Турция и Гърция се готвят за опустошително земетресение

Има опасност и от цунами
7 мар 2024 16:29, Нели Христова
67
Турция и Гърция се готвят за опустошително земетресение
Снимка: Pixabay/smuldur

Властите в Турция от месеци живеят под заплахата за голямо земетресение в Истанбул и се готвят за опустошителните му последици и евентуално цунами. Това заяви професорът по геология и природни бедствия в Гърция, Ефтимиос Лекас, пише Meteo Balkans.

"В Истанбул, град с 20 милиона жители, само една трета от сградите не са силно уязвими. Това не означава, че всяко земетресение, което се случва в Турция, засяга територията на Гърция. Не знаем дали това ще се прояви сега или може би след пет години. Имаме работа с огромен анадолски разлом, който е дълъг около 1500 километра, от Каспийско до Егейско море, разделен на 13 големи компонента. Дванадесет се срутиха и предизвикаха силни земетресения. Последното парче, което се очаква да се счупи, е това на юг от Истанбул, в залива на Мраморно море.

Според прогнозите, земетресение трябваше да има още през 2020 г., но не се случи. С течение на времето, шансовете се увеличават и вероятността да се прояви с по-голяма сила се увеличава, защото тенденциите се натрупват. Има риск от цунами, защото разломът е много голям, около 60 километра, а заливът Мармара е затворен и има отражения на морските вълни и може да се създаде цунами от около 10 метра", посочва Ефтимиос Лекас.

В този контекст от няколко месеца в няколко части на Истанбул са поставени постоянни знаци за предупреждение за цунами, които призовават хората да се преместят в по-високите части на града, далеч от бреговете на Босфора.

Първите знаци са поставени в Буюкчекмедже, квартал в европейската част на града с дълга брегова ивица с гъсто населени райони, разделени от морето само от плажове и дълга алея в по-голямата столична зона на Истанбул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Алито от София преди 2 месеца
Много внимавайте и не ходете у Турция и Гърция на море, що всичко ще се изравни със земята, по добре и по спокойно ще ви бъде на нашето черноморие, всички знаете че много добре ще ви лъжат в безкрайно скъпите заведения, носете си чисти чаршафи за хотелите, и не закусвайте на място, що не знаете от кога са кремвишите, а за плажовете всички знаем какви са правилата и цените за чадъри и шизлонги, приятно изкарване на нашето Черно море,и си носете хапчета за главоболие що че ви трябват
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добивът на шистов газ предизвиква земетресния и затова при съседите има от време на време.Самото проучване за шистов газ също може да доведе до земтресения.Когато беше голямото земетресние в Турция всъщност епицентъра беше нефтения кладенец в Сирия и като са копали са ударили разлома.
57
2
 
7
 
! Отговори
Леля чичо преди 2 месеца
Когато някой не играе по свирката на англосаксовете започват ей такива новини за да им прецакат сезона
56
4
 
3
 
! Отговори
пловдив преди 2 месеца
А любимата ви Европа или така наречения ЕС готви ли се да изчезне като континент и да стане островна държава защото вече картата на новия свят е съставена от едни хора а може и да не са хора. Затова правят някакъв си Шенген но не ви се казва истината.
55
3
 
2
 
! Отговори
Манаф преди 2 месеца
Анадолският разлом е мястото, където ние се упражняваме и подобряваме своите професионални умения, затова от година на година, той става все по-широк и все по-дълбок! Анадъмну, агалар? ;))) Алпинистите имат своят Еверест, а ние своят Анатоли разлом;))) Секи с професията и постиженията в нея;)))
54
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Презастрояването не дава на земята да диша, сградите спират и въздушните потоци, което е проблем. В София също ще се разтресе заради безумното строителство. Плюваха по Живковото време, но се вижда в старите квартали какво разстояние има между жилищата, как има градинки около блоковете за да може и земята да диша. Архитектите на София които за да богатеят разрешиха тези строителства ще се пържат в Ада и то поколения след тях.
53
0
 
2
 
! Отговори
Не разбирам преди 2 месеца
До гледачка на кафеЕкспресо*
52
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не пожелавай на ближния си онова, което не желаеш да те постигне. Има физичен закон: на всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие. Някои хора трябва да се опомнят.:))
51
4
 
8
 
! Отговори
Нострадомусчето преди 2 месеца
Истина ви казвам! Трусове ще има! Цените на имотите в България ще паднат! По един или друг начин, но ще паднат!
50
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами войни, бомби, оръдия думкат и тресат земята, геоинженерство, и др ., не се спират, по вода и суша, земята вече се гневи, но никой не осъзнава, че всички ще са потърпевши. Земята е създала условия за мирен и проспериращ живот, дала е всичко, но хората нямат спирка и мярка.
49
11
 
10
 
! Отговори
гледачка на кафе преди 2 месеца
Те го чакат в Турция и Гърция, а то ще дойде в България. Колкото негативна енергия се е натрупала в София -не е истина! Ако ще удря, ще удари в София! Това показва гадаенето на кафе еспресо! Хубавата новина е, че няма да има цунами! Лошата е, че много блокове ще паднат.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До рендетУ - Ренде! Анадолския разлом няма нищо общо с нас като тектонична плоча! Разбирач! Нито четете, нито знаете, но да бъркате п..мии много ви бива!
47
16
 
7
 
! Отговори
Пиян залян преди 2 месеца
Фесовете дано си платят за кланетата в Батак , Перущица , Стара Загора !
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако няма Възмездия няма тогава и Справедливост-а всеки иска справедливост ако някой нещо му направи нали така.
45
5
 
7
 
! Отговори
Абеее преди 2 месеца
Проблем е, ако много го закъсат и разрушенията са огромни и няма какво да обитават, да не тръгнат отново да си търсят нови територии. Ние сме най-близо, а те са очеизвадно по-силни. Не ми чакайте на НАТО и ЕС. Просто сте наивни. Ще разчитаме на себе си.
44
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Избитите за 500 г Невинни Жертви искат Възмездие и Турция ще си го Намери.
43
12
 
10
 
! Отговори
До 39 преди 2 месеца
Не е мъст, а справедливо възмездие.
42
3
 
27
 
! Отговори
Напомняне преди 2 месеца
Всичко, което притежаваме на този свят, е временно. Може да ни бъде отнето във всеки един момент.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Стражица беше от Вранча но останаха живи все пак.
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
напоследък зачестиха земетресенията в Турция и Гърция, малки, но на често. Голямото идва скоро и няма да ни се размине и на нас. Дано да успеят да се опазят хората и децата.