Димитър Ганев: Търсенето на политическа алтернатива е гигантско

Формулата на 51-вото Народно събрание е 7+2, казва той
13 окт 2024 17:45, Нели Христова
57
Димитър Ганев: Търсенето на политическа алтернатива е гигантско
Снимка: БГНЕС

Формулата на 51-вото Народно събрание е 7+2.

Това каза пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд" и уточни:

"Седем сигурни политически формации влизат в парламента и две, които имат шанс за представителство, тъй като са около 3,5% и при една ефективна мобилизация в рамките на кампанията биха могли да прескочат 4-процентовата бариера".

Той посочи, че не се вижда на хоризонта голямо събитие, което би могло да преобърне напълно нагласите на избирателите, като така промени формулата за 7 сигурни формации в него.

"В момента няма голяма алтернатива на статуквото и на тези партии, които ни управляваха през последните години. Това води до тенденция на спад в избирателната активност в последните около 2 години, която вероятно на предстоящите избори ще се задълбочи. Тенденцията, която улавяме ние в социологическите проучвания, е на все по-голяма апатия и дистанциране от изборния процес, което може да ни доведе до 2 млн. души пред избирателните секции на 27-и октомври, ако не се случи някакво събитие, което да мобилизира т.нар. електорална периферия, която си стои вкъщи от година и половина, които са над 1 милион души, част от тях да излязат и да наклонят с гласа си везните".

Задачата по съставянето на кабинет не се опростява, тя само се усложнява, категорично подчерта политологът.

"Вероятно ще трябва да се търси подкрепата на трети, а може и четвърти, за да се направи мнозинство за правителство - това е при хипотеза на 8 или 9-партиен парламент. Уравнението става много трудно, но не е невъзможно, защото има мотивиращ фактор да се направи кабинет и той е свързан с потенциалния колапс на партийната система при едни нови избори. Те са заплашени".

Според Димитър Ганев търсенето на политическа алтернатива е гигантско:

"Не се вижда формация, която да има по-добри резултати на тези избори, дори ще имат по-лоши".

Политологът подчерта, че е много трудно да се прогнозира дали ще има правителство, излъчено от 51-вото НС, като изтъкна, че основните партии в тази кампания не поставят червени линии, че няма да управляват заедно:

"Единственият въпрос е името на премиера". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от Избори 2024
Първанов рецитира "Септември", призова: Стига с тази битка за миналото
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Политическата алтернатива е създаване на Консервативна Европейска партия (КЕП), в момента тази роля изпълнява коалицията "Синя България ", за това няма да гласувам за анархистите от ППДБ, за комунистите от БСП и за путинистите/террористи от Възраждане
34
0
 
6
 
! Отговори
35-ГОДИНИ преди 3 часа
..НИЩО НОВО ПОД НЕБЕТО НА ПОСТ-СОЦ--КУРРРРНИКА , КЪДЕТО АЛЧНОСТТА , ПРОСТОТИЯТА И СУЕТАТА СЕ ОПИТВАТ ОТНОВО ДА ЗАВЗЕМАТ ВЪРХОВЕТЕ НА ВЛАСТТА --КАТО ПО ВРЕМЕТО НА "РАЗВИТИЯ СОЦИАЛИЗЪМ"!!!....ТРАГЕДИЯТА Е ---ЧЕ , СОЦИАЛИЗЪМ ИМА КОГАТО ИМА ПАРИ ---А,СВЪРШАТ ЛИ ПАРИТЕ ....СВЪРШВА И СОЦА!
33
0
 
5
 
! Отговори
00-11 преди 4 часа
Речено е: Къвто Царя и Болярите му, такъв и народа!
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Не казвам, че Ганев е платен, макар че други хора като Ю. Павлов нямат нищо общо със социологията. Но Ганев е принуден от обстоятелствата да облича в наукообразни фрази мафиотските боричкания, които в медиите се представят като реалната българска политика.
31
0
 
