Нигерийките са най-доволните от тялото си, натиск за белите западнячки

Съществуват значителни културни различия
5 авг 2024 08:17, Елка Василева
97
Нигерийките са най-доволните от тялото си, натиск за белите западнячки
Снимка: архив, БГНЕС

Проучване, проведено от изследователи от университета в Дърам, Великобритания, разкри най-доволните и най-малко уверените в тялото си жени в света, съобщава Мейл онлайн.

Чернокожите нигерийки са начело на списъка с най-висока оценка на тялото си. В другия край на скалата според проучването белите жени от Запада са най-малко доволни от фигурите си.

Установихме, че оценката на тялото е относително стабилна във всички възрасти и социокултурният натиск е очевиден във всички култури, казва Луиз Хансън, научен ръководител на изследването. „Въпреки това степента, в която този натиск е изпитван, и мястото, откъдето идва, се различават в различните култури“, допълва тя.

Образът на тялото е сложен феномен, който засяга жените и мъжете по целия свят. Досега обаче повечето изследвания са били насочени към млади, бели жени от Запада. В новото си проучване екипът си поставя за цел да разбере как се различава оценката на тялото при жените от различни култури.

Повечето изследвания на оценката на тялото досега са били насочени към млади бели западни жени, поясни г-жа Хансън. Искахме да разширим обхвата и да включим по-възрастните жени и други култури, тъй като тези групи исторически са били пренебрегвани, добави тя.

Общо 1186 жени на възраст от 18 до 80 години са били привлечени от шест държави - четири западни държави (Австралия, Канада, Великобритания и САЩ), както и Китай и Нигерия.

Жените били анкетирани за собственото им усещане за оценка на тялото, както и за натиска, който изпитват по отношение на образа на тялото от страна на семейството, връстниците и медиите. Резултатите разкриват, че и трите групи имат сравнително стабилна оценка на тялото през различните възрасти.

Съществуват обаче значителни културни различия.  

Установено е, че белите жени от Запада изпитват много по-силен натиск от страна на медиите да се съобразяват с идеалите за слабо или атлетично тяло. Въпреки че този натиск намалява с възрастта, дори и най-нисък, натискът, изпитван от западните жени, все още е по-висок, отколкото при другите етнически групи.  

За разлика от тях при чернокожите нигерийки е отчетена най-висока оценка на тялото, както и много по-малък натиск от страна на медиите по отношение на образа на тялото.

Същевременно китайските жени съобщават за най-висок постоянен натиск от страна на семейството и връстниците си във връзка с образа на тялото, докато интересът, свързан с медиите, е бил по-малък.

Изследователите се надяват, че резултатите от проучването ще дадат тласък за по-нататъшни изследвания на оценката на тялото в различните култури.

Въз основа на нашите резултати предлагаме при разработването на интервенции за повишаване на оценката на тялото експертите да вземат предвид всички възрастови групи, а не само по-младите жени, обобщава г-жа Хансън.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Красиви са. Както се видя на бягането в леката атлетика.
82
1
 
2
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 1 месец
"Въз основа на нашите резултати предлагаме при разработването на ИНТЕРВЕНЦИИ за повишаване на оценката на тялото експертите да вземат предвид всички възрастови групи, а не само по-младите жени, обобщава г-жа Хансън..."ФармаФията няма спиране,баце...
81
2
 
4
 
! Отговори
Мухаха преди 1 месец
Ако тия на снимката са от анкетираните , много вероятно е дори изобщо да не са разбрали въпроса? Особено ако е бил на английски, щото се съмнявам някой от изследователите на Дърам да говори нигерийски.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
52, 54 - ***, ти и себе си не можеш да изхраниш. Нито имаш понятие от женската психика. Жената се стреми да се хареса на мъжа и ако мъжете масово търсят такава жена, която би им родила поне три деца, никоя няма да рискува да остане стара мома или да бъде изоставена, защото не иска да роди повече от едно. Затова писанията ти доказват, че теоретизираш от нямане какво да правиш. Жени виждаш май само по телевизията.
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До една жена /66/ За да се постигне това, трябва най-напред да се превъзпитат момчетата. Девойките се стремят да подражават на онези момичета, които са предпочитани. Ако се избие от главата на младежите и особено на преуспелите мъже манията да се показват с гаджета плеймейтки или манекенки, или пък приличащи на такива и ако започнат да предпочитат по-здравословно изглеждащите моми, тогава и девойките ще престанат да спазват смъртоносни диети и няма да си помпат джуките и гърдите.
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Терорът спрямо външния вид се прави за да се принизят хората, а не да се развиват. Това си има традиции. Докато в нашите, в българските песни и носии се говори за гиздосии, за напети хубавци, за румени, бели и червени, точно на запад се забраняват красивите неща,трябва да се семпло и сиво, високите слоеве издигат в култ бледи хилави създания, за да се подчртае, че не са като селяните на слънце. ...Да, и в крайния изток са също крайни.
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АФторката отдавна е замязала на нигерийка по гъзобиколка и сега злорадства. Тру стори!
76
0
 
