Заспали пилоти едва не разбиха индонезийски лайнер със 153 пътници

Полетът на Batik Air пътувал от Югоизточно Сулавеси до Джакарта
10 мар 2024 07:45, Анисия Иванова
40
Заспали пилоти едва не разбиха индонезийски лайнер със 153 пътници
Снимка: Pixabay

Разследване разкри, че двама индонезийски пилоти са заспали за почти 30 минути по време на полет.

Пилотът и вторият пилот са заспали едновременно за около 28 минути. Полетът на Batik Air е пътувал от Югоизточно Сулавеси до индонезийската столица Джакарта на 25 януари, се казва в предварителния доклад на Националния комитет за безопасност на транспорта (KNKT).

Инцидентът е довел до поредица от навигационни грешки, но 153-ма пътници и четири стюардеси на Airbus A320 са останали невредими по време на полета, продължил два часа и 35 минути.

Министерството на транспорта "категорично порицава" Batik Air за инцидента, заяви генералният директор на въздушния транспорт Мария Кристи Ендах Мурни, която призова авиокомпаниите да обръщат повече внимание на времето за почивка на екипажите си.

"Ще проведем разследване и преглед на нощните полети в Индонезия, свързани с управлението на риска от умора, за Batik Air и всички оператори на полети", каза Кристи.

В изявлението си от 9 март Batik Air заяви, че "работи с адекватна политика за почивка" и че "се ангажира да изпълни всички препоръки за безопасност".

В изявлението се добавя, че пилотите, участвали в инцидента на 25 януари, са били временно отстранени от работа.

Докладът на KNKT, цитиран от АФП, е бил качен на уебсайта на агенцията в края на февруари.

Около 90 минути след излитането на самолета капитанът е поискал разрешение от своя заместник-командир да си почине за известно време, като молбата е била удовлетворена. След това вторият пилот поел управлението на самолета, но също неволно заспал.

"Вторият помощник командир е имал едномесечни бебета близнаци. Съпругата му се е грижила за бебетата, а той е помагал, докато е бил вкъщи", се казва в доклада.

Няколко минути след последното записано предаване от втория пилот, районният контролен център в Джакарта се опитвал да се свърже със самолета. Той не е получил отговор.

Двадесет и осем минути след последното записано предаване пилотът се събудил и разбрал, че вторият му пилот е заспал и че самолетът не е по правилния маршрут на полета.

Той веднага събудил колегата си, отговорил на обажданията от Джакарта и коригирал траекторията на полета, се казва в доклада.

След инцидента самолетът се е приземил благополучно.

Разследващите не идентифицираха пилотите, но заявиха, че те са индонезийци и са на възраст 32 и 28 години.

KNKT призова Batik Air да извършва редовни проверки на пилотската кабина и да гарантира, че пилотите и кабинният екипаж са отпочинали преди полетите си./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: пилотиполетзаспали
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре че не се е разбил лайнера, че иначе нема отмерисване. Говнерите също.
28
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
То в самолета си носи на дрямка. И аз винаги си поспивам
27
0
 
3
 
! Отговори
Мноого сте зле.... преди 2 месеца
Г-жо Анисия Иванова,Знаете ли какво означава "лайнер"?Чичко Гугъл ще Ви помогне.Успех с ограмотяването!
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво друго да очакваме от азия. Руснаците пилоти йобват водачку преди излитане. Другите азиатски сходни на руската култура имат проблем със следването на чек листи и протоколи. Африканците са същите. Добре, че няма много черни пилоти.
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки може да отиде изморен на работа, но не и някой, от когото зависи живота на други! Полетът е 2 часа, няма оправдание! Ако толкова му се спи, да си вземе болничен и да си остане вкъщи. Или пък да изисква от работодателите квартира, в която да се наспи преди полет, или пък да си плати хотел и да се наспи. Никой не му е виновен, че има деца. Такова безотговорно поведение навсякъде!
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мога да си представя причината - скъсали са ги от работа и преумора. Както навсякъде - липсват хора, особено квалифицирани.
23
2
 
6
 
! Отговори
Шах преди 2 месеца
Аз пък заспах на магистрала Тракия, но само за 20 секунди. Събудих се в канавката. Нямах автопилот. Глобиха ме 100 лева и ме уволниха. Карах служебен камион. Човешко е да се заспи.
22
0
 
5
 
! Отговори
До Я па я..! преди 2 месеца
след 11.9.2001 пилотската кабина се заключва, няма свободен достъп - ако екипажът пусне някого - тогава. стюардесите нямат връзка с въздушния контрол, нито редовно проверяват екипажите. обикновено капитанът обявява по вътрешната уредба на какъв етап на полета са - ако си летят се чува ясно.
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
мисулманите са***
20
7
 
2
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 месеца
И стюардесите ли са спали, че никой не е видял спящите пилоти.Явно предишната вечер са били на банкет.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И ко прайм с автопилота, който изведнъж изчезна...
18
11
 
13
 
! Отговори
: преди 2 месеца
Сигурен съм, че двамата индинезийци са по-качествени хора от 80 процента от пишещите тук *** и панелни *** , все пак са пилоти на самолет ! Що се отнася за мигрантите , и аз не съм голям фен, ама да сте си виждали наскоро изсссраните чедА по Витпшка как се държат и кскво говорят ? Няма по-висши цивилизации ще кажа на лунатика по-долу и да т.н. Западна цивилизация води началото си от Месопотамия и Древен Египет , древните гърци са ходили в Египет да се учат както днес ние ходим в Харвард
17
12
 
5
 
! Отговори
LaghalibillaAllah преди 2 месеца
Ние сме мюсюлмани. Вярваме, че всичко е в ръцете на Всевишния. Това вие няма как да го разберете. Ние живеем в спокойствие и подчинение пред съдбата. Вашите животи са като на бебе хвърлено във въздуха. Вечна паника.
16
2
 
3
 
! Отговори
F преди 2 месеца
Реално единият е поискал разрешение,което се допуска в авиацията.За другия не знам
15
6
 
21
 
! Отговори
Йо преди 2 месеца
Колкото по-тъмни са, толкова повече не може да се разчита. Крайни време е да се разбере и да се разделим, както е редно!
14
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези надолу из Азията и Африката са си така. Не се нито дължи, нито държи на тях човешката цивилизация. От тях само се руши постигнатото от човека. И понеже преобладават и понеже бурените винаги побеждават културите, скоро ще наблюдаваме краха на поредната цивилизация на Земята. Колелото на историята се върти и е дошло време дружно да заспим и да катастрофираме постигнатитя напредък на упадащата ни с бързи темпове цивилизация.
13
7
 
8
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Цигaнcкa работа.... За 2-3 часа не могат да не спят...
12
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И една стюардеса заспала, ама за нея нищо не пишат.
11
5
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Самолетът е бил на автопилот.Не може да се разбие.Все пак един от пилотите трябва да се събуди преди да свърши горивото.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма проблеми. Автопилота е карал.

Спонсорирани публикации