Сухопътният Шенген трябва да е основен приоритет на политиците

Има изпуснати ползи и много сектори страдат
Обновена: 27 окт 2024 11:18 | 27 окт 2024 11:17, Анисия Иванова
9
Сухопътният Шенген трябва да е основен приоритет на политиците
Снимка: Bulgaria ON AIR

България е на крачка от сухопътен Шенген, но все още е извън него. Над 1 млрд. лв. са загубите за българската икономика заради липсата на сухопътен Шенген.

"Туристическият сектор е един от най-облагодетелстваните сектори в момента, защото все пак имаме въздушния Шенген и сега сме нито рак, нито риба. Видяхме огромни ползи, когато влязохме в Шенгенското пространство, дори и по въздух. Облекчение е за хората", каза председателят на "Обединение Бъдеще в туризма" Павлина Иванова в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Денят на избирателя".

По думите ѝ, ако влезем изцяло в Шенген, в туристическия сектор това би довело до намаляване на цените.

Според изпълнителния директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров губещи са всички, но най-много транспортният сектор.

"Много са и косвените загуби и пропуснатите ползи. Тези автомобили висят на границите. Загубите са повече. Това в момента трябва да е сред основните приоритети на България. Ние вече сме част от Шенген, въпросът е когато ще станем пълноправни. Има и друг съществен въпрос - когато станем част, как ще функционира това Шенгенско пространство. Остава неясно", коментира той.

"Ако ние имаме хора, които са политици и мислят за държавата, не би могло да ги спре нищо като пречка. Нито Австрия, нито Холандия или която и да е друга държава. Ние сме част от това пространство, част сме от ЕС. Би следвало да получим всичко пълноправно. Може би е политически въпросът", на мнение е Иванова.

По думите на Димитров има доста неща, които забавят преминаването през границата: "Всичко дава отражение".

"Ще загубим част от туристите, просто защото нямаме добра организация за преминаване. Най-сериозен пазар имаме от Румъния. Летният сезон е по-сериозно застъпен. Тези хора стоят и чакат с часове, независимо че се намират на една ръка разстояние", обясни Иванова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: избориШенгенBulgaria ON AIR
Още от Избори 2024
Зико: Младите се излагат, но си мислят, че са готини
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
ЗАПАДА СИ ЗАТВАРЯТ ГРАНИЦИТЕ ТЕ Я ЗА ШЕНГЕН НИ ГОВОРЯТ, АБЕ НИЕ ТОКОВА ЛИ СМЕ ГЛУПАВИ
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 49 минути
Ако направят Гръцки сухопътен коридор през България за стоки към Европа на акустиращи търговски кораби в Гърция то Брюксел ще изгуби милиарди от търговия на акустиращи търговски кораби в Белгия и понеже над 50% от търговските кораби по света са Гръцки - икономиката на Европа ще влезе в гръцки ръце! Кой Европеец ще си даде икономиката на гърците? Но в България Комунистите искат и те да имат от търговията парички и виждате ли гласувайте за мен за да влязнеме в Еврозоната и унищожим Българския Лев!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ако направят Гръцки сухопътен коридор през България за стоки към Европа на акустиращи търговски кораби в Гърция то Брюксел ще изгуби милиарди от търговия на акустиращи търговски кораби в Белгия и понеже над 50% от търговските кораби по света са Гръцки - икономиката на Европа ще влезе в гръцки ръце!
5
0
 
1
 
! Отговори
Шофьор на камион преди 1 час
Заради 5 шофьора и половина нямаме намерението да си съсипваме държавата.Без шенген сме си добре
4
0
 
3
 
! Отговори
Ахахаха преди 1 час
Спокойно и тази година ще останем с незавършена крачка във въздуха. Пак няма да ни приемат с измислени доводи. Стана ясно че в ес има държави ползващи всички права и държави като нас ползващи частични права. Както стана ясно всичко е продиктувано от икономически интерес на Германия, Австрия и Нидерландия. Каквото инда говорят става въпрос за пари. Част от Корабите от герм и нид ще започнат да акостират в Гърция и онези ще загубят мн при. Това е цялата работа. А относно мигрантите бай денко ни го
3
0
 
3
 
! Отговори
История преди 1 час
Това момче не е в час за промените в ЕС . Плещи глупости .Защо се дава трибуна на някакви необразовани хора ? Държавата има проблем с лечението на психично болни хора - започнаха да говорят в медиите.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Какъв е смисълът да сме част от "съюз", който се гаври с нас? Мазохисти ли сме?
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
па почнахте с глупостите! А колко е на загуба България от визите за Щатите?