СЗО застава зад АстраЗенека: Ползите са повече от рисковете

Експертите и медиите са склонни да поставят акцент само върху рисковете
7 апр 2021 08:10, Нели Христова
44
СЗО застава зад АстраЗенека: Ползите са повече от рисковете
Снимка: БГНЕС

Ползите от ваксината срещу Ковид-19 на компанията AstraZeneca са много повече от рисковете, увери днес високопоставен представител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Франс прес.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) обсъжда тези дни евентуалната връзка между препарата и редки видове тромби.

Рожериу Пунту де Са Гашпар, директор на СЗО за регулациите, изтъкна, че от това, което е известно до момента, балансът между ползите и рисковете "остава в много голяма степен положителен". "Тези предимства наистина са много големи що се отнася до намаляването на смъртността сред ваксинираното население", подчерта той, цитиран от БТА.

Де Са Гашпар отбеляза, че експертите и медиите са твърде склонни да поставят акцент само върху рисковете. "Трябва да възстановим баланса (на нашето послание в посока) на ползите, които носи ваксината", призова той.

По-рано днес високопоставен представител на EMA спомена за съществуването на връзка между препарата на AstraZeneca и случаи на тромби, образували се след неговото поставяне.

"Вече сме в състояние да кажем, че е ясно, че има връзка с ваксината. Все още обаче не можем да кажем кое е конкретното нещо, което провокира тази реакция", заяви Марко Кавалери, който отговаря за ваксинационната стратегия на EMA, в интервю, публикувано днес в италианския всекидневник "Месаджеро". Той подчерта, че при все това ползите от препарата са повече от рисковете.

EMA е започнала да обсъжда въпроса. Очаква се тя да даде своята оценка утре, каза днес европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидис, цитирана от ДПА.

Кавалери прогнозира, че EMA няма да постави тази седмица възрастови ограничения за използването на ваксината на AstraZeneca, както вече направиха няколко държави.

Самата британско-шведска компания коментира миналия месец, че "няма никакви доказателства за засилен риск", а в събота увери, че "безопасността на пациентите" е "водещ принцип" за нея, припомня АФП.

След поставяне на доза от ваксината на AstraZeneca са били регистрирани десетки случаи на тромби, няколко от които са приключили със смърт. Във Великобритания са отчетени 30 случая и седем починали при 18,1 милиона поставени дози към 24 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Врабчето преди 3 години
И на гроба им ще пише: Умря с (от) вяра в СЗО
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и СЗО, ако го няма, ползите ще са много повече. от вредите. Разни кабинетни плъхове само взимат заплати и говорят глупости. Тръмп правилно им спря парите.
32
3
 
1
 
! Отговори
SSss преди 3 години
Според статията, смъртта от ваксината е 0,00004%. Нека истината да е 100 пъти по-висока, но смъртността при COVID-19 e около 4% Признавам ,че и аз имам едно две на ум за тези ваксини ,но кое е по-добре?При 70% население с антитела, вируса на практика изчезва поради липса на гостоприемници. Ако обаче продължава да се носи от човек на човек във времето ще има нови и нови мутаций докато един ден се пръкне някоя дето ще ни изтръшка неспасяемо и ваксъри и антиваксъри!
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи на близките на починалите да се каже, че това е било за общото благо. Техният живот не е отишъл напразно. Това е престъпление срещу човечеството. Съд за такива изверги. Значи хората са опитни мишки. Да ви го...
30
1
 
