Вечният лед - опасният фризер за вируси в света

Колко сериозни са рисковете за хората?
Обновена: 7 яну 2023 11:36 | 7 яну 2023 11:36, Елка Василева
56
Вечният лед - опасният фризер за вируси в света
Снимка: архив, БГНЕС

Учени са успели да реактивират вируси, прекарали хиляди години в пермафроста. Заради промяната на климата тези и други патогени вече могат да се размразяват доста по-често и да заразяват включително хора.

Международен изследователски екип е успял да реактивира вируси, прекарали хиляди години в замръзнало състояние. Неотдавна те публикуваха откритията си за т. нар. "зомби вируси". Екипът, ръководен от Жан-Мари Алемпик от Университета в Марсилия, вече откри през 2014 г. и 2015 г. два функциониращи вируса в пермафроста - вечната замръзналост. Сега учените са публикували и проучванията си върху 13 други вируси, идващи оттам, които до този момент са били непознати на света, пише Дойче веле.

Вечно замръзналите почви - гигантски фризери за вируси

Но как е възможно вируси, които не са били действащи от праисторическите времена, отново да се активират хиляди години по-късно? Вечно замръзналите почви са като естествен фризер, обяснява Гидо Грос, ръководител на изследователската секция за вечно замръзнали почви в Института "Алфред Вегенер". Той е участвал в получаването на пробите земя от Сибир, които сега се изследват в Марсилия.

А много от арктическите ледени пластове съществуват от последния ледников период. В някои региони все още могат да се намерят и останки от мамути, обяснява Грос. Това включва не само техни кости, но и запазени косми, плът и кръв. За разлика от тропическия или умерения климат органичните вещества в замръзналата почва не се разлагат. Бактериите, помагащи за процеса на гниене, се активират едва след размразяването на вечната замръзналост.

Вечно замръзналите почви се срещат предимно в изключително студени региони като Сибир и Аляска. Името пермафрост идва от факта, че температурата на почвата остава под нула градуса по Целзий в продължение на поне две последователни години. В бъдеще обаче в света може да има все по-малко такива райони. Заради промяната на климата дори вечните ледове се топят, а вечно замръзналите почви се превръщат в блата. Не само вредните за климата метан и въглерод се отделят в процеса на размразяването. Животински трупове и растителни останки, прекарали хиляди години в пермафроста, също излизат наяве. С тях на бял свят се връщат и вирусите, които те някога са пренасяли.

Гидо Грос прогнозира, че ако климатичните промени продължат с толкова бързи темпове и глобалното затопляне не бъде ограничено до минимум, 75% от вечната замръзналост може да изчезне преди края на века. Това би означавало, че събуждането на "зомби-вирусите" може да се окаже реалност в съвсем близко бъдеще.

Хилядолетните вируси все още могат да бъдат активни

Учените от Марсилия доказаха, че същите тези вируси могат да се активират отново в лабораторни условия. Като примамка за тях са били използвани Acanthamoeba castellanii - вид амеби. Всички 13 вируса са били инфекциозни и са заразили амебите.

Това, че замразените вируси могат да се възпроизвеждат, не е новина. В крайна сметка това е и обичайният метод за съхранението на вируси при минус 80 градуса с цел да бъдат изследвани, обяснява Алберт Остерхаус, директор на Изследователския център за нововъзникващи инфекции и зоонози в Университета по ветеринарна медицина в Хановер.

Другата опасност: бактериални патогени

Но вирусите не са единствените патогени, които могат да представляват опасност за хората и природата. Освобождават се и бактериални патогени. Според проучването могат да се размразят и патогенни микроорганизми на възраст до 120 000 години. Някои от тях са свързани с актуални бактериални патогени - патогенът на антракс Bacillus anthracis, стрептококи и стафилококи.

Възможно е в недалечното минало спорите на Bacillus anthracis да са предизвикали мащабни смъртни случаи на северни елени, например. Според учените от Марсилия размразяването на пермафроста, причинено от по-топлите лета, е освободило спори и е довело до епидемии от антракс сред животните. През 2016 г. антракс вероятно е избухнал и сред хората в Северен Сибир, пише "Дойчландфунк".

