Проф. Витанов: Бихме могли да си докараме вълна от 3000-3500 заболели на ден

Според него ни очаква още една ковид зима
29 юни 2021 22:24, Нели Христова
177

Четвъртата вълна на Ковид-19. Има ли как да я предотвратим?

На теория има вариант да няма четвърта вълна - или хората се разболяват и изкарват вируса или се ваксинират. Ваксинацията обаче не върви. Тази хубава теория трябва да я махнем и да се приготвим. Ваксинираните трябва да са много. Проблемът е, че имаме преболедували преди доста месеци - антителата им започват да намаляват. С тези темпове на ваксинация - към септември колко мислите, че ще са имунизираните...?! Това каза за "Денят ON AIR" математикът от БАН проф. Николай Витанов.

По думите му бихме могли да си докараме вълна от 3000-3500 заболели на ден.

"Догодина се очаква да излязат и хапчета, което коренно ще промени ситуацията. Поне още една зима под знака на Ковид-19 предвиждам. След това ще може човек да избира - ваксина или да се лекува с хапчета. В математика най-изгодната ситуация е човек да се ваксинира сега", посочи той за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че живеем без дългосрочно мислене, не се интересуваме за това, което би настъпило през септември, подобно на хората, които преди милиони години са живеели ден за ден.

"Активно си внасяме индийския вариант на вируса. Ще му трябва около месец, за да стане доминантен. Трябва да се разпространи и да измести другия щам. Добре е тези мерки да останат, колкото и да са неприятни. Има и такива без маски вече, които са потенциални преносители", подчерта проф. Витанов.

Според него това, че Делта вариантът е по-заразен, може да му помогна да надделее факта, че имаме 1 млн. души с ваксина.

"Ако се прави друг щаб за борба със заразата, надявам се да не бъда поканен, за да си почина", допълни математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя пишман математик хем твърди, че искал да си почине, хем продължава да се бута пред камерите.. Продължава да смята разни вълни и говори на ангро за някакви апокалиптични прогнози. Това няма нищо общо с математиката, той се изживява като врачка или шаман. Нека покаже с какво уравнение и изчисление сметна, че септември ще има 3500 заразени на ден.. Айде да видим
76
7
 
1
 
! Отговори
До 91 преди 2 години
И аз нося Р100 маска и съм много доволен от защитните и функции
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя защо е сред живите оше
74
5
 
7
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Витанов: Зимата ша има вълна, направо мексиканско цунами!;))) Абе, я да ва наплаша здраво, за да са вакснете, щото нали докато ви напрайм апчетата, може ид а умрете из а да не умрете, я за по-сигурнос а боцнете! Да не съм Витанов, ку не ва изпобоцам, сички, после ша каа, че вълната са отлага за догодина, кой ша повни кви съм ги дрънкал сега;)))
73
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проф. Витанов е много мъдър мъдрец. Трябва да бъде главен математик на Новия щаб за справяне с четвъртата, петата и шестата Ковид вълна
72
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спадали ни антителата с времето и това бил проблемът.Професоре, антителата се поддържат в голям брой само при активна инфекция. Те винаги спадат при прекратяване на вирусното външно въздействие и това нещо хубаво. Но паметта остава. А паметта за антигени мобилизира бързо имунния отговор при следваща подобна инфекция. Важна е бързината на отговора, важна е стръмността на отговора, важна е първата производна, казано на професионалния ви език.
71
0
 
8
 
! Отговори
Танас преди 2 години
Абе дайте му на човека да почине бе!
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можело да си докараме в вълна до 3500 на ден.Професоре, не само може, но и трябва. Сваляме от ограниченията и си докарваме вълна дори по 30000 на ден, дори и при фалит на здравната система. Прилагаме шокова терапия и толкова, приключваме с естествен имунитет. А Вие и лекарските светила около Вас да си броят заразените колкото си искат. Между другото, лятото е най-удобното време за шокова терапия.
69
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко бог да прости ваксинираните които починаха
68
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се чипирам, ще пропусна. Проблем?
67
4
 
6
 
! Отговори
до 89 преди 2 години
ако носиш P100 респиратор произведен в САЩ като мене, спира на 100%, обикновените маски, не само не спират, ами подпомагат разпространението на инфекции!
66
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаме според професора дългосрочно мислене.Напротив, имаме. И това дългосрочно мислене ни позволява да отдаваме важните от маловажните неща. Коко 19 е най-обикновена настинка, по нищо не се различава от грип. Коко 19 не е важен проблем и той ще си отиде. Професоре, Вие лично сте по важен проблем за решаване, на всичко отгоре и вреден за благосъстоянието и свободата ни.
65
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знае се, че маските спират вируса, не на 100%, но в зависимост от маската и начина й на употреба, може да стигнат и до почти 100% спиране на вируса.Учудващо е, че има хора, които още не са го разбрали.
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега ваксинираните с две дози са 791 хиляди, което значи, че ваксината е напълно подействала при около 650 хиляди човека. Много далече сме от колективен имунитет. При това ваксините засега противодействат по-слабо на индийския вариант на вируса. Това означава неизбежна следваща вълна на епидемията. Въпросът е кога ще стане.
63
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имало потенциални носители без маски.Да, може и да има, но има и потенциални носители с маски. Ковидът е аерозолна инфекция, аерозолните частици са твърде малки, за да се спират от маски. Професоре, това го знаете и Вие, но просто лъжете.
62
5
 
10
 
! Отговори
О, преди 2 години
бок . лук, добър вечер, много ни липсваше, парите ли свършиха, та се активира ?
61
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе що го показвате тоя непрекъснато , да не сте печатен орган на Клуба на анонимните алкохолици ?!
60
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя обаче всичките прогнози му се сбъднаха , факт.
59
0
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
ТОВА ГО ВЯРВАМ
58
7
 
1
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Тези математици Славчо няма ли да ги чагърта, бе! Само доктори ли, бе!