Китайците полудяха: Създаден е щам на коронавируса, който убива за 8 дни

Световни учени притеснени да не излезе извън лабораторията
Обновена: 17 яну 2024 22:22 | 17 яну 2024 22:20, Петър Бойчев
142
Китайците полудяха: Създаден е щам на коронавируса, който убива за 8 дни
Снимка БГНЕС

Китайски изследователи създадоха нов щам на коронавирус, който атакува мозъка и причинява бърза смърт. "Тази лудост трябва да бъде спряна", предупреждават западни учени. Според Daily Mail, изследователи в Пекин са клонирали Covid-подобен вирус, открит в панголини, наречен GX_P2V, като са го използвали за заразяване на мишки.

Мишките са били генетично модифицирани, за да експресират протеин, открит в хората, с цел да се оцени как вирусът ще реагира в човешкото тяло. (Генна експресия е процесът, при който унаследяема информация от един ген, напр. ДНК секвенция, се трансформира във функционален генетичен продукт като белтъчина или РНК.)
Всички гризачи, заразени с патогена GX_P2V, умират в рамките на осем дни, което изследователите описват като "изненадващо бързо".

Високи нива на вирусен товар също са регистрирани в мозъците и очите на мишките, което предполага, че вирусът се размножава и разпространява в тялото по уникален начин.

Европейски и американски учени предупредиха, че откритието "подчертава риск от предаване на GX_P2V на хората".

Професор Франсоа Балу, експерт по инфекциозни болести в Университетския колеж в Лондон, написа на X: "Това е ужасно изследване, напълно лишено от научен смисъл. Не виждам какво интересно може да се научи от насилственото заразяване на странен вид мишки с вирус. Обратно, виждам как подобни неща могат да се объркат…"

"Има възможност някои или всички изследвания, подобни на тези в Ухан от 2016-2019 г., които вероятно са причинили пандемията от Covid-19, да са проведени безотговорно без минималните мерки и практики за биобезопасност, които са от съществено значение за изследвания с патогени с пандемичен потенциал", каза Ричард Ебрайт, химик от университета Рутгерс в Ню Брунсуик, Ню Джърси.

Според проучването, проведено от Пекинския университет по химични технологии, вирусът е открит през 2017 г., преди избухването на пандемията от Covid. Идентифициран е в малайзийски панголини – люспести бозайници, за които е известно, че носят коронавируси и се подозира, че е междинният гостоприемник, който предава Covid от прилепи на хора.

Изследователите клонират вируса и съхраняват няколко копия в лабораторията в Пекин, където той продължава да се развива. Не е ясно кога е проведено новоиздаденото проучване. Изследователите обаче казаха, че вирусът може да е претърпял "мутация, повишаваща вирулентността" по време на съхранение и да е станал по-смъртоносен. Вирулентността определя колко тежко протича заболяването при индивида, който е инфектиран.

В проучването осем мишки са били заразени с вируса, други осем с неактивен вирус и други осем са използвани като контролна група.

Всички заразени мишки умират от инфекция в рамките на седем или осем дни след заразяването. Симптомите включват пълна белота на очите, бърза загуба на тегло и умора. Изследователите са открили "значителни количества" от вируса в мозъците, белите дробове, носовете, очите и трахеите на гризачите.

До шестия ден вирусният товар е "намалял значително" в белите дробове, но мозъците на животните са се свили и нивата на вируса са били "изключително високи". Резултатите показват, че вирусът първоначално заразява дихателната система и след това мигрира към мозъка - за разлика от Covid, който причинява инфекции на долните бели дробове и пневмония в тежки случаи. Има обаче примери за открит Covid в мозъчната тъкан на тежко болни пациенти.

"Тежка мозъчна инфекция в по-късните етапи на инфекцията може да бъде основната причина за смъртта при тези мишки", казаха изследователите.

"Това е първият доклад, показващ, че панголин коронавирус, свързан със SARS-CoV-2, може да причини 100% смъртност при въпросните мишки, което предполага риск от предаване на GX_P2V на хора", заключават те.
Въпреки това, оригиналният щам на Covid също е убил 100% от мишките в някои проучвания, което означава, че новите резултати не могат да бъдат приложени директно към хора.

