При сигнал за бомба няма да прекъсват изборния ден във Варна

24 часа преди вота секциите са под охрана
30 мар 2023 20:16, Анисия Иванова
13
При сигнал за бомба няма да прекъсват изборния ден във Варна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Изборният процес на 2 април във Варна няма да бъде прекъсван, ако бъдат получени заплахи за бомби, каквито ежедневно се подават в училищата от понеделник насам. Това заявиха на пресконференция областният управител Марио Смърков и председателят на Районната избирателна комисия Велин Жеков.

"В неделя пред всяка секция ще има дежурен служител на МВР.  Връзката с полицията ще е постоянна. Достъпът до секциите в училищата винаги е бил ограничен и почти 24 часа преди началото на изборния ден те са под охрана, което свежда почти до нула възможността за злонамерени действия“, посочи Смърков и увери, че хората спокойно могат да отидат до урните в неделя.

Бомбените заплахи в училищата, каквито имаше и днес, целят изкуствено създаване на паника, каза Велин Жеков и призова членовете на СИК да подходят хладнокръвно, ако се създаде подобна ситуация. Крайното решение за временно затваряне на секции е на полицията, но не очакваме това да се случи, допълни председателят на РИК, съобщи "Труд".    

За вота са осигурени 406 000 хартиени бюлетини за имащите право на глас над 400 000 жители на областта и 643 устройства за видеонаблюдение. 653 ще са разкритите секции, в 542 от тях ще може да се гласува с машина. Ако тя аварира и проблемът не се отстрани до 20 минути, ще се преминава към гласуване с хартиена бюлетина.

Ще бъдат разкрити 10 подвижни секции и още толкова в болници и социални заведения, а обученията на около 5000 членове на СИК от цялата област вече са приключили. За изборите са регистрирани около 1000 застъпници и наблюдатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
SS преди 1 година
Дори и бомби да гърмят ,изборите ще се проведат !!! Народа кучета го яли
8
1
 
2
 
! Отговори
МВР успокоява, че преди 1 година
в изборния ден връзката с полицията ще е постоянна. Ама каква връзка - през 112 ли? Щото преди няколко дни един добре познат директор на училище беше търсил връзка с полицията и след дълги усилия успял да си поговори с чатбот.
7
0
 
0
 
! Отговори
До Атакист преди 1 година
Ти не си за хапчета, за усмирителна риза си. Но и ако това не помага, мозъчната лоботомия е решението. Също както за твоя гуру, лидера на "Атака".
6
0
 
0
 
! Отговори
др ОХ преди 1 година
са пръснеш кат бамба ве Атакист - имам усмирителна риза за теб - айде мойто муМче скачай в нея - ю кен ду ет -айде хайванино
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изпбщо няма да ходя да гласувам. Не само че няма за кого, а сега да се пазя и бомба да не избухне!! Ай у лево у без мен.
4
2
 
2
 
! Отговори
Много напрягащо преди 1 година
До Много успокояващо Няма да допускат избиратели с дисаги!Ръцете в джобовете/по пример от Буци/ и фърлят гласЪ...............
3
1
 
1
 
! Отговори
Митко Бомбата преди 1 година
А ще има ли?!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
готови сте на всичка за тия фашливи бюлетини - нали - на живот и смът - повръщат от политиката - бляяяяяяяяяяк
1
3
 
3
 
! Отговори
Много успокояващо преди 1 година
звучи, но да попитам има ли протокол за действие, според който полицията решава дали да затвори секцията? Щото за училищата нямаше - тепърва се пише и ще излезе утре, макар че заплахите за бомби са от 2 седмици. И какво, че достъпът до секциите е ограничен 24 ч. преди изборите? Ако на самите избори влезе "избирател" и остави някъде бомба, как охраняващият полицай ще разбере? Ще разполага ли с детектор за взривни устройства или ще преценява на око кой какво носи в чантата си?