Редки кадри: Как Северна Корея осъжда деца заради гледане на южнокорейска телевизия

12 години затвор и публично порицани тийнейджъри
20 яну 2024 07:33, Нели Христова
236
Редки кадри: Как Северна Корея осъжда деца заради гледане на южнокорейска телевизия
Снимка: БГНЕС

Редки кадри, получени от BBC Korean, показват как Северна Корея публично осъжда двама тийнейджъри на 12 години тежък труд заради гледане на K-драми.

Кадрите, които изглежда са заснети през 2022 г., показват две 16-годишни момчета с белезници пред очите на стотици ученици на открит стадион. Униформени порицават момчетата, че не са "размишлявали дълбоко върху грешките си".

Южнокорейските развлечения, включително телевизията, са забранени в Северна Корея.

Въпреки това някои са готови да рискуват да ги застигнат тежки наказания, за да получат достъп до K-драми, които имат огромна световна аудитория.

Такива кадри са рядкост, защото Северна Корея забранява снимки, видеоклипове и други доказателства за живота в страната да изтичат във външния свят.

Това видео е предоставено на BBC от South and North Development (Sand), изследователски институт, който работи с дезертьори от Севера.

Това предполага, че властите предприемат по-строги действия срещу подобни инциденти. Съобщава се, че клипът е бил разпространен в Северна Корея за идеологическо обучение и за да предупреди гражданите да не гледат "декадентски записи".

Видеото включва диктор, който повтаря държавна пропаганда. "Културата на прогнилия марионетен режим се е разпространила дори сред тийнейджърите", казва гласът, като очевидно има предвид Южна Корея. "Те са само на 16 години, но съсипаха собственото си бъдеще", добавя той.

Момчетата са посочени от служителите и адресите им са разкрити.

В миналото непълнолетните, които са нарушили закона по този начин, са били изпращани в младежки трудови лагери, а не зад решетките, а наказанието обикновено е било по-малко от пет години.

През 2020 г. обаче Пхенян прие закон, според който гледането или разпространението на южнокорейски развлечения се наказва със смърт.

Дезертьор каза по-рано пред BBC, че е бил принуден да гледа как 22-годишен мъж е застрелян. Той твърди, че мъжът е бил обвинен, че слуша южнокорейска музика и е споделял филми от Юга с приятеля си.

"Съдейки по тежкото наказание, това изглежда като урок за назидание на хората в цяла Северна Корея. Ако е наистина така, излиза, че начинът на живот, произтичащ от южнокорейската култура, е доста популярен сред хората от Севера", казва Чхуе Кьон Хюи, ръководител на САНД и доктор по политически науки на Токийския университет, който е избягал от КНДР през 2001 г.

"Смятам, че видеозаписът е заснет през 2022 година ... Това, което тревожи лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, е, че хората от поколението "Милениум" и от поколението "Зет" са променили начина си на мислене. Мисля, че Ким работи за налагането обратно на севернокорейското мислене", казва още Чхуе.

"Възхищението към южнокорейското общество скоро може да доведе до отслабване на системата... Това противоречи на монолитната идеология, която кара севернокорейците да почитат семейство Ким", допълва Чхуе.

Севернокорейците започнаха да усещат вкуса на южнокорейските забавления през 2000-те години, през годините на "слънчевата политика" на Юга, когато предлага безусловна икономическа и хуманитарна помощ на Севера.

Сеул прекрати политиката през 2010 г., заявявайки, че е установил, че помощта не е достигнала до обикновените севернокорейци, за които е била предназначена, и че не е довела до никакви "положителни промени" в поведението на Пхенян.

Но южнокорейските забавления продължават да достигат до Северна Корея през Китай.

"Ако те хванат да гледаш американска драма, можеш да се измъкнеш с подкуп, но ако гледаш корейска драма, ще бъдеш застрелян", каза севернокорейски дезертьор пред BBC Korean в четвъртък. "За севернокорейците корейските драми са "наркотик", който им помага да забравят трудната си реалност."

"В Северна Корея учим, че Южна Корея живее много по-зле от нас, но когато гледате южнокорейски драми, това е съвсем различен свят. Изглежда, че властите в Северна Корея се притесняват от това", каза друг севернокорейски дезертьор. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имало химическо оръжие! Кои племена са изтребени, с чие химическо оръжие. Къде видя руснаци да изнасят оръжие? Никакви, никакви доказателства, само конспиративни теории и плоскоземщини. Че мозъкът ти е цял в тромби е видно, но имай поне малко приличие...
162
8
 
7
 
! Отговори
sd преди 3 месеца
В Ирак имаше химическо оръжие, не се правете на у л а в и! Химическият Али унищожи цели племена с него. И руснаците изнесоха химическото оръжие на Ирак преди да дойдат инспекторите. Но тогава още не посмяха да ги заклеймят. После се видя какви са руснаците - няма подлост, която да не са извършили!
161
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Комунистите са ***... Гадове... Но и нищо ново от тях
160
2
 
