Три кинолегенди на София Филм Фест

Ще видим панорами на Милош Форман, Еторе Скола и Анджей Вайда
Обновена: 8 мар 2012 17:00 | 29 фев 2012 10:22, Петя Славова
0
Три кинолегенди на София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

Трима легендарни кинематографисти ще бъдат уважени с представителни панорами в програмата на 16-ия Международен "София филм фест" (СФФ) - италианският класик Еторе Скола, чешкият режисьор Милош Форман - от годините "преди да излети" към звездна слава отвъд Атлантика, и полският майстор Анджей Вайда.

Това съобщи директорът на фестивала Стефан Китанов.

За пръв път наградата за най-добър балкански филм ще бъде присъдена от специално жури - Джим Старк (САЩ, продуцент), Ана-Фелиция Скутелнику (Молдова, режисьор) и Петер Заврел (Австрия, експерт).

Сред специалните събития е Галата на толерантността - на 16 март с номинирания за "Златна палма" "Хавър" на култовия Аки Каурисмаки.

Сред акцентите на 16-ия СФФ са галапрожекцията на реставрираната оригинална версия на "Метрополис" на Фриц Ланг в съпровод на пианото на Маркус Хорн - автор на саундтрака, южноафриканската гала с филма "Сектор 9" - с безплатен вход, българската премиера на "Нощ в края на лятото" на австрийския режисьор Бернард Камел с нашите актьори София Кузева, Мартин Герасков и Криста Чернева.

За първа година  ще бъде представен международният филмов фестивал "Милениум", създаден през 2009 г. от Любомир Георгиев и Златина Русева - единственият световен кинофестивал, посветен на "Целите на хилядолетието", независима инициатива, подкрепена от ООН и много европейски организации. Ще бъдат показани седем документални филма. Галата е прожекцията на "Моят босоног приятел" на 10 март в Дома на киното.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари