Отново лек ръст на цените на храните, поскъпнаха яйцата, оризът...

Сиренето, млякото и кашкавалът поевтиняват
73
Отново лек ръст на цените на храните, поскъпнаха яйцата, оризът...
Снимка: Pixabay

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 0,27 на сто до 2,266 пункта. Миналата седмица ИТЦ беше на ниво 2,260 пункта, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Равнището на ИТЦ в началото на миналата година беше 2,316 пункта, а през първата третина на март достигна пролетния си максимум от 2,480 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.
Краставиците от внос поскъпват със 7,6 на сто до 3,27 лева за килограм. Цената на доматите (внос) се повишава с 0,6 на сто и те се търгуват по 3,26 лева за килограм. Картофите поевтиняват с 2,4 на сто до 1,24 лева за килограм.

Цената на морковите се понижава с 0,8 на сто до 1,17 лева за килограм, а на зрелия лук кромид (внос) - с 0,7 на сто до 1,40 лева за килограм. Зелето е по-евтино с 3,1 на сто до 0,93 лева за килограм, а червените чушки (внос) запазват цената си от 3,55 лева за килограм.

Цената на ябълките от внос пада с 2,2 на сто и те се търгуват по 1,78 лева за килограм. Лимоните се търгуват с 2,4 на сто по-евтино - по 2,06 лева за килограм. Бананите също поевтиняват с 1,1 на сто до 2,79 лева за килограм. Мандарините поскъпват с 3,5 на сто до 2,34 лева за килограм, а портокалите поевтиняват с 0,5 на сто до 2,16 лв./кг.

Цената на кравето сирене е по-ниска с 1,1 на сто до 11,10 лева за килограм, а на кашкавала тип "Витоша" с 0,3 на сто до 16,76 лева за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) поевтинява с 2,5 на сто и се купува по 1,18 лв. за кофичка от 400 гр., а прясното мляко (3 процента масленост) поскъпва с 0,4 на сто до 2,31 лева за литър.

Цената на пилешкото месо е надолу с 2,2 на сто и то се предлага по 6,20 лв. за килограм. Яйцата (размер М) се купуват по 0,38 лева за брой на едро в края на седмицата, което е с 2,7 на сто нагоре.

Цената на ориза се повишава с 0,3 на сто и се търгува по 3,23 лв. за килограм. Лещата поскъпва с 0,7 на сто и се купува по 4,23 лева за килограм. Цената на зрелия фасул се понижава с 0,5 на сто до 4,15 лева за килограм.
Захарта се търгува по 2,20 лева за килограм, което е с 1,8 на сто надолу. Цената на олиото е по-ниска с 4,4 на сто - до 2,59 лв. за литър. Брашното тип 500 поевтинява с 4,8 на сто до 1,20 лева за килограм. Цената на кравето масло (пакетче от 125 грама) се запазва на 2,67 лв. за брой. /БТА, Ивона Величкова/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: ценихрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами, нали Денков ще докрладва успехи в щатите, ако има кой да го изслуша, де. И ще се поФали човекът с увеличените ни от Асен доходи с тоя довод - ние им дигаме цените, те не спират да купуват. Количките пълни, по заведенията хора, абе всичко цветя и рози. Ровещите по кофите няма кой да ги брои, ама стават все повече и все по-нормално уж изглеждащи хора ровят, някои с голямо неудобство. А деца, като видя да ровичкат, съвсем ми иде да им се израдвам на Денков и Асен за забогатяването.
59
0
 
2
 
! Отговори
до 58 преди 3 месеца
Елементарно Уотсън-Интересно съждение:Как при най ниски стойности на заплати и пенсии в ЕС и най високи стойности на хранителните продукти в България ИНФЛАЦИЯ няма?И защо като ни пробутват някакви СТЪКМИСТИКИ спуснати от МС на НОИ и ИТЦ ние българите трябва да им вярваме?Всички пазаруваме и виждаме каква е реалната ИНФЛАЦИЯ в страната и не могат да ни заблудат с ОПОРКИ от сорта "инфлацията пада" и ни се приближаваме до европейските стандарти и ЕВРОЗОНАТА!Не случайно ги наричат ШАРЛАТАНИ иСглобка
58
7
 
0
 
! Отговори
Елементаррно, Уотсън преди 3 месеца
Няма инфлация, защото ръста на цените на стоките се неутрализира за сметка на заплатите.
57
0
 
4
 
! Отговори
Денков се хвали: преди 3 месеца
ИНФЛАЦИЯ няма !!!! ...вЕЕЕрвайте ми !!!! Всичко останало е ДЕЗИНФОРМАЦИЯ !!!!
56
0
 
6
 
! Отговори
Михаил преди 3 месеца
Другата седмица ще пътувам до Берлин. Мисля да напазарувам някои неща от там, че са по-евтини и доста по-качествени.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЗАВЧЕРА ВИДЯХ РОВЕЩ ПО КОФИТЕ, НО ОТ ЛИЦЕМЕРИЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯТ ВЪЗХОД НЕ ГО УКОРИХ ЗА БЕЗУМИЕТО!!... АМИ МОЖЕХ ДА ГО УКОРЯ, ЧЕ НЕ РОВИ В БАНКАТА...
54
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 месеца
Иначе казват нямало инфлация?
53
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Моловете са пълни; количките в магазините са пълни; ресторанти и барове - пълни;. логистичните компании въртят като луди за да доставят покупки; автопаркът се поднови осезателно;..... и при всичко това има една маса хора, която врещи, че е бедна.... По-скоро прилича на манталитет отколкото на бедност :) И ровещите по кофите намаляха. Нещата вървят на добре!
52
1
 
6
 
! Отговори
the best преди 3 месеца
Денков в пекът каза, че инфлацията намалява. Но всъщност какво означава това - давам пример. Например - за ноември да кажем един продукт си е променил цената от 4лв на 5лв. спрямо октомври. А после декември е станал от 5лв - да кажем 5.20лв. Това наистина спрямо ноември е намаляваща инфлация. Но за обикновените хора - да е намаляваща инфлацията - значи декември, ако не е намаляла цената - поне да е останала 5лв. Иначе, независимо от увеличението на доходи - няма да се усети намаление на нищо ..
51
2
 
11
 
! Отговори
А мишока преди 3 месеца
Денков в петък ни уверяваше в НС ,че цените на основни стоки са паднали????НАРОДЕ СТИГА СПАХТЕ ТАЗИ ЗАПАДНА ИЗВРАТЕНИЯ ТРЯБВА ДА СПРЕ!!!И СТИГА С ТЕЗИ ФИЛМИ АКО НЕ СИ СЪС САЩ СИ С РУСИЯ ,НЕ НИЕ ИСКАМЕ НЕЗАВИСИМОСТ!!!В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ПАДАМЕ В КАПАНА С ДИГИТАЛНТО ЕВРО!!!! БЪДЕТЕ СИГУРНИ НЕ Е ЗА ЗАБОГАТЯВАНЕ!!!ЩЕ ВИ ОГРАНИЧАТ,ДОРИ ДО КОГА ДА СИ ХАРЧИТЕ ЕЛ.ПАРИ,ТОВА Е ИСТИНА САМО ВИЕ СТЕ ДЕЗИНФОРМИРАНИ!!!
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НЕКЕРМАН ДЕНКОВ ВИ ПРЕДЛАГА ЕЛИТНИ ЦЕНИ!!!...ХАЙДЕ ЦЕНИЧКИ НАГОРЕ,НАГОРЕ,НАГОРЕ,НАГОРЕ!!!...
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе продължава си промяната от самозванците .
48
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До "От хората" (36): А ти за кого гласува? Сигурно за евроатлантизма, ама там цените са високи, тъй че си получил/а това, което си искал/а! Млък!
47
1
 
8
 
! Отговори
Търговец преди 3 месеца
Мухахахаха. И сто пъти да ви вдигнем цените, пак няма да си дигнете заадниците! Хахахаха
46
2
 
0
 
! Отговори
Бай Асен преди 3 месеца
А, как тъй бе? Нали ши влизами у юро(геей)зоната? Я веднага всички четящи тук да свалят цените у магазините си! Аз казвам на каква цена ши прУдавата! НЕ ВИЙ! АЗ!!
45
1
 
12
 
! Отговори
Пари има-крадат се! преди 3 месеца
От кражби+корупция камък в/у камък няма да остане.
44
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За нас всичко поскъпва, а за укрите още 50 милиарда...а за увеличение на пенсиите пари няма.
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 50 Голям залък глътни, голяма дума не казвай. И ти ще станеш пенсионер и тогава друга ще я запееш.
42
24
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Скъпо е за некадърницитее
41
0
 
11
 
! Отговори
морски преди 3 месеца
Наемите на ресторанти за Сезон 24` скочиха с 20% ! С това повешение на хранителните продукти, става нинтересно, печалбата каква ще е накрая...