Д-р Генади Глински, почетен професор по медицина в Станфорд, казва: "Тази лудост трябва да бъде спряна, преди да е станало твърде късно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Долна лъжа
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докога ще търпим китайците у нас? Да си заминават в Китай! Нищо произведено от Китай да не се внасяи нито един китаец да не се пуска да припаря! Аман от Китай и китайци!
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китайците са мърльовци и считайте че са го изпуснали от лабораторията,така както и Ковид19 преди 5 години!Досега не съм видял качествен китайски продукт който да е като някой немски или японски!Винаги когато купувам нещо внимавам да не е китайско!
109
0
 
4
 
! Отговори
Striker преди 3 месеца
За Ковидландия само ядрени гъби! Когато и да ги избомбят, все ще е късно! Това са ***, напаст. В БГ само, над 40000 загинаха, без жълтите да платят и стотинка!
108
1
 
7
 
! Отговори
Борката111 преди 3 месеца
В Давос лудата за власт Ур.су.лА проповядва подчинение. Там се страхуват от Тръмп. Търсят начини как да го провалят. Пускат слухове за вируси, за да очернят Китай. Русия вече я очерн иха. Правете си изводи......
107
0
 
3
 
! Отговори
187 преди 3 месеца
Е, щом дейли фейл го казват, ще да е истина
106
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да благодарим на ККП за поредното биологично оръжие. Кога ще ни го пратят, казаха ли?
105
0
 
5
 
! Отговори
аьььааь преди 3 месеца
Сега апартаментите ще паднат
104
5
 
8
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
След заразяването китайские учени са изяли мишките и заминали на конференция в Сащ!О ужас всички ще умрем!Така започва най бездарната пропаганда на мишките от америка!
103
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи, за да са сигурни както точно са направили трябва да го пуснат на хората. защото и cov-19 убил 100 процента мишките, но не и хората? На кого му трябва да изобретява вируси? тези трябва да бъдат подведени под отговорност за апартейд, геноцид или друго тежко престъпление срещу човечеството.
102
2
 
12
 
! Отговори
преди 3 месеца
Китайците които са известни с качеството на продукцията си и със занижени нива на безопасност - пак си играят на чичо доктор. Изплюха ковид, партията прикри всякаква информация,и сега чакаме момента когато някое жълтурче ще излезе от лабораторията си с немити ръце и ще ни даде поредния подарък.
101
0
 
13
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 месеца
Това ли е пландемията, която ни очаква догодина? Самия Билигатус ни каза, че тъй като не сме си научили урока с Ковид, 2025 "прогнозира" появата на много страшен вирус "Босет Х" която щяла да поразява мозъка и да е в пъти по-смъртоносен от кромида. Готви се народе за заключване.
100
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво се случи с американските лаборатории в Украйна? Успаха населението с денонощна пропаганда и хората забравиха. То това е била и целта де.
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 107. Нюлад призна за лабораториите. Дори и в прословутия лаптоп на сина на Байдан имало информация за това. Виж публикациите от 2022.
98
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 107. Не помня точно кой но си признаха че е имало такива лаборатории, информацията не е само от руснаците.
97
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А в бедните страни на Южна Африка от септември има холера. Заразените са поне 200 000. Това в нашата страна никого не го вълнува. Да припомня само: това са страни , в които НЕ са били под руска "окупация", а колонии на "свръхнапреднали и свръхдемократични" господари.
96
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Вирусът е създаден през 2017 г," - цитат от текста. По света има стотици лаборатории за биооръжие , Тук в текста, а и по повод ковид, животните са за отвличане на вниманието. Ако животните са виновни за някаква силно поразяваща хората болест, щяло е да стане и преди стотици години. Аз все пак си мисля, че колективно общество като китайците е далеч по -организирано и защитено от своеволно общество като западняшкото. Китайците доказаха на практика, че здравето на населението им е приоритет,
95
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Бай Дрън..,Може и 1000 да имат...от къде дойде проблема....охли...
94
15
 
11
 
! Отговори
С други думи преди 3 месеца
Действително пандемията е китайска работа..... там където има комунизъм има само смърт.
93
6
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Хаха, крадецът вика "дръжте крадеца". Я са кажат, колко биола оратории имат САЩ по света и за какво им са.