ДА "Архиви" пуска уебсайт за Съветската окупация, започнала на 9 септември

В уебсайта са публикувани 1472 документа с 2670 изображения
343
ДА "Архиви" пуска уебсайт за Съветската окупация, започнала на 9 септември

По повод днешната дата и навършването на 80 години от 9 септември 1944 година, Държавна агенция „Архиви“ пуска нов уебсайт „Съветската окупация в България (1944 – 1947 г.)“, който е част от тематичната дигитална колекция "Архивите говорят".

В уебсайта са публикувани 1472 документа с 2670 изображения. Огромна част от тях се публикуват за пръв път. Събрани са от 27 архива, като най-ценните се съхраняват в Централния държавен архив.

Сред безспорните приноси на тази платформа е и изготвеният пълен списък на жертвите на Червената армия в България, извлечен от самите документи. Той дава възможност на техните роднини и съграждани да научат по-конкретно каква е била съдбата на тези хора.

Целта на Държавна агенция „Архиви“ е чрез този уебсайт да запълни важна и съществена празнина в познанията на цялото ни общество за близкото минало, а очакванията към него са той да намери и свое логично продължение в научните изследвания, документалистиката и публицистиката. Намерението на съставителския екип е той да бъде периодично разширяван и обогатяван с нови документи, съобщава БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още по темата: 9 септемвриДА Архиви
Още от Общество
Изплащането на пенсиите започва днес
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Каква "съветска окупация", вие луди ли сте? Смях в залата! Някоя друга глупост не успяхте ли да измислите? Че ние никога не сме били по-свободни, отколкото когато сме били уж под "руско влияние"! Тогава бяхме най-свободни и най-развити държави, с напълно безплатно здравеопазване и образование, а не жалки ограбени марионетки!
301
0
 
3
 
! Отговори
дедо от село преди 6 дни
Един *** седнал да ми обяснява колко е хубаво да се живее в калта на лъжите!
300
3
 
5
 
! Отговори
ТУРСКО-УКРАИНСКА преди 6 дни
ПРОВОКАЦИЯ СРЕЩУ РУСИЯ
299
5
 
8
 
! Отговори
Жададык преди 6 дни
А за говедарската окупация и геноцид от 1990 до сега кога ще пусне?
298
2
 
6
 
! Отговори
Нормален гражданян преди 6 дни
Като пуснете архивите,да не забравите и да напишете и имената на наследниците на червените кръвопийци.Та да видите как половината от тях са в парламента и партиите,а другата половина са в службите и ,,сенчестият бизнес).Обещавам да е весело.
297
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На кой му пука колко фашистки отпадъка за избили червеноармейците. Пуснете сайт и за фашистките зверства преди 09.09.
296
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
абе глу7пак - хората избягаха защото като дойде сдс на власт запобнаха да затварят предприятия даже цирка затвориха и потегли образования българин да спасява евроикономика- сега няюмаме нито средни нито висши кодри но нивоно 89 година
295
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Без Съветската армия сега щяхме да ореме нивите с Белчо и Сивушка и щеше да ни управлява Китин Муньос или някой друг наследник на Симеончо! Не е Съветската армия бомбардирала нашето Народно събрание, а американската армия!!! И сега американският ботуш тъпче земята на Ботев и Левски!
294
7
 
5
 
! Отговори
Факти и документи и преди 6 дни
пак копейките вият по форумите . Интересно щом е толкова хубаво по комунизма защо избягаха един милион човека още 89 и защо имаше един милион човека митинзи против комунизма. Истината е че сме били фашисти с останалите фашисти , дядовците ни в армията се се гордеели и Хитлер е бил на почит заради Добруджа и Македония. Дойдоха комунарите и веднага предадоха македония даже щяха и благоевградско да предадат добре, че е умрял Георги Димитров. Отечествен фронт - след дъжд качулка .
293
3
 
