COVID -19 отключва психични разстройства на мозъка

Расте броят на хората с тревожни разстройства
41
COVID -19 отключва психични разстройства на мозъка
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Нараства броят на болните с тревожни разстройства, с депресия, което беше характерно както за времето на пандемията и изолацията, така и като последица от самия COVID-19", каза за БНР проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в УМБАЛ "Александровска".

"Психиатричното здраве в годините у нас е пренебрегнато. Това е моето наблюдение през последните години и когато ме питат какво трябва да се промени, казвам, че няма едно решение, а проблемите са комплексни, но е крайно време да се помогне и на хората с психични проблеми, и на хората които се грижат за тях", изтъкна началникът на Клиниката по психиатрия в УМБАЛ "Александровска".

Още по темата

"COVID -19 се доказа, че може да въздейства директно върху централната нервна система. При нас в Клиниката по психиатрия в УМБАЛ "Александровска" попаднаха хора с психични разстройства, след като са преболедували. Както и такива, които по време на пандемията са били в изолация, което увеличи тяхната тревожност, опасения, страх от заразяване, нарушения в съня, трудна концентрация. Повечето от тези разстройства са временни и те се преодоляват, хората се възстановяват. Някои попадат и в болницата при нас, лекуваме ги с различни методи", поясни още проф. Миланова.

По думите й вече се говори за COVID поколение, а децата също са били "жертви" на онлайн обучението. Има и малки пациенти, които са със постковид синдром по отношение на психичното здраве, допълни тя.

"От пандемията наследихме най-вече страха и нежеланието да общуваме, данните показват и нарастване на домашното насилие, злоупотребата с алкохол и психоактивни вещества.

"Все пак в грижата за психично болните у нас, ние специалистите търсим нови начини за лечение, включително за лечение на терапевитчно резистентната депресия. Надяваме се да се появят и нови медикаменти. 1/3 от всички случаи с тежка депресия са с терапевтично резистентна депресия, които не се повлияват от настоящите антидепресанти. При тези болни, в сравнение с болните само с депресия, се наблюдават  50 % повече сърдечно-съдови заболявания; 29% повече риск от злокачествени заболявания; повече от 20 на сто по-висок суициден риск; по-лошо качество живот, свързано със здравословното им състояние (38-50% са с влошено качество на живот)“, каза тя.
70% от хората с психични проблеми в България не получават никаква грижа. А за тези, които преминат лечение в една от 12-те държавни психиатрии, след това не е осигурено продължаващо лечение и грижа в общността. При това медицинската и социалната грижа са разделени и липсва работеща система, която да оценява обективно състоянието на хората с психични заболявания и техните нужди. Това стана ясно на дискусия „Лицата на депресията – предизвикателства и отговорности“ в София, на която проф. Вихра Миланова беше лектор.

По данни на СЗО депресията е третата причина за загуба на трудоспособност през 2008 г., като прогнозите са през 2030 г. да се превърне в причина №1. Тежките психични разстройства са 19,5% от всички заболявания, честите психични разстройства са 14,54%, тревожните разстройства са 8,4%, а голямото депресивно разстройство е 6,2%. И въпреки голямата заболеваемост, след лечение в стационар българският пациент не може да се насочи към продължаващо лечение и грижи в общността. Всички психиатрични услуги извън 12-те държавни психиатрии са изцяло частни, като само 1% от близо 500-те психиатри у нас имат частна практика, което затруднява тежко достъпа на пациентите. Според данните на Националния център по обществено здраве и анализи през 2020 г. са извършени 15 000 психиатрични прегледа по-малко в сравнение с 2019 г., но затова пък през 2021 г. прегледите са 25 000 повече от тези през 2019 г. Драстично са се увеличили и консултациите при невролог – с 230 000 повече. Продажбата на антидепресанти е скочила със 7%. Увеличено е търсенето и