Ще станем ли свидетели на нови политически обединения?

Експерти очакват още по-ниска избирателна активност
5 авг 2024 11:53, Инна Ангелова
8
Ще станем ли свидетели на нови политически обединения?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Днес ИТН връща на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство, което означава само едно - есента ни очакват нови избори. Според политолозите този развой на нещата е напълно очакван.

"Политическата криза и фрагментацията в парламента не позволяваше да се сформира устойчиво мнозинство. Ако имаше някаква надежда, то тя беше загубена след провала на гласуването на първия мандат. От неосъществената ротация загубиха всички", коментира социологът Елена Дариева в "България сутрин".

Единственото позитивно нещо, което се случи в рамките на 50-то Народно събрание, според Драгиева е, че се видя, че диалог е възможен, макар и с цената на много компромиси. Според социолога в момента всички политически сили са капсулирани.

“На фона на все по-отчайващата ангажираност на българските избиратели с политическия процес, можем да очакваме още по-ниска избирателна активност", анализира Дариева.

Според политолога Теодор Славев нов политически проект е възможно да привлече част от избирателите.

"В България има и неформална, задкулисна власт. Вадят се списъци. Пеевски онзи ден ли е разбрал, че Радев има касиери в енергетиката? Доган казва, че Пеевски има влияние в прокуратурата. Имам чувството, че главният прокурор е излязъл в почивка. Кампанията ще е интересна. В ДПС ще решават вътрешнопартийна война. Останалите партии смекчават конфликтния тон", каза Славев пред Bulgaria ON AIR.

Дариева е на мнение, че ще станем свидетели на нови политически обединения.

“Обединението в ляво вече тръгна. Извън него очаквам обединение да видим и в патриотичните формации, така че да си гарантират присъствие в следващия парламент. Очаквам и в дясно да се стигне до подобни процеси. Това няма да върне доверието в избирателите", категорична е Дариева.

Теодор Славев допълни, че политиците не работят в посока да си върнат доверието на избирателите, а това Народно събрание от самото начало се занимава само с интриги, а това определено дава лош сигнал.

"Президентът по необходимост ще трябва да избира от т.нар. списък. При всички положения позицията на Димитър Главчев като служебен премиер се разклати от последните му ходове. Рискът да се стигне до още по-голяма фрагментация в парламента е много голям", посочи Дариева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На есента на изборите в България пак малко българи сте ходят да гласуват хората са отвратени от всички български политици без изключение в България и затова не ходят да гласуват на изборите за съжаление всички български политици в България ги е хванала старческата деменция и затова не могат да го проумеят в *** си празни кратуни.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
USA teroristichna Mafia Out!
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП че имат 4%/на изборите ,а да е им честито крадци мушеници
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все още ни една институция не е арестувала ПП ръководителите които откраднаха 10 милиарда от бюджета и 2 милиарда от фонд енергетика ,защо защо
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Spyonsko teroristichno klatene na rbg. Usa Mafia Out!
3
2
 
2
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 месец
НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ГЛАСУВАТ ПОД 10% ОТ БЪЛГАРИТЕ.ХОРАТА СА ОМЕРЗЕНИ ОТ 33 ГОДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ.ДОКАТО НЕ ГИ ИЗБИЕМ ВСИЧКИ ТЕЯ партиини престъпници оправия няма да има.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аз не съм пропускал избори но този път ще проверя активноста в 18ч. ако е ниска и аз отивам за гъби
1
4
 
2
 
! Отговори
Гaля преди 1 месец
Ako e cъrлacyвaнo c nocoлcтвoтo...