11
 
! Отговори
защо преди 3 години
Като на "руска рулетка" - в барабана има само един патрон. Късмет!!
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питайте Коритаров дали е безвредна!!!Човека почина 1 седмица след първата доза.Знам за още 2 такива случая точно седмица след първа доза.Жени на около 40г.Здрави на 100% при ваксинирането.Само луд би рискувал живота си за оня дето клати гората с тази "ваксина".
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ползите са повече от рисковете" преведено на разбираем език означава: "НЕ ПИПАЙ! ОПАСНО ЗА ЖИВОТА!!"
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига дрънканици, спирайте я тази ваксина и това е. Ползите били повече от рисковете, но очевидно при сругите ваксини рисковете са по-малко от рисковете при АЗ. Да не забравяме, че тези ваксини се вкараха в употреба без пълноценни изпитания. Ако имаше такива проблемите с тромбите вероятно щяха да излязат, затова години наред се изпитват лекарствата. А с тези чести мутации на вируса знае ли някой дали утре сегашните "рискове" няма да се превърнат в трагедия. Да спират и продължават с изпитанията.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време "ползи" казвахме на нещо съществуващо. А науката беше доказуема и измерима. И можеше да се подлага на съмнение и критика. Ех, какви времена.
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27Поздравявам те за коментара. Ваксината не е лекарство. Прилага се на здрави хора с цел презпазване от заболяване. Дори при 1 починал човек е редно да не се прилага, докато не се докаже, че е безвредна.А и ползите от ваксината срещу Коронавирус все още са само хипотетични и не са доказани в клинични проучвания. Вредата обаче е напълно реална.
24
2
 
22
 
! Отговори
5, преди 3 години
"Вече няма значение, какво твърди СЗО за Астра Зенека.Компрометирана ваксина е."А СЗО - компрометирана организация.На нея вече не вярват дори собствените й членове. Там са само за поредната комисионка.
23
12
 
6
 
! Отговори
Reptile преди 3 години
АЗ е ваксина с нулева печалба. Коментарите неща без дори да знаете, че струва 5 лв на доза, къде тук е разработка, производство, данъци и печалба? Това в личен проект и кауза на основният акционер на АЗ, но *** Антоваксъров е прозрял тази зла конспирация и след 4-5 люти ракии е готов за действие, сяда пред компа и започва да мори злото СЗО!
22
1
 
7
 
! Отговори
1-n преди 3 години
Ползвайте си ги вие тогава...За данъкоплатците осигурете качествени и безопасни ваксини- такива каквото Вие ползвате в момента...
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво бе, поемете си ги сами тезирискове!Какво фъфлите с месеци и лъжете хората, карайки ги да станат безплатен донор на научни проучвания?
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като е толкова полезна тази ваксина, да ги ваксинират публично всички от СЗО и ЕМА с нея,но и тогава пак няма да им повярвам.
19
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.е. ако аз умра след тромбоцит трябва да се радвам, че ползите са повече от вредите...Една ваксина не е лекарство и е превантивна мярка и като такава тя трябва да е абсолютно безопасна. Ако води до смъртни случаи, то трябва да се забрани.
18
6
 
5
 
! Отговори
До 23 г преди 3 години
Ти ваксинирали се с Астра Зенека та се правиш на всезнайковец а ?
17
2
 
4
 
! Отговори
дртмнгр преди 3 години
"Експертите и медиите са склонни да поставят акцент само върху рисковете"Ами то всичко покрай Ковид е така - самият Ковид се разпростря заради "Експерти и Медии", които раздуха всичко прекалено. Масовото затваряне и мерките не само че не помогнаха съществено, те способстваха за създаване на условия за задържане на вируса в обществото и съответно мутирането и приспособяването му. Затова дойде втората и третата вълна. Сега в южното полукълбо идва есента и зимата. Ще видим австралийците как ще са
16
13
 
7
 
! Отговори
r преди 3 години
Като гледам *** коментари в този форум си мисля, че не случайно сме на 3то място в света по смъртност от ковид. Бай *** антиваксъра както винаги е специалист по всички въпроси, а сега и от ваксини разбира. Най-важното в живота му е винаги да има конспирации и уговорки, така се чувства най-спокоен.
15
1
 
10
 
! Отговори
Мислеща преди 3 години
Не случайно Тръмпито им беше спрял парите на тия от СЗО!