2
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
Абе щом в британското проучване нигерийките са с по-високо самочувствие от англичанките..., последствията от "Ловът на в:::ещици" в Средновековна Европа са оставили дълбок белег и до днес!!! -)))
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щот' не киснат в социалните мрежи. Те са средство за скапване на здравия разум. А иначе, погледнато откъм "ценностите" на "развитие общества", а именно келепира, не е на кяр, на далавера, хората да си се харесват. От вечната нервност и психоза "си изкарава хляба" сума ти народ, около 30% от *** по професия.
74
2
 
7
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Тчете се с *** от хипермаркетите, после чакайте да имате хубави тела. В нигерия, а и в цяла Африка, хората ядан здравословно. Вярно е че е по принуда, но е факт. Хранят се с продукти, типични за техния регион, а не с вносни боклуууци. И при нас беше така и нямаше дебели.
73
4
 
0
 
! Отговори
Неграмотен преди 1 месец
Австралия западна държава ли е?Австралия Австрия ли е?
72
0
 
6
 
! Отговори
До пияница мистик преди 1 месец
Има какво да се умува - виж картините на Рубенс да видиш дали белия харесва големи дупета
71
3
 
12
 
! Отговори
Веске преди 1 месец
Лагос в Нигерия е пет пъти по-голям от София и има такива небостъргачи които не знаете че съществуват. Това че на снимката показват някакви селянки е все едно за българия да покажат столипиново. Има много модерни жени и там.потърси в интернет.
70
1
 
8
 
! Отговори
До една жена, преди 1 месец
Именно, това следва да схване разумният човек - живот заради подражанието на едни изкуствено създадени модели, е празен, глупав и определено нездравословен. Достатъчно голям обхват е предвиден от науката за здравословото съотношение ръст:тегло, за да се стреми човек към крайности, излизащи от него, които се налагат от години и на които подражават наистина психически нездравите индивиди. ... Иначе тъпотиите тук относно раса, цвят на кожата и т.н. опити на тRолът да е интересен, са детска градина.
69
0
 
1
 
! Отговори
моряка преди 1 месец
До пияница мистик.О,най големите *** се разхождат по улиците на Каракас.Гледката е невероятна.
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нигерийците харесват по-закръглените женички. Голям срам за него е жена му да е слаба - това там значи че е лош бизнесмен и няма пари да храни жена си.
67
0
 
4
 
! Отговори
Веска преди 1 месец
Е,за снимката сте ги облекли поне с конфекция.
66
1
 
7
 
! Отговори
една жена преди 1 месец
При нас има наистина прекалено съсредоточаване върху външността. При това не върху здравословната такава, а точно върху някакъв моден образ, който се налага от медиите. Необходимо е по-жизнено възпитание на момичетата - здравословен начин на живот, като хранене, движение и борба със стреса и положителен възглед за тялото им - да виждат и подчертават предимствата си и да не се влияят прекалено от чуждото мнение. Преди всичко, трябва да се изостави стремежа към съвършенство, а да се оцени разнообр
65
2
 
7
 
! Отговори
Моят Идеал преди 1 месец
за Жена е Спечелилата ЕвроВизия Кончита Вурст - не само Красива, а и Талантлива!
64
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аман от чекисти лъскащи на някакви картинки в нета. Жената се чувства красива когато е подобаващо задоволени. Изкарайте си ръцете от гащите и оправете жените си.

Спонсорирани публикации