Какъв е изходът от тази ситуация? Според учените бактериалните патогени могат лесно да бъдат преборени с помощта на съвременни антибиотици. Ситуацията с вирусите обаче е различна. Пандемията от коронавирус показа, че всеки нов вирус изисква специфични лечения и ваксини, които не са незабавно достъпни за болните.

Колко сериозни са рисковете за хората?

Въпросните 13 идентифицирани вируса са заразили амеби при оптимални лабораторни условия. Но напълно възможно е размразяване и заразяване на хора, смята изследователят на пермафроста Грос. Големият въпрос тук е какво крият в себе си вечната замръзналост и ледниците.

"Вероятността такива вируси да доведат до наистина големи проблеми е малка, но никога не може да се изключи на 100 процента", казва ветеринарният лекар и вирусолог Остерхаус. Той смята, че контактът със съвременните диви животни носи много по-големи рискове. Пандемията от коронавирус демонстрира именно това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ледовете се топят и няма сняг в Европа тази зима - факт.
44
0
 
7
 
! Отговори
Уеуееее! преди 1 година
Ще ни гази динозавърски грип и мамутска хрема!
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема страшно, ний ваксини не ползваме. Който и вирус да дойде, ще го борим с гол г...з.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПритеснихСе наистина - ако видиш вътре останки от мамути, не я пий... абе вие четете ли, мислите ли въобще...
41
1
 
2
 
! Отговори
ПритеснихСе наистина преди 1 година
У нас се предлага норвежка минерална вода от ледници. Случвало ми се е да купувам такава, мека и приятна на вкус е. Дали наистина е безопасна? Тук дали проверяват нейния състав или разчитат изцяло на коректността на онези, които я бутилират и изнасят на външния пазар?
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредна измислица за такива дето ги мързи да мислят.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой *добронамерен* човечец с риск да измръзне, ще рови под *Вечният лед - опасният фризер за вируси в света*, за ги изрови и разпространи като *благодат* сред човечеството! Явно е много *благороден*!
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА ЛЕКА ПОДГОТОВКА за 2024г ли е? На 27.02.2023 капутите от СИФ и СЗО ще нищят следващата пландемия. Искат пандемично споразумение да подпишат всички държави, за да ни бодат когато поискат и колкото пъти поискат. Горете в ада, мръсни сатанисти!
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсула фон нееудобнозаписане хареса това!
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи,замразяват вирусите във вечният лед и при необходимост ги вадят.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 19 - явно не внимаваш в картинката... Това е един от носещите стълбове на измамата климатични промени - животновъдството, и колко ужким-вредно е!
34
0
 
2
 
! Отговори
Бойче наш! преди 1 година
Ти, който заповяда да хващат снежинките във въздуха! Ти, който си баш шлангмайстор! Да се светят всичките ти мандати, да бъде твоето царство навсякъде по земята! Избави ни от парите ни! Не ни въвеждай в изкушение!
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учените вече размразиха и съживиха вируси от ледовете. Това си е чист факт.
32
0
 
3
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
Много бих искал да го дебатирам ама след като ти прочетох тая глупост за кравите която все въртите големите капацитети се отакзах защото просто няма смисъл.
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментарите както винаги са пълна трагедия :)
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе вуйчо ми го оперираха от кучешка тения- напил от кладенец в унгария по време на втора световна след като изгонили германците - е после видяли че има хвърлени 3 кучета в краденеца- това не е от вчера
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ее измислиха си оправдание краварите за десетките лаборатории за биологично оръжие дето са ги пръснали по цял свят- та и в българия даже
28
3
 
16
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Усладиха им се на някои хора прясно принтираните 10ки милярди заради които в момента инфлацията е в тавана. Иска им се още. Защо не всяка година по едни прясно принтирани милярди като превенция за евентуални бъдещи вируси!
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
земята е плоска, Сащ е първа икономика и ще победи чрез вируси, понеже изостава като население от изтока
26
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нови оправдания за биолабораториите на нато