Димитър Ганев: Търсенето на политическа алтернатива е гигантско

Формулата на 51-вото Народно събрание е 7+2, казва той
13 окт 2024 17:45, Нели Христова
52
Димитър Ганев: Търсенето на политическа алтернатива е гигантско
Снимка: БГНЕС

Формулата на 51-вото Народно събрание е 7+2.

Това каза пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд" и уточни:

"Седем сигурни политически формации влизат в парламента и две, които имат шанс за представителство, тъй като са около 3,5% и при една ефективна мобилизация в рамките на кампанията биха могли да прескочат 4-процентовата бариера".

Той посочи, че не се вижда на хоризонта голямо събитие, което би могло да преобърне напълно нагласите на избирателите, като така промени формулата за 7 сигурни формации в него.

"В момента няма голяма алтернатива на статуквото и на тези партии, които ни управляваха през последните години. Това води до тенденция на спад в избирателната активност в последните около 2 години, която вероятно на предстоящите избори ще се задълбочи. Тенденцията, която улавяме ние в социологическите проучвания, е на все по-голяма апатия и дистанциране от изборния процес, което може да ни доведе до 2 млн. души пред избирателните секции на 27-и октомври, ако не се случи някакво събитие, което да мобилизира т.нар. електорална периферия, която си стои вкъщи от година и половина, които са над 1 милион души, част от тях да излязат и да наклонят с гласа си везните".

Задачата по съставянето на кабинет не се опростява, тя само се усложнява, категорично подчерта политологът.

"Вероятно ще трябва да се търси подкрепата на трети, а може и четвърти, за да се направи мнозинство за правителство - това е при хипотеза на 8 или 9-партиен парламент. Уравнението става много трудно, но не е невъзможно, защото има мотивиращ фактор да се направи кабинет и той е свързан с потенциалния колапс на партийната система при едни нови избори. Те са заплашени".

Според Димитър Ганев търсенето на политическа алтернатива е гигантско:

"Не се вижда формация, която да има по-добри резултати на тези избори, дори ще имат по-лоши".

Политологът подчерта, че е много трудно да се прогнозира дали ще има правителство, излъчено от 51-вото НС, като изтъкна, че основните партии в тази кампания не поставят червени линии, че няма да управляват заедно:

"Единственият въпрос е името на премиера". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от Избори 2024
Първанов рецитира "Септември", призова: Стига с тази битка за миналото
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Без изход преди 12 минути
Алтернатива умря отдавна.Всичко вече е АЛА БАЛА.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 22 минути
Търсенето може да е гигантстско, ама намирането као е ню-ню - е мноо зле ((
48
0
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 28 минути
До Анонимен Тотална липса на здрав разум и мисъл! По време на социализма държавата е изпадала три пъти във фалит! Добрите ти спомени са свързани с факта, че си си клатил краката, пил биричката и не се е налагало да се напъваш, да полагаш усилие!
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 30 минути
търсенето не е спряло, все месии търсим - царя, Борисов, след протестите ИТН - пълен провал, после "шарлатаните" на Радев
46
1
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 34 минути
До До Реалист Твърдението, че умните хора са напуснали България е силно преувеличено! От коментара излиза, че ромите, които на тумби заминаха за големите европейски страни и тотално компрометираха България, са най-умните в страната!
45
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
Алтернативата е вън от ЕС и нато . Всичко друго е от същото до края на нацията след около 30 години .
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 37 минути
Пoлoжeнueтo e мeжgyнapogнo...
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 37 минути
Какво е това 7+2, сутришните блокове по сорос телевизиите. Тогава да минем на 12+3 , по сорос бнт радиото.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 37 минути
Нещата ще се наместят, сега ППДБ ще пият една студена вода защото се видя колко зле е кмета им, а те са по-некадърни от него дори и баламите свършиха, ще плачат много как всичко било купено, защото те се самоопределят като първи!
41
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 40 минути
Ще има демократично-корупционно мнозинство ГЕРБ, ДПС-НН и ППДБ събират 129 депутати. Кирчо пак ще се крие по манастирите с Тиквата и Пеевски да правят сглобката, в която Атанасов и Кирчо ще сядат в скута на Пеевски да правят съдебна реформа. От опита е видно, че съдебна реформа от ппдбдпс е по-лоша от липса на реформа.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 44 минути
9 партии в НС хаххаа , е какво правителство искате.Главчев завинаги.Днес Костов ясно се подигра пак на всички и каза, че нямаме съдебна система щом той е недосегаем и не е в затвора.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 50 минути
Единствената алтернатива е "Дванайсет + пляс", ако ме разбирате какво ви подсказвам, на вас, политолозите, пък и на други тръгнали да дрънкат по медиите небивалици.
38
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 53 минути
Новият премиер трябва да бъде равно отдалечен от Възраждане и ПП.
37
2
 
0
 
! Отговори
Помощ преди 58 минути
Пернишки Терористи ме убиват в Виена Австрия по особено жесток начин, моля уведомете всички служби за сигурност в Европа! Помощ, помощ, помощ! Мирослав Станиславов Германов
36
4
 
2
 
! Отговори
THE BEST преди 1 час
Политическа алтернатива има , вярно не са много партиите , но ги има...... Например Български възход на Стефан Янев. Толкова сериозен и отговорен човек. Има визия и за премиер. Беше два пъти министър председател на служебни правителства. Даже последните 4 години - неговите Правителства са с най-голямо доверие. Иначе на предните избори имаше и Солидарна България на Ваня Григорова.... Но мнозинството от хора бяха за гъби....
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Политическата алтернатива е създаване на Консервативна Европейска партия (КЕП), в момента тази роля изпълнява коалицията "Синя България ", за това няма да гласувам за анархистите от ППДБ, за комунистите от БСП и за путинистите/террористи от Възраждане
34
0
 
5
 
! Отговори
35-ГОДИНИ преди 1 час
..НИЩО НОВО ПОД НЕБЕТО НА ПОСТ-СОЦ--КУРРРРНИКА , КЪДЕТО АЛЧНОСТТА , ПРОСТОТИЯТА И СУЕТАТА СЕ ОПИТВАТ ОТНОВО ДА ЗАВЗЕМАТ ВЪРХОВЕТЕ НА ВЛАСТТА --КАТО ПО ВРЕМЕТО НА "РАЗВИТИЯ СОЦИАЛИЗЪМ"!!!....ТРАГЕДИЯТА Е ---ЧЕ , СОЦИАЛИЗЪМ ИМА КОГАТО ИМА ПАРИ ---А,СВЪРШАТ ЛИ ПАРИТЕ ....СВЪРШВА И СОЦА!
33
0
 
4
 
! Отговори
00-11 преди 1 час
Речено е: Къвто Царя и Болярите му, такъв и народа!
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не казвам, че Ганев е платен, макар че други хора като Ю. Павлов нямат нищо общо със социологията. Но Ганев е принуден от обстоятелствата да облича в наукообразни фрази мафиотските боричкания, които в медиите се представят като реалната българска политика.
31
0
 
2
 
! Отговори
ГИГАНТСКО ТЪРСЕНЕ .. преди 1 час
...ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ЛИЛИПУТИ И МИЖИТУРКИ---ПЛОДОВЕ НА ПОСТ -СОЦА...ХА,ХА,ХАААЖАЛКА РЕАЛНОСТ!!!!