Отгледаха говеждо месо в ориз като източник на протеини

Това може да замени отглеждания едър рогат добитък за месо
15 мар 2024 08:13, Елка Василева
32
Отгледаха говеждо месо в ориз като източник на протеини
Снимка: архив, БГНЕС

Южнокорейски изследователи са отгледали клетки от говеждо месо в оризови зърна, което според тях е важна стъпка към постигането на устойчив, достъпен и екологичен източник на протеини, който би могъл да замени отглеждания едър рогат добитък за месо, съобщава Ройтерс.

Професор Джинки Хонг от Университета Йонсей в Сеул, който е научен ръководител на изследването, публикувано в списание Matter този месец, заяви, че „говеждият ориз“ е първият по рода си продукт. Той използва зърнени частици като основа за култивиране на животински мускулни и мастни клетки.

При изследването оризовите зърна са обработени с ензими, за да се създаде оптимална среда за растеж на клетките, след което са наситени с говежди клетки, които се култивират, за да се получи крайният хибриден продукт, който наподобява розово зърно ориз.

Екипът на Йонсей не е първият, който работи върху лабораторно отгледани месни продукти. Фирми от цял свят са пускали на пазара култивирано месо. Една от тях предлага пилешко месо на растителна основа и змиорка, култивирана от соя, които вече са на пазара в Сингапур.

Екипът на Хонг поясни, че оризът има предимство по отношение на безопасността в сравнение със соята или ядките, тъй като по-малко хора са алергични към него.

„Ако бъде успешно разработен в хранителни продукти, култивираният говежди ориз би могъл да служи като устойчив източник на протеини, особено в среди, където традиционното животновъдство е непрактично“, смятат учените.

Оризовото говеждо месо съдържа приблизително 8% повече протеини и 7% повече мазнини в сравнение с обикновения ориз. Хонг отбелязва, че протеинът е 18% от животински произход, което го прави богат източник на незаменими аминокиселини.

На цена от около 2 долара за килограм и с много по-малък въглероден отпечатък от традиционните продукти от месо, култивираното от ориз говеждо месо може да се конкурира успешно на рафтовете за хранителни стоки, казва Хонг. Той обаче сподели, че все още има трудности от техническа гледна точка по отношение на спечелването на клиентите с вкус и текстура.

Кеум Донг-кю, който наскоро опита оризовото говеждо месо в корейски барбекю ресторант в Сеул, смята, че идеята е иновативна.

„Но честно казано, не мисля, че то може да повтори сочността или текстурата на истинското говеждо месо“, казва Кеум.

Кристиан Крамел, който е на посещение от Германия, е по-положително настроен. „Все още не може да се сравнява с истинското говеждо месо, но тъй като виждам, че изследването е в начален стадий, бих казал, че това е чудесен път напред“, каза Крамел.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
11
 
! Отговори
А БОГ преди 2 месеца
КАКВО МИСЛИ ПО ВЪПРОСА И КОЛКО ОЩЕ ДЪЛГО ЩЕ ВИ ТРАЕ
10
1
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Те като не са птгледали клетки от ххллеебааррки, пак добре.
9
0
 
5
 
! Отговори
Гастроном преди 2 месеца
А в *** - вратни пържоли!
8
2
 
13
 
! Отговори
Чери00 преди 2 месеца
Слава богу че съм на 62 години и няма да си направя манжа от туй "месо"! Но на младие не им завиждам!
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само свинското не ми барайте , че ще видите войната на гладните тогава.
6
1
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 2 месеца
Не е шега! Учените се опитват да индустриализират производството на ,,мляко" от живораждащи хле6арku.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
га зема една сопа и са развъртам
4
0
 
5
 
! Отговори
Интересно преди 2 месеца
Откритие касаещо Кирил Вътев.
3
0
 
16
 
! Отговори
Хе хе преди 2 месеца
Да си го ядат те. Ние ще я караме по старомодно.
2
2
 
16
 
! Отговори
А хлебарки? преди 2 месеца
А хле бар ките откога ще искат да ги ядем, за да "опазим" планетата?
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега трябва да отгледат говеждия ориз в зеле, за да се получат готови гмо сармички