Проф. Каракостов: Ще има нова вълна със сигурност

По думите на експерта COVID-19 e направен така, че да се самосъхранява
9 юли 2021 22:15,
52

„Коронавирусът ще мутира, ще прави варианти". Това коментира в ефира на Bulgaria ON AIR началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Васил Каракостов.

„Когато човек е преболедувал или има ваксина, с която е стигнала до определен брой антитела - т.нар. T-клетки в организма, тези, които са отговорни да помнят какво точно ги е посетило - те ще реагират. Достатъчно е хората да се срещнат с факторите, които предопределят влизането на вируса в тях“, поясни той.

По думите на експерта COVID-19 e направен така, че да се самосъхранява. Според него няма адекватна информационна кампания.

"Това като че ли не е проблем  само за българските лекари. Егото надделява и в много други развити държави. Там има различни мнения по един и същи въпрос. Това донякъде обърква хората. Желаният темп от ваксинация, който би трябвало да се имунизират, в другите държави не е толкова достигнат, колкото се предполагаше", добави проф. Каракостов.

Той подчерта, че 90% от работещите в ръководената от него клиника са се ваксинирали.

Още по темата
"Останаха хора, които преболедуваха и имаше трима от колегите, които имаха лични здравословни съображения. Единият беше прекарал белодробна емболия и се страхуваше, нямаше достатъчно адекватна информация за някои от заболяванията", посочи медикът.

Той се надява никой да не се съгласи да вземе ваксини с изтекъл срок на годност. Експертът е категоричен, че няма как да няма следваща вълна.

И подкрепя идеята малчуганите в детските градини да бъдат затворени последни.

"Не трябва да се смесват контингентите от хора. Добрата селекция на пациентите ще намали тежестта върху болниците. Няма как едно джипи да седи цял на компютъра и да диагностицира пациенти. Хората трябва да осъзнаят, че начинът да се спасят от едно усложнено протичане на някакъв тип инфекция по време на четвърта или пета вълна - това е да се ваксинират", коментира още проф. Васил Каракостов.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Ич не ми пука. Иаам едине и пиене баре за две годин напред.У наше селу никой не носеше и не носи ни маски ни каски,и никой съ не разболя.Жулим ракия 55 градуса и идем чесън.Ко ще дъ стаа !
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През ноември едни роднини се изпазаразиха, почина една братовчедка, трима го изкараха много тежко, останалите не толкова тежко. През март от вируса почин един съсед и жената на един колега и само за един знам, че го изкара много тежко, макар че останалите дълго време казват, че все още не са се възстановили на 100%, а го изкараха леко
38
3
 
2
 
! Отговори
??? преди 2 години
Ясно е, че ще има нова вълна в България. Въпросът е кога ще започне, докъде ще стигне и какви ще са последствията. Много е вероятно регистрираните починали да са хиляди, а реално да са десетки хиляди, както при вълните в края на миналата година и тази с пик през февруари март тази година.
37
2
 
2
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
Със сигурност ще има нова грипна вълна, умнико!
36
3
 
5
 
! Отговори
откровен мухлю преди 2 години
Страх ме е вече! Треперят ми матринките като чета тези научни статии. И от обикновените грипове ме бе страх, щото много народ измря от тях. . Но гриповете поне изчезнаха. Никога не съм си бил от предните калпави грип ваксини, но от тая вълшебната, ще си забия с кеф. Кажете ми само къде са пунктовете за ваксиниране. И къде е безплатно и раздават кебапчета и бира пък некое евро.И дежата ще набонцкам! Щото само с една бира не минавам.
35
2
 
5
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Имам близка, която се ваксинира против грип и против ковид - двукратно, от три дни е с температура 39 С и с 2 антибиотика.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със сигурност, ама друг път! Ако мислехте че ще има нова вълна със сигурност, защо закрихте ковид отделенията? Защо освободихте лекарите и сестрите, които тъкмо се бяха обучили как да се справят с ковида? Значи или не вярвате, че ще има нова вълна, или искате да избиете населението и да го оставите да умира на стълбите! Кое от двете е?
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чуя думата Експерт..вече ми се драйфа...аман от експерти,доценти,академици и платени ***..от каде излезе толкова капацитет тук..колкото повече ги набивате тези ваксини в главите на хората,толкова повече хората се отвращават..много се загрижихте за хората..чак пари взехте да им предлагате..и майките ще си продадете за пари..
32
4
 
14
 
! Отговори
Извод преди 2 години
Щом вирусът е направен, значи и лечението е направено. Въпросът е какви са плановете и кога ще "открият" лечението за пред света!!!!!!!
31
7
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Нищо не може да се направи, докато има критична маса тьпигьози, които повтарят глупостите за ковида и се надяват на камиони с трупове.
30
4
 
13
 
! Отговори
Голяма степен преди 2 години
От Вълните печелят и лекарите от парите , които им наливат без да са работили !
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обратното - този е новото тъпие.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ли е новото им острие?
27
1
 
3
 
! Отговори
Ди преди 2 години
Браво! Откри топлата вода!
26
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох поредния пенсионер със знания за Ковид! Ще оцелеем! Нека ваксините си представят светлото бъдеще на 6 месеца бустер! Ако не развият алергии към *** дето ги бодат ще са късметлии.
25
9
 
36
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Днес статистиката показва 16 области в страната без ни един нов случай на вируса, обаче тия по инерция ни плашат с поредната вълна. Абе айсиктир бе!
24
3
 
37
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Мутира заради ваксините...
23
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коронавирусът бил НАПРАВЕН ?? От кого е направен бе, бай Експерте? Лелелееее и тоя говори с кораба-майка, после защо хората не им вЕрват и не искат да се ваксинират. То само идииииоти излизат да агитират за ваксините.
22
3
 
37
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Колко професори има в България? Никнат като гъби. И само глупости плямпат.
21
16
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Не лъжи, няма лекар, който да се изразява така. Психопати сте!