Нинова заподозря битка за овладяване на прокуратурата чрез махане на Гешев

БСП били обезпокоени от това, което им било представено
12 май 2023 12:38, Нели Христова
115
Нинова заподозря битка за овладяване на прокуратурата чрез махане на Гешев
Снимка: БГНЕС

"Не бива законодателна, политическа власт и партии да се месят в тези неща. Иначе ние многократно сме заявявали своята позиция за оставка, но важното е какво ще последва след това. Просто да махнеш лицето Х, за да сложиш лицето У, без да промениш системата, няма никакъв смисъл. Очевидно тече битка за овладяване на прокуратурата, очевидно тази битка минава през оставката на Гешев".

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. До момента единствено от левицата не бяха коментирали официално искането на кандидат-премиера Мария Габриел за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Тя отказа да коментира с какво Иван Гешев уронва престижа на прокуратурата - аргументът на Мария Габриел да иска отстраняването му, понеже е работа на Етичната комисия и на Висшия съдебен съвет.

"Ако това е битка за овладяване на прокуратурата чрез махане на Гешев, няма смисъл от това. Но ако е истинска воля за промяна на съдебната система, каквато ние заявяваме многократно, чрез промяна в закони, подзаконови нормативни актове и т.н сме винаги "за". Дори сме внасяли свои предложения в предишния парламент, така че сме "за" промяна в съдебната система, която да води до справедливост и бързо правораздаване", каза тя.

Според нея ГЕРБ не говорят за политическа формула и че са сбъркали подхода си отначало. Вариантите били два - ГЕРБ да предложат премиер с приоритети, който да предложи правителство на малцинството и да търси подкрепа, а вторият, който е правилния според Нинова, е да има лидерска среща, на която да се определят приоритетите и срокове за изпълнението им, а после да се търси подкрепа.

"Те избраха първия вариант. Сбъркана работа. Грешка след грешка всеки ден", коментира Нинова.

"От това, което ни беше представено, сме обезпокоени най-малкото казано", каза тя. И даде пример с това, че по време на срещата с Габриел е имало само едно изречение за бюджет 2023 и не е било коментирано с какъв дефицит ще бъде той и дали ще има увеличение на доходите.

"Едни общи думи, общи фрази - ще направим това, ще направим онова... Сериозният подход изискваше друг начин на работа", коментира соцлидерката.

До момента тя не е получила покана за лидерска среща, макар че според Нинова тя е важна, за да се определят надпартийните цели.

Като "манипулации, лъжи и интриги" Нинова определи твърденията, че вече се водят разговори за разпределяне на министерства и че БСП е поискала земеделското и социалното министерство.

"Нито ние от своя страна, нито другите парламентарно представени партии сме получавали каквито и да е предложения, нито искаме, нито е воден разговор за това", обясни Нинова.

Все пак разговорите между левицата и ГЕРБ продължават, но било важно какво ще стане на днешната среща между тях и ПП-ДБ. Коментира обаче, че днес "поразвалиха онова едноръко джентълменско споразумение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
3
 
! Отговори
Нещо неясно преди 1 година
Гешев поръчва изтезания и убийства срещу неудобни Българи, нещо неясно има ли или пак трябва да се обеснява на госпожа Нинова!Иван Гешев е замесен в ОПГ занимаващо се с тероризъм затова всички му искат оставката !
42
1
 
6
 
! Отговори
Черноризец Хлабав преди 1 година
Че тя не е ли отдавна овладяна тая прокуратура?
41
1
 
2
 
! Отговори
АМИ НЕ СЪДИ ГЕШЕВ БЕ преди 1 година
...ТЕ ЗАТОВА ТОЛКОВА ГО ХАРЕСВАТ ....ХА,ХА,ХАААА....СЪДИЙТЕ СЪДЯТ!!!!
40
3
 
1
 
! Отговори
За Всеки ЕвроАтлант преди 1 година
по Една АфроАмериканска Жена, ама от Новите - тези с Пеениси!
39
1
 
5
 
! Отговори
Не мога да разбера преди 1 година
Като махнат Гешев и сложат някакъв Гешев 2 няма никаква файда - какво ти е толкова трудно да разбереш? Винаги е ставало въпрос за промени в системата а не за конкретен човек, но това май удобно го пропускаш
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само че не е Прогресивист, а Прогресист-ка в случая, както се изказа Магдалена Ташева, която очевидно следите по България24.
37
1
 
2
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Немаме правителство/А , МОЖЕ И ПАК ДА НЕМАМЕ../ ---нема да имаме и Гл.Прокурор---ако освиткат и Рундьо некъде ----ОТИДЕ НИ ДЪРЖАВАТА НИ!!!!!..БОГ ДА Я ПРОСТИ , ШЕ ГО УДАРИМЕ НА "ПУСТОПАШ"...!
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев никой не е осъдил ве Нинче, дори една средностатистическа мутра не е осъдил, какво толкова му баете на него, или е удобен на всички, щото е безобиден......хихихихи :)))
35
2
 
5
 
! Отговори
Еволюцията на Шорош преди 1 година
К0мунист -> Социалист -> Прогресивист -> Пеканов-ист, т.е. лично Оплоден от Шорос!
34
4
 
10
 
! Отговори
Не мога да разбера преди 1 година
Пищяха, врещяха Гешев оставка! Сега, когато и Герб са сугласни- Не, ние не искаме! Истината е, че цялата им партия се крепи на риторика анти за всичко: Бойко, герб, Гешев! И когато най сетне получат каквото искат дават на задна! Е как, ние ще останем без тема за обсъждане! Толкова за националната им отговорност!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жена без ценности без морал говори !Е как може да кръстих детето си Рафаил ?Ти испанска гейша ли си а?Отврат !
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махането на Гешев ще продължи още 3 години и половина.
31
0
 
4
 
! Отговори
лозунг пред банята преди 1 година
комуниста е невярващ освен за това което той казва или направил !
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опг Гешев не е проблем за политически дебати, а за разследвания на работните групи.
29
1
 
5
 
! Отговори
Опааааааа.... преди 1 година
Кака ви Корни е против махането на Гешев....ха,хо,ха,ааа...Радев май също...ха,ха,хааа
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бати и атентата и посегателството Нинче, направо се смеем от сърце на тази инсценировка и сравнението му с Джовани Фалконе, дето мафията го вдигна във въздуха заедно с жена му и няколко бодигарда :)))
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
страх я е, че ще махнат рузкия прокурор и ще овладеят прокарартурата нормални прокурори!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дамаджана Чашков за вътрешен министър и ще преборим мафията. Ура, напред другари!!!)))
25
0
 
1
 
! Отговори
К. Нинов преди 1 година
До ПРЕДИ МАЛКО ГОДИНИ 15. Давай да те сложим теб наело на държавата.
24
2
 
3
 
! Отговори
Я да видиме преди 1 година
Президент-Военен, Премиер-Военен, Главен Прокурор-полицай, Бивш Премиер-полицай(ББ) къде е Демокрацията бе Нинова, ти изчадие ли си или да!?