Русия обвини Украйна, че е открила втори фронт в Африка

Подкрепяла терористични групи в държави, приятелски на Москва
7 авг 2024 14:30, Елка Василева
318
Русия обвини Украйна, че е открила втори фронт в Африка
Снимка: архив, БГНЕС

Русия обвини Украйна, че открива "втори фронт" в Африка, като подкрепя "терористични групировки" - няколко дни след като руски наемници от "Вагнер" и малийската армия претърпяха тежки загуби от бунтовниците в Северно Мали, предаде Франс прес.

Още по темата
"Неспособен да победи Русия на бойното поле, престъпният режим на (украинския президент Володимир) Зеленски е решил да открие "втори фронт" в Африка и подкрепя терористични групи в приятелски на Москва държави на континента", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

Коментарите на говорителката идват повече от седмица след нападение в Мали, при което според бунтовниците са били убити десетки бойци на "Вагнер" и малийски войници.

Анализаторите са единодушни, че това е най-тежкото поражение, претърпяно от групировката "Вагнер" в Африка в една отделна битка, посочва АФП.

След тези безпрецедентни събития служителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов намекна, че Киев е предоставил информация на бунтовниците, за да може да извършат нападението си.

Тези изказвания предизвикаха гнева на малийските власти, които обвиниха Юсов, че е "признал участието на Украйна в едно страхливо, коварно и варварско нападение". Бамако обвини Киев в "подкрепа на международния тероризъм".

Впоследствие в неделя Мали обяви, че прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна, последвана вчера от Нигер - другата държава, която се сближи с Русия след идването на власт на военни хунти, враждебни на западните държави.

Киев изрази съжаление за "прибързаното" решение на Бамако, като заяви, че "безусловно се придържа към нормите на международното право" и "категорично отхвърля обвиненията на преходното правителство на Мали".

През 2022 г. хунтата на Мали скъса с дългогодишния си съюз с Франция и нейните европейски партньори, като се обърна към Русия за военна и политическа подкрепа, отбелязва АФП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
0
 
2
 
! Отговори
Ставри преди 1 месец
Църните братушки - хаха
281
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рашистан е некъв цирк, пародия на макет на държава
280
0
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 1 месец
Русия обвини Украйна за разбитият заден вход на Путин след срещата му с Ким Чен Ун и договорената помощ със севернокорейският диктатор. Според Русия, Украйна е виновна за това, че Путин не е способен да се отдалечи на повече от 1 метър от тоалетна и мускулите които трябва да стягат са разкъсани и разбити след многочасовият маратон с Ким Чен Ун.
279
0
 
0
 
! Отговори
Голям преди 1 месец
Виц
278
0
 
2
 
! Отговори
Турист преди 1 месец
Този месец посетих Плиска,Преслав и Велико Търново. Другия отивам в Охрид. Някой може ли да ми каже къде мога да видя столиците на древна Расиа ???
277
0
 
1
 
! Отговори
Сбърканяци преди 1 месец
Огелпили са този път Африка с Рассия. Там е вторият фронт, защото цялата КУРска област е превзета. Taшaцu на рояци.
276
2
 
2
 
! Отговори
Тиква преди 1 месец
Усраинските хиени нищо не могат, освен да искат и да крадат, който ги защитава гербист и фашист.
275
3
 
2
 
! Отговори
Минаващ преди 1 месец
Зеленият Владимир ще победи.Предсказано е. Четете.
274
3
 
1
 
! Отговори
500 туарега преди 1 месец
от участниците в нападението срещу вагнеровците са заклещени на границата с Алжир. Чекнат ги. Това е резултата.
273
1
 
3
 
! Отговори
Ама преди 1 месец
Другарката Захарова нещо за война ли говори ??! Московската прокуратура да се заеме с въпроса
272
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога Ахмат бяга,дон, никой не може да го спре,дон! Рамзан Кадиров
271
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи Мали не е била френска колония, а е била в дългогодишен съюз с Франция? И какво получаваше Мали от този "съюз"?
270
5
 
5
 
! Отговори
JERRY VASSILATOS преди 1 месец
Украйнските Коммандоси в стил АРНОЛД -- ХИЩНИКА И КОММАНДО 1985г......НА 30 И 31 ЮЛИ -- СА УРЕППАЛИ НАД 80 РУСКИ НАЕМНИКА В мавърско МАЛИ !!...БРАВО НА УКРАИНСКИТЕ ТЕРМИНАТОРИ !
269
1
 
7
 
! Отговори
Смешник преди 1 месец
За каква хунта става въпрос Просто там хората си защитават националния си интерес и изгониха франсетата
268
2
 
4
 
! Отговори
Popо преди 1 месец
Колко човека е Вагнер? Колко човека е Ахмат? Вагнер превзеха ли вече Париж и Лондон? Ахмат превзеха ли Вашингтон?
267
8
 
6
 
! Отговори
явно самногоинтереси преди 1 месец
До Американофилите,Това е вярно: "дай ви светнем в обстановката - главна цел на урките е по заповед на наглосаксите да изведат "случйно" от строя газоизмерителен възел Суджа. явно има и друга цел да се накаже някой европейски непослушник който не се съобразява с общата "политика"" , прочетох новината в "Русская весна", не пишеха, че са англичани(но имаше канадски кленови листа) и пишеха, че е заради тръбата, де факто ЕС щеше да пострада, а защо укрите убиваха и цивилни, не разбрах.
266
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До АнонименОоооо, нищо, че мълчат или се преструват от страх, на славянските държави и на други държави им пука!
265
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
277 а на теб много са ти ясни,я пак обясни кои борави с национализацията на имоти и капитали като държавна политика =комунизма и социализма ,кои национализира имоти и капитали днес западните държави ,кои е дискриминиран там=десните ,тоест кои управлява западните държави-левите крадци
264
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците още ще удължат линията на фронта. Къс им се струва явно. Сега вече ще трябва да си приберат и хората от българското черноморие за да запушат дупката.
263
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До много ги боли"че някакви чалмалии без джапанки биха вагнера" и на другия ден, шефа на онези с джапанките беше мъртъв, не знам дали и други са били убити. И какъв е смисъла от това? Не виждам смисъл. А самите местни африканци казаха, че ще защитят Русия.