3
 
! Отговори
Айде бе преди 3 месеца
Ама ,не са ли ги изяли , еех слава богу , значи демокрацията , и закона са над всичко , поне в тази държава !
159
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А Русия се вижда колко е "пропаднала". Могат да се изровят кадри от Нова година в Москва и да се сравнят с жалкото подобие на новогодишен празник при новия еврохейски кмет у Софето. И да се прецени колко перални трябва да са откраднали от урките, че да снимат художествени филми в космоса. Гледайте себе си. Останалото е такъв въздух под налягане, че е обида не само за Словото, а за думите. Дори просташките, каквито са ви най-обичайната стилистика.
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пистерика, дето ми говори за маргинали: явно ти липсва някого, на който да говориш за себе си. Да погледнеш термометрите е съвет към тебе, не ми трябва да се отчиташ, още повече, че всеки може да си плещи каквито си прииска дивотии; сигурно и мъжкото ти достойнство е 32 см., поне такова в мрежата лесно можеш да си го изкараш. Същото доверие като приказките на фукльовци из мрежата, дето им личи колко са комплексирани, имам и към българските медии.
157
3
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
До Анонимен: Не ги облъчват, 154, а ги разоблъчват от комболшевишка/сталинистка/нацистка/путинистка, а и терористична неосъветска пропаганда.
156
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
FAKE NEWS SIR THIS IS A THEATER HALL NOT A STADIUM!!...
155
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Загледали се в Северна Корея, по-точно зачели са се в написаното за Северна Корея и облещили фанатично зъркели все едно четат свещена книга. Особено софиянци сега могат да надникнат през прозорците си и да видят какво е навън с "новия, европейски кмет", способен да бута паметници, съвършена организация да направи за да извърши бруталния акт, а малко снежец и европейската столица е блокирана. Погледнете си термометрите в стаите, пък тогава ми коментирайте държава, която не сте виждали.
154
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
като им гледам качеството на телевизията още живеят в 80-90 години, китайците що не ги подпомогнат с малко плазми и апаратура ....
153
0
 
3
 
! Отговори
ПП ДБ ДПС ГЕРБ СДС преди 3 месеца
Абе за какви животни , меса и кокошки плещите тука . Ясно и конкретно ви бе казано *** супичката . И следващите избори да не ни забравите.
152
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Споделям, по добре сподели колко копейки спечели с глуупавите си лъжи предателю.
151
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що не пишете нещо за украинския Закон за защита на държавата, подобен на един у нас, който като бил приет са изчезнали безследно доста интелектуалци, като най-изявения е Гео Милев - и до днес няма по-добър български поет. В Украйна така чезнат свещеници, богослови, философи или просто младежи, на които не им се ходи на фронта. Някой ден ще бъдат намерени остатъци, а децата ви и внуците ви, ще ронят лицемерни сълзи, за жертвите на фашизма. Без да знаят, че и родител номер 1 и 2 са съучастници.
150
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И наистина: защо свалиха руските телевизии? Аз винаги мога да си гледам всичко, но пък баща ми - не може. Майка не може. Платили са си пакета ти-ви програми, за да бъдат 24 облъчвани с пропагандни програми на рушители на паметници, насилници на деца, прайд-мутри, фашисти.
149
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко от коментиращите полит.комисари са се върнали вчера от Северна Корея? Откъде я познават, освен от материалите, на които трябва да ВЯРВАМЕ. И които много честичко се разбира, че ни затрупват с фалшива информация. То вярвахме, че в Ирак имат химическо оръжие, химическо оръжие не се намери, но се ликвидира един лидер, който бъркаше в сделките на САЩ и на негово място остана хаоса и Ислямска държава. В Русия пък крадели перални за ракети, да ама снимаха първия художествен фирм в космоса.
148
5
 
30
 
! Отговори
Нормален човек преди 3 месеца
Северна Корея е съюзник на Русия... толкова за руската душа, морал и желанието за световен мир, всичко е театър.
147
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 164 То горе - долу по това време нямаше Интернет и в САЩ. Това, което сега наричате Интернет работеше само между няколко университета и за военни цели. Освен това Интернетът беше BBS системи, които са черен екран и команди, които вкарваш, а в замяна получаваш отговор - отделни думи или изречения. Към края измислиха малко по-богати приложения в текстов режим. Тези неща накрая около 1979 - 1985 ги имаше и при бай Тошо, но не бяха атрактивни с командния ред и не бяха разпространени
146
2
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
До Анонимен 160: Ти и подобните ти никога няма да се излекувате. От каквото и да е. 'баси!...
145
4
 
4
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
До северна корея 165: От тревопасни, но със супер-хипер-трипер подводни и надводни кюнци.
144
7
 
14
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
До Анонимен 166: 1. Къде видя, че руската телевизия е забранена (именно - забранена). 2. Разликата между руската телевизия и южнокорейската е тази, че първата е реакционна, пропагандистка, путинистка, проповядваща в най-добрия случай сталинизъм, нацизъм, путинизъм, южнокорейската е демократична, недиктаторска, изобличаваща действителността в северна корея и т. н.

Спонсорирани публикации