Редки кадри: Как Северна Корея осъжда деца заради гледане на южнокорейска телевизия

12 години затвор и публично порицани тийнейджъри
20 яну 2024 07:33, Нели Христова
236
Редки кадри: Как Северна Корея осъжда деца заради гледане на южнокорейска телевизия
Снимка: БГНЕС

Редки кадри, получени от BBC Korean, показват как Северна Корея публично осъжда двама тийнейджъри на 12 години тежък труд заради гледане на K-драми.

Кадрите, които изглежда са заснети през 2022 г., показват две 16-годишни момчета с белезници пред очите на стотици ученици на открит стадион. Униформени порицават момчетата, че не са "размишлявали дълбоко върху грешките си".

Южнокорейските развлечения, включително телевизията, са забранени в Северна Корея.

Въпреки това някои са готови да рискуват да ги застигнат тежки наказания, за да получат достъп до K-драми, които имат огромна световна аудитория.

Такива кадри са рядкост, защото Северна Корея забранява снимки, видеоклипове и други доказателства за живота в страната да изтичат във външния свят.

Това видео е предоставено на BBC от South and North Development (Sand), изследователски институт, който работи с дезертьори от Севера.

Това предполага, че властите предприемат по-строги действия срещу подобни инциденти. Съобщава се, че клипът е бил разпространен в Северна Корея за идеологическо обучение и за да предупреди гражданите да не гледат "декадентски записи".

Видеото включва диктор, който повтаря държавна пропаганда. "Културата на прогнилия марионетен режим се е разпространила дори сред тийнейджърите", казва гласът, като очевидно има предвид Южна Корея. "Те са само на 16 години, но съсипаха собственото си бъдеще", добавя той.

Момчетата са посочени от служителите и адресите им са разкрити.

В миналото непълнолетните, които са нарушили закона по този начин, са били изпращани в младежки трудови лагери, а не зад решетките, а наказанието обикновено е било по-малко от пет години.

През 2020 г. обаче Пхенян прие закон, според който гледането или разпространението на южнокорейски развлечения се наказва със смърт.

Дезертьор каза по-рано пред BBC, че е бил принуден да гледа как 22-годишен мъж е застрелян. Той твърди, че мъжът е бил обвинен, че слуша южнокорейска музика и е споделял филми от Юга с приятеля си.

"Съдейки по тежкото наказание, това изглежда като урок за назидание на хората в цяла Северна Корея. Ако е наистина така, излиза, че начинът на живот, произтичащ от южнокорейската култура, е доста популярен сред хората от Севера", казва Чхуе Кьон Хюи, ръководител на САНД и доктор по политически науки на Токийския университет, който е избягал от КНДР през 2001 г.

"Смятам, че видеозаписът е заснет през 2022 година ... Това, което тревожи лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, е, че хората от поколението "Милениум" и от поколението "Зет" са променили начина си на мислене. Мисля, че Ким работи за налагането обратно на севернокорейското мислене", казва още Чхуе.

"Възхищението към южнокорейското общество скоро може да доведе до отслабване на системата... Това противоречи на монолитната идеология, която кара севернокорейците да почитат семейство Ким", допълва Чхуе.

Севернокорейците започнаха да усещат вкуса на южнокорейските забавления през 2000-те години, през годините на "слънчевата политика" на Юга, когато предлага безусловна икономическа и хуманитарна помощ на Севера.

Сеул прекрати политиката през 2010 г., заявявайки, че е установил, че помощта не е достигнала до обикновените севернокорейци, за които е била предназначена, и че не е довела до никакви "положителни промени" в поведението на Пхенян.

Но южнокорейските забавления продължават да достигат до Северна Корея през Китай.

"Ако те хванат да гледаш американска драма, можеш да се измъкнеш с подкуп, но ако гледаш корейска драма, ще бъдеш застрелян", каза севернокорейски дезертьор пред BBC Korean в четвъртък. "За севернокорейците корейските драми са "наркотик", който им помага да забравят трудната си реалност."