9
 
! Отговори
Деди преди 6 дни
Тая пишман агенция-Архиви и неиния бузест началник къде спаха досега да покажат материалите за "съветската окупация"? Де гиди дебела гьостерица за такива пропагандатори! Каква окупация, какви пет пари, ама този евроатлантизъм наистина изпи акъла (ако го имат) на такива хубостници като дебелобузестия началник на тази агенция!
292
3
 
7
 
! Отговори
париж1947 преди 6 дни
Тоз ояден евроатлантик ---уу-е-в не е лошо да се опита да обясни на хората всичко от парижките мирни договори буква по буква отнасящи се за България!Хайде ---уу-е-в чакаме ти евроатлантическите гнусотии!Що е фашизъм е казал героят от Лайциг-това е власт на най-реакционната и човеконенавистна част на промишления и банков капитал!Кратко и ясно9!Думата има --уу-е-в!
291
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
винат да нямаме излаз на бяло море на уро7да фердинант дето по време на първа световна се съюзи с турците и германците- и гавата е че го погребаха в българия - чърчил е държал реч в английския парламент в защита на неизпълнимите искания на фердинант- и след това какво очаквате да ни обича ли - прочетете историята стига сте се впрягали на тия материалчета на вашингтонските организации
290
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
от 1923 година убийствто на стамболийски до 44 година в българия цари фашистки терор- концентрационни лагери убийства на хора като гео милев и хербст и други дето са казали по една дума в подкре па на народа без съд и присъда -изравяха им костите от мините където са хвърляни - днес те прибират и утре изчезваш - а кажи ми какво можеш да очакваш кото си давар по 50 000 за отрязана глава на нелеголен незвисимо жена или мъж- средновековно зверство - чудя се защо са им направили съд- направо в мините
289
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А на нас, ни отнеха българските земи и излаза на Средиземноморието, не руснаците или немците, а англичаните са виновни за това, сега да нямаме излаз на Средиземно море!
288
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Прочетете поемата "Септември" на Гео Милев, за да получите що-годе представа , какви са били времената тогава!
287
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
У нас , през ВСВ, германофилите като Богдан Филов са управлявали и такива като Ал. Цанков, които са убивали собствения си народ! Каквато и партия или идеология да е на власт, не мога да посегна да убивам народа си, може да вкарвам в затвора престъпници и хора по необходимост да бъдат вкарани в затвор, но не и да убивам сънародниците си, както е правил Цанков; една идеология, не струва повече от народа и населението, не струва!
286
3
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 6 дни
А архивите на американската окупация кога ще публикувате ? Избитите мирни граждани по време на американските и британските бомбардировки над София са стотици пъти повече,от избитите от съветските войски ( а ако изобщо е имало такива,те са на военни,служили на страната на Германия ).
285
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен, Всъщност и самия цар не е имал особена власт през ВСВ, а нацистите, трябва да видите кадрите , какъв страх е в очите му при срещата с Хитлер.
284
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Първо покажете какви престъпления са извършвали нацистите, вследствие на които се са се състояли съд, отмъщения в суматохата, затвор и т.н. Защото тези събития са в следствие на Хитлеристко-фашисткия терор, а не са възникнали от нищото и от самосебе си, те са вследствие на ВСВ! Аз слушах какви конкретни събития са се случвали в нашия район, лично от неволни участници в събитията, народа е бил подложен на страшен глад по време на немската окупация!
283
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Нацистите са имали във военните части печатнички на левове и са ограбвали българския народ с фалшивите си пари и фалшивите си покупси, отделно от огромните реквизиции на стоки и суровини от царския фашистки режим за източния фронт. СРАВНЕТЕ КОЙ Е ОТМЪКНАЛ 90 ПРОЦЕНТА И КОЙ 10. 90 ПРОЦЕНТА ОТ ВСИЧКО СА ОТМЪКНАЛИ ГЛАДНИТЕ ДОЙЧОВСКИ ПЪЛЧИЩА.