2
 
! Отговори
ГИГАНТСКО ТЪРСЕНЕ .. преди 4 часа
...ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ЛИЛИПУТИ И МИЖИТУРКИ---ПЛОДОВЕ НА ПОСТ -СОЦА...ХА,ХА,ХАААЖАЛКА РЕАЛНОСТ!!!!
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Специално за социолозите и техните производни трябва да се направи чистка в медиите, защото те са индиректно служители на политическите лидери. Истината в социологическите "анализи" е колкото във времето на Наталия Трифонова - няма никаква разлика, по-точно всичко е театър. Съжалявам, че хора като Димитър Ганев са учили по 10 години, но не са уцелили държавата.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Отдавна дори самият Райчев не говори за партиите и процесите, а говори за "Борисов", "Доган" и така нататък. Българските партии са лична собственост на феодали и васали, което се оказа вярно дори за БСП. Учудвам се, че още се крепи републиканското устройство, защото то не отговаря на реалността у нас. Народът не е суверен.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Социологията е точна наука. Дава точно такива прогнози за точно толкова колкото си си платил.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
И никой не казва че за политическия кокал се боят 28 парии и 12 независими. 28 партии в държава с 5млн население е цирк. Тези хора са там не за народа а само за собствена облага. Вече 20г едни и същи куурви
26
2
 
10
 
! Отговори
Толбухинци преди 4 часа
Найдобра альтернатива е да дойдат братушките, като Третий Украинский в 1944, и да изметеме тогава от властта всички предатели, кои-то 30 години наедряли с милиардите за народна сметка. И да дойде време за народен съд.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен ! преди 4 часа
Държава която не помага за лечението на децата си не е държава
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Време е да се каже публично, че социологията и политологията вече нямат никакво отношение към политическото управление на България! Отношенията между Герб, ДПС и други партии трябва да се обясняват само от криминалните журналисти или от действащи юристи. В България няма политически партии и политически процеси като европейските. По този начин социолозите поддържат илюзията за законността на незаконното управление.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Експета казва че шанса да има кабинет в новия парламент е 50%. Тоест или ще има кабинет или няма да има. Аз без да съм експет по социология, мога да напрая същото грандиозно заключение.
22
1
 
4
 
! Отговори
България преди 4 часа
Не занимавайте обществото с политика, която е гнила. болна, незаконна,и пошла вземете мерки за сигурност здраве, финансови проблеми.Най важното нещо са нашите деца те са бъдещето на България а за тях няма внимание Гледах днеска по нова за две дечица които се нуждаят от помощ за да живеят Божидар който е още бебенце после за Раличка , ми това е недопустимо да се харчат милиони за избори които са напълно безмислени и не водят до НИЩО за хората и техните деца, народа ще сабира капачки за линейки!
21
1
 
5
 
! Отговори
До Гражданин преди 4 часа
Шиши купува масово гласове с подкрепата на Полицията.Защо мислиш,че няма да влезе в Парламента ?
20
3
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 4 часа
Не виждам " увереност" вече в това момче,да " величае" ГЕРБ! Не спомена нищо конкретно! За Райчев " колегата" му " величал" ГЕРБ! -:) Тоест ,на тези избори,нищо Не Могат да " прогнозират" предварително " политолози" и " социолози"!!!-:) Ами добре вървят нещата! Но и на тези избори,пак ще има изненади!!!-:) Статуквото е разбито! БСП,не се знае дали ще влезе! ДПС се разцепи! И е време на ГЕРБ да ги последва!! Българино! Печеливш си с тези поредни избори! Колкото и да не го осъзнаваш!!!-:)
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
А ПО БТВ ЛЪЖАТ ЛЕНА И МИРЧЕВ УСЛУЖЛИВИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ В ДЕЙСТВИЕ
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Киро лъже по Нова ХАХАХАХАХА КИРООООО АСФАЛТИРА ВЕДНАГА МЯСТОТО НА КАТАСТРОФАТА
17
1
 
3
 
! Отговори
Радев преди 4 часа
Не е алтернатива.Тогава по-добре да изберем Путин
16
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 часа
Най-лошото е ,че Полицията и Прокуратурата работят за Шиши , а Тиквата се ослушва да види накъде ще задуха вятъра.И цялата страна страда.Тука трябва въстание ,а не избори