Във всички развити държави се наблюдава демографска криза

България има най-дългото майчинство в Европа
22 окт 2024 22:38, Гергана Попова
27
Във всички развити държави се наблюдава демографска криза
Снимка: БГНЕС

Платеното майчинство да продължи и при по-ранно връщане на работа, за да се подкрепи положителния демографски тренд у нас, наблюдаван през миналата година. Това заяви за БНР Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика, бивш министър на икономиката.

"Оказва се, че България има най-дългото майчинство в Европа, но това не е оказало съществено влияние върху раждаемостта. Оставането на жените дълго време вкъщи се отразява на тяхната квалификация. След това по-трудно си намират работа, получават и по-ниски заплати. Предлагаме, ако една жена реши да се върне на работа, преди да изтече майчинството ѝ, парите които ѝ се полагат, да продължат да ѝ бъдат изплащани в пълен размер. Да може евентуално да наеме детегледачка, която да ѝ помага. В момента ги наказваме – те се връщат на работа, а ние им отнемаме осигурителни права. Това не е справедливо и трябва да се промени. Имаме успех в тази посока и той е, че сме подсигурили 50% от плащането на майчинството за първата година. Преборихме се за промяна в закона. То вече е в сила, но искаме да бъде 100%. Във всички развити държави се наблюдава демографска криза, каза още  Шулева.

"През 1990 година сме имали 105 000 родени бебета, докато през 2023 г. са 57 478. Хубавата новина е, че за първи път през 2023 г. има леко повишаване спрямо 2022 г. Повишаването на раждаемостта с 1% не е бейби бум. Подобряването на жизнения стандарт оказва влияние. Икономическото развитие в страната следва графиката на раждаемостта. Освен това, през миналата година и повече хора са се завърнали в България", добави Шулева.

"Най-голяма необходимост от подкрепа има за децата до 12-годишна възраст. Изработили сме законодателни предложения, които се свеждат до ползване на гъвкаво работно време от родителите и на дистанционна работа. Второто важно нещо е наличието на детски градини в големите градове. В държавата има пари за построяване на детски градини, но общините не могат да се справят по една или друга причина. Ние предлагаме да се осигури субсидия за частния бизнес, за да изгради градини, като има ангажимент децата в тях да плащат същите такси, каквито в държавните за определен период. Много от бизнесите имат и социални програми, но държавата трябва да ги подкрепи. Може да бъде частично финансирането, но срещу намалена такса за определен период. Друго предложение е в Министерството на труда и социалната политика да се направи програма за квалификация на детегледачки, каза Лидия Шулева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Общество
Сигнали в Helpbook: В час пик масово не идват автобуси
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
Че лошо ли е. И без това на планетата станаха твърде много хора. Все се реве че имало гласуващи. А и на повечето в развитите държави не им се занимава с бремето да отглеждат по 8 деца
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 минути
До 23 Къде и кой давал по 500лв за глас?
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 минути
До 8 Какво ти е било развитото до 1989? Режимът на тока ли? Външните нужници с нарязано работническо дело ли? Магазините с опашки ли?
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
"Боец"си е платена поръчкова организация,но се чудя как тъй са излезли да защитават догановите дерибеи то при тях се оказа практика купуването на гласове и нелицеприятни истории,свързани с изнудване с хора с дърва за огрев.Явно разкритията не му харесват на бойчето.Нищо не казва и за ромските купени гласове от Промяната,видно от резултатите на местните избори във Варна.А това с майките няма нищо общо с МВР,тема за калабалък.Приказките за 500 лв на глас са несериозни дори за олигарси пълни с кеш
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 минути
До Точен В русия има същата демографска криза.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 33 минути
Мързеливит и пиян мъж , който не се грижи за семейството си и децата си, няма как да не бъде сменен!! Това е единвеното право на жената, която е излъгана да се ожени за такъв мъж! Единственото й право е да си потърси по-нормален партньор!! Това в БГ е много трудно, защото по руски модел, мъжете се смятат(а не са) първа ръка хора!! Другата първа ръка хора сме жените!!
20
4
 
3
 
! Отговори
Точен преди 34 минути
Абе, пишете, че Путин е виновен, а не ЕС и нашите наведени европействащи.
19
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 36 минути
Лидия Шулева беше вицепремиер.Защо тогава не въведе майчинството да продължи да се изплаща и след като жената се върне на работа? Отстрани е лесно да искаш.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 42 минути
Жените по тези места търсят мъже да внасят пари в къщи!! Обезправените жени са хранвни задължително от мъжа си, задължително имат коли, задължително семейното жилище се осигурява от мъжа!! Нашите мъже с много малко изключение са страхливи и мързеливи, търсят да се метнат на врата на някоя , да ги храни и пои!
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 46 минути
Всеки има право да си вземе жена от където иска! Като не ви харесват жените тук, вземете си от друго място, където жените са обезправени!! Ние ще се борим за правата си!!! За мъже джентълмени, защитници на жена си и семейството си!!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 55 минути
А тая колко пари окраде бедна ви е фантазииката
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
В неразвитите страни жената води постигнато съществуване без права. В развитите жената може да се разведе безброй пъти и да подскача от мъж на мъж, и да получи жилището и издръжка за децата, а мъжът кучета го яли. Вие нали си давате сметка че раждането е резултат от една друга дейност, при която може да се ползват предпазни средства. И ако човек внимава може никога да не се стигне до появата на тези нуждаещи се машинки. Освен ако това не го привлича, по някакъв извратен начин, знам ли.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
aaaaa, a v bg ne mojete da chetete cherni kutiiki i ne znaete da pishete pisma na danakoplatcite ...a kak padate na futbol, bezcenni ste ;)
13
7
 
2
 
! Отговори
Спрете войната преди 1 час
В Ру зия правят деца, но ги оставят сирачета завинаги!! Правят деца за пушечно месо! Само синчетата на върхушката си живуркат с безбройната охрана!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ислямките държави нямат криза защото им дават пари да се размножават и там няма криза!! Ако не им дават пари, те тръгват да правят войни! Българите са страхливи, затова са обречени на кризи!!
11
0
 
3
 
! Отговори
Муахаха преди 1 час
те ако бяха Развити - щеше да Има Деца, а те са Опадащи Кл0аки с Поробено от ЮдеюСемитЛихварите Население - което е толкова Обрано, че не само Пари, но и Време - няма - ни да Прави, ни да Гледа - Деца!!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Увеличенивто на майчинството стимулира л,ила,в,и,те, които си продават децата някъде из гръцко по 3000 евро с каналите на нашите адвокати, съдии и т.н. Българките ще ползват заплатено майчинство, но трябва да мислят за децата си, които са обречени да бъдат ограбвани от алчни държавни и партийни ръководители!!
9
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
А в Бананова Русия нарастват
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Да де, ама в България не е криза, а демографска катастрофа започнала през 1990 година. Второ, вече не сме развита държава, каквато бяхме до 1989 година
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
На кого му пука за демографската криза, и без това светът е пренаселен и едва се издържа! А България конкретно доказа, че не се интересува от хората си, и то качествените. Те бяха принудени да емигрират, защото тук е пълно с мутри, комунисти и чалгаджии. Човек не се ражда, за да решава нечии демографски и икономически проблеми, а за да живее!