"В Северна Корея учим, че Южна Корея живее много по-зле от нас, но когато гледате южнокорейски драми, това е съвсем различен свят. Изглежда, че властите в Северна Корея се притесняват от това", каза друг севернокорейски дезертьор. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А в България е забранена руската телевизия! Открийте разликите!
142
17
 
8
 
! Отговори
северна корея преди 3 месеца
е високо технологична нация колкото и да се пените по медиите вчера пуснаха успешно подводен дрон аналог на руския посейдонизпитанията бяха вяпонско море успешно иран китай русия и северна корея имат хиперзвук сащ нямат в българия поне едно детско колело с три колела направете тогава приказвайте
141
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно време и в БГ нямаше Интернет, а телевизията беше Пограма 1 и 2, които по добре да ги нямаше. Но всичко това не ни пречеше да се сдобиваме със качествена музика, филми, софт. и игри от "пропадналия Запад". Родените в Сф. отлично помнят площад Славейков на който CD-тата се харчеха повече от книгите.
140
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Там няма телевизия и Интернет!
139
6
 
27
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 3 месеца
Диктатурите водят до оскотяване на хората.
138
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така се прави за да има РЕД! Един ден и ние трябва така да се лекуваме от Евролиберастията.
137
8
 
31
 
! Отговори
куку преди 3 месеца
А знаете ли колко промити мозъци в България боготворят това малко плондерче,довело северните корейци до самоизяждане.
136
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"До Анонимен 163 То в Индия масовата заплата 7 долара, пък за тях" всъщност за Индия е 19 долара на ден което е в пъти повече от при прасчо и да, няма как да напиша за абсолютно всички държави които копейките се сетите. И имайте предвид, че колкото и да могат да си купят с техните валути това важи само за стоките произведени в самата държава за стоките внос от други държави почти не важи.
135
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 163 То в Индия масовата заплата 7 долара, пък за тях не пишеш така язвително? Не е важно колко долара ти е заплатата, а какво можеш да купиш с нея. Затова има класация по покупателната способност. В САЩ със 7 долара не можеш да направиш нищо, в Камбоджа ще живееш месец.
134
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е правилно че са им дали такава тежка присъда. Ама да погледнем Pyongyang какъв красив град супер модерни небостъргачи, жилищни сгради, улици, паркове, детски градини, красота. А не като София строят разбиват пътищата Ями трябва ти унимог за да караш по софийските улици,няма детски площадки за деца ужас
133
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еми да, сега са много по-добре защото не умират от глад. Вече успяват да имат по 2 долара за ден в С Корея и то може би защото прасчо има милярди и разделено на броя хора им вдига състоянието
132
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Кравар Евроатлантик А как стигна до там? Кога беше това? То в Интернета има и кадри как корейци пасат трева, но това е от преди 20 години. Там земята е неплодородна и в продължение на няколко години са имали лоши природни условия, почти цялата им реколта от ориз е била унищожена, а нали са под санкции, нямало е как да им се доставят хуманитарни доставки с храна. Сега се твърди, че са много по-добре. Но няма информация, дай малко повече инфо, това е любопитно.
131
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"До Анонимен 156.Както има информация за едните така има и за другите голословецо." Копейки, вижте си 153 и 154 и фанете се разберете по между си. Явно са ви пратили различни опорки
130
7
 
13
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Един единствен път в живота си съм виждал кльощави, недохранени прасета, на които им се брояха ребрата. Беше на екскурзия в Северна Корея. На туристите разрешават да снимат само за определите за целта места, за това такива кадри трудно се намират.
129
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Но да те питам само, защо като сме с толкова високо качество на живота, мигрантите като минат незаконно границата се напъват с трета космическа да се махнат от България, а не да си стоят тука? Защо 30% от населението ни избяга от страната?" Ами помисли малко бе копейка и може и сам да си отговориш. Не, не можеш щом питаш. Щото другите държави са пред нас в ЕС. Да, ние сме последни в ЕС но много преди морзилките с всичките им ресурси и С Корея с целия им безплатен труд.
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 156.Както има информация за едните така има и за другите голословецо.
127
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми копейки, вие в щатите живяли ли сте та се напъвате да обяснявате там кви бездомни и наркомани имало? Така че вече има доста инфо за мизерията в ра,истан и с корея
126
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 151 Ха ха ха ха!... Вземи да пишеш вицове, може да издадеш книга, пари ще изкараш от измислиците си. Но да те питам само, защо като сме с толкова високо качество на живота, мигрантите като минат незаконно границата се напъват с трета космическа да се махнат от България, а не да си стоят тука? Защо 30% от населението ни избяга от страната?
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 154. Просто така са му заповядали да драска. Не е излизал от тяхно село. Аз никога не съм си позволявал да пиша кое как било след като не съм живял няколко години на съответното място. По това можеш да познаеш троленягите - непременно твърдят къде как било.
124
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До Анонимен 141 145 Ти бил ли си поне един път в "рашистан" и "северна корея"? Не нали? Е тогава защо се напъваш толкова чак, да ни обясниш какво имало там? Да не си прозорлив като Ванга???

Спонсорирани публикации