Дезертьорите от режима на Ким Чен Ун се увеличават

Семейство пристигна с лодка в Южна Корея
27 окт 2023 21:00, Нели Христова
55
Дезертьорите от режима на Ким Чен Ун се увеличават
Снимка: БГНЕС

Семейство севернокорейци предприе опасно бягство към Южна Корея с лодка. Това е поредният случай в  увеличаващия се процент на дезертьорите от режима на Ким Чен Ун след спада на броя по време на пандемията.

Трите жени и един мъж, всички в цивилни дрехи, бяха заловени от южнокорейската брегова охрана в 25-футова дървена лодка тази сутрин, близо до град Сокчо на източния бряг. Те казали, че са искали да избягат, според южнокорейските медии, и са разпитани, за да се изключи възможността да са шпиони.

Ако се установи, че са обикновени хора, дезертьорите, които не са назовани, ще се присъединят към постепенно нарастващ брой бежанци от Севера. Повече от 30 000 души са предприели пътуването на юг от края на 90-те години.

Повечето от тях са го направили през дългата и преди пореста граница с Китай на север и след това по непряк път през Югоизточна Азия. Но по време на пандемията Пхенян засили граничната сигурност, правейки подобни пресичания много по-трудни.

През 2019 г. 1047 дезертьори са достигнали юга. Миналата година този брой е спаднал до 67. Но според министерството на обединението на Южна Корея 139 дезертьори са пристигнали през първите девет месеца на тази година.

Телата на най-малко шестима удавени севернокорейци, включително тези на деца, бяха изхвърлени в Южна Корея от май в резултат на очевидно увеличаване на рискованите опити за бягство през морските и речните граници.

Министърът на обединението на Южна Корея каза по-рано тази година, че правителството се готви за увеличаване на дезертьорските лодки.

"Няма съмнение, че икономическата ситуация на Северна Корея, особено ситуацията с храните, се е влошила в сравнение с предишни години. Това ще продължи да се случва и в бъдеще... От гледна точка на правителството трябва да се подготвим за всички възможности, включително такива ситуации, и ние всъщност се подготвяме."

Според Националната разузнавателна служба, шпионската агенция на Южна Корея, 240 души в Северна Корея са умрели от глад през първите седем месеца на тази година, два пъти повече от средното за последните пет години. Такива цифри са трудни за проверка и дори в най-лошия си случай са далеч по-малко сериозни от глада през 90-те години, който уби няколко милиона души.

Но няма съмнение, че продоволствената ситуация на Север се влоши по време на COVID, когато строгото затваряне на сухопътните граници също прекъсна вноса на храна.

Увеличаването на новопристигналите изглежда също се дължи на действията в Китай за връщане на някои от многото севернокорейци, които са се заселили незаконно там. Южнокорейските медии съобщиха, че 600 севернокорейци в Китай са били събрани и изпратени у дома с камиони по-рано този месец след повторното отваряне на границата след пандемията. След като са напуснали незаконно Севера, те са изправени пред несигурна и вероятно мрачна съдба.

ООН изчислява, че Китай е задържал около 2000 други, които възнамерява да репатрира, оставяйки ги уязвими на "изтезания, жестоко, нечовешко или унизително отношение и наказание и други сериозни нарушения на човешките права … и дори екзекуция".

Семейството на една жена от Северна Корея, която е била изпратена в китайски център за задържане, е подала спешен апел до работната група на ООН за насилствени или неволни изчезвания, за да предотврати нейното репатриране на Север.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как пък ни една копейка не иска да отиде при прасчо. Те дори и при джуджака не искат де
21
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен " А не можело по байтошово да се напуска страната." Ами сега пък трябва много пари за да напуснеш страната. Сега е по-зле защото няма пари.
20
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен При отворени граници първо плащат на държавата разходи за образоваиие и лечение и тогава потеглят но къде. В ЮК не ги искат освен за животни за органи а обратно също не ги искат.
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От България избягали повече за 30 години, това е най-жалкия и смешен довод, на който е способен само тотално мозъчно осакатен русофил, което никак не ме учудва.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 9 === Ама вие вярно комунистите сте мaл0yмни, щом ми задаваш втори риторичен въпрос :))) Ахахахахахахахахаха...Ами там където бягат и сега, в статията го пише. В Южна Корея. Говорят един и същи език все пак. На тях не им трябва ЕС или САЩ. Културата им е различна. Ама като всеки гь0н-комунист и ти се направи на ударен с мокър *** и не отговори на въпроса ми при ОТВОРЕНИ ГРАНИЦИ дали в Северна Корея няма да останат само членовете на партийния комитет :)))
17
0
 
8
 
! Отговори
Хаахх преди 6 месеца
До АнонименЕ то там хора си ги трепат по дефолт .Там въобще няма нужда от външна намеса .Там ако не отрепат по партииина линия ще си умрел от глад.
16
0
 
11
 
! Отговори
Оффф преди 6 месеца
На всички който не вярват на новината що не кажат как може да напуснеш северена корея легално.И защо там не е разрешено да се напуска държавата.Така беше и при нас преди 89 година.Еми щото е мизерия и беднотия за това и освен със сила с нищо не могат да ги задържат там.
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вижте вечерните сателитни снимки на Корея. Северна е тотал мрак, а Южна свети гордо и ярко. Няма какво повече да се коментира.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Педя шкембе и лакът чело
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За съжаление в СК няма масови убийства, дрогирани бездомници, инцести, содомия, грабежи корумпирани политици и каквото се сетиш хубаво от свободния свят. Живот ли е това бе!?
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Скоро ще четете такива новини за русия начело с диктатора ***
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЮК ги търсат за продажба на органи.
10
3
 
3
 
! Отговори
нафърфорий преди 6 месеца
Е, и??? Туй ли ви е "Топ новинатъ"????? -)))))))
9
5
 
2
 
! Отговори
да преди 6 месеца
значи в северна корея е зле, в южна кория е добре! ясно! нека туроператорите да знаят, да не ни набълбукат при някои муджахедини!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До пияница мистик Нека ги отвори но къде ще идат като САЩ искат визи. ЕС също.
7
4
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 месеца
До БЪЛГАРИЯ === Ами нека Ким Грух да отвори границите, както нашите се отвориха след 1989 година и най-вече като влязохме в ЕС и ще видиш колко ще останат в любимата ти Северна Корея и колко ще емигрират :))) Вие комунистите наистина ли сте толкова мал0yмни бе, че задавате такива реторични въпроси :))))))) Ахахахахахаха
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Може да са престъпници и бегат от затворите. На север са много строги закони докато на юг е содом и курупция..
5
6
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
НОВИНА ОТ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ НАПРАВЕНА ЗАГЛАВНА ИЗМЕСТИ МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ И ПРОВАЛА НА ПП-ДБ! МАЛКО ВИ ПСУВАМ АМА МНОГО МАЛКО! ТРЯБВА ДА ВИ ПСУВАМ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР В ДНЕС БГ!
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 1 и 2. Както и да се въртиш не си интересен.
3
8
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 6 месеца
От Северна Корея са избягали 30 000 човека за 30 години , от България избягаха 4 000 000 за 30 години ?Къде е по-зле ?