80
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че на Англия и САЩ не им е пукало нито за Полша нито за евреите. Всички са били расисти и са вършели военни престъпления. САЩ избиват 500.000 цивилни японци за което никой не напомня. А през 1943-та година Англия причинява масов глад в Индия водещ до 3 милиона жертви след като им изнася храната. Нещо за което също никой не напомня. Руснаците пък избиват 1,5 милиона поляци. Но по медиите винаги само Германия е виновна. А останалите ни лук яли ни лук мирисали.
79
4
 
14
 
! Отговори
муспи преди 4 години
"...строгите американски квоти за прием на евреи" е бисер на лъжата в свят залян ат лъжа. Никакви 6 милиона не са избити, защото крематориумите не могат да поемат такава цифра. А и защо при война в която всеки влак е нужен ще ги транспортират от цяла Европа, когато могат да ги разстрелят в катуните им? А те са избили 20 милиона германци и 50 руснаци, и много други. Сега провеждат геноцид с нас.
78
2
 
20
 
! Отговори
Ала_Бала преди 4 години
Не са искали да спрат Германия, защото дълбоко е себе си, са носили вината за несправедливия Версайски договор, наложен на победената Германия. Защото са насочвали прикрито и дори явно Хитлер на Изток. Защото са лицемери и гадняри. Зашото не можещ да спреш народ сплотен от унижение и стремеж към реванш. Защото англичаните са измислили концлагерите и за избили хилади жени и деца в Южна Африка по времето на войните с бурите. Не вярвайте на англо-саксонци, не са толкова цивилизовани.
77
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да предотвратиш избиването на евреите трябва да водиш война, а истината е че нито Британия нито Сащ са имали желание да предприемат подобна стъпка , затова Британия се включва активно, чак когато няма накъде, а САЩ след нападението от страна на Япония.
76
2
 
8
 
! Отговори
Един читател на ист преди 4 години
Ми първо е имало заповед всички евреи да се махат където им дадат убежище, а който не ще, лошо му се пише. Да не се смята за насилие, защото са си избрали съдбата да останат, макар и лошото сами да са си избрали.
75
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Некви мистични евреи седели и организирали ВСВ :) По тъпо нещо няма как да чуеш от големи хора. Явно в България наистина маллумнициии са доста.
74
1
 
23
 
! Отговори
джо преди 4 години
Виж ти ,Къде бил ключа за палатката. Добре ,че е майк пенс та да обясни кои са лошите и кои добрите.Значи лошите с изкривени идеологии,продължават да шават и сега. А "добрите" Американци дето убиха, някой друг милион Виетнамци ,Корейци , Иракчани ,Сърби и др .просто си действат по правила създадени за тях. Истината е че тях не ги интересува живота на другите нации просто си гледат техния интерес.
73
1
 
28
 
! Отговори
DAWEDA преди 4 години
До Анонимен Аз досега съм питал над 15 човека, защо плюят Еврейте и отговаря е един и същ : Защото са гадни Евреи. Никой не е казал довод или нещо реално-----Преди време и аз се чудех защо хората говорят така за евреите... докато не започнах работа в хотел. Лично се убедих, че евреите (по паспорт от Израел, а не живеещите в Америка и т.н.) наистина са много надменни хора които само мрънкат, заяждат и мислят, че всички други са под тяхното ниво...
72
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една лъжа повторена 100 пъти става истина, има избити повече от други раси от колкото юдеи. Вече никой не се връзва на мръсните им номера за състрадателност, почитане на "многото" избити евреи. Все ми се струва че ще дойде ден и тези твари пак ще се крият като мишки, заврени в някои дупки, там където им е мястото.
71
2
 
18
 
! Отговори
прав си преди 4 години
До ФактРузвелт е предложен,финансиран и избран от евреите в САЩ!
70
3
 
25
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Ако анализираме кой печели най-много от Втората световна война,ще стигнем и до причинителите.Абсолютен факт е,че британските и американски евреи постигат световна доминация след войната,а и възстановяват еврейската държава.В същото време жертвите са най-вече източноевропейски евреи-второ и трето качество,един вид.Струва си да се замислим дали всъщност самият Хитлер не е бил манджурски кандидат...Май историята не е това,за което ни я представят.
69
1
 
15
 
! Отговори
Лесен въпрос преди 4 години
Нали Хитлер е имал идея на остров Мадагаскар да бъде създадена еврейска държава? Кой е попречил? Франция. Чии пари влияят върху политиката на Франция?
68
3
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 55 преди 4 години
не съм чул досега евреин да е направил нещо на българин___________________________________________________________________________Ами, купи си слухов апарат. Доста неща ще чуеш, особено за годините непосредствено след 9-и септември.После си спомним безочието на Леа Коен, която подкокоросваше да бъде искана компенсация от България за онези 11 000 евреи, изселени от земи, които не са били под наша юрисдикция. Защото ги откарали с вагони, на които пишело БДЖ. Не знае ли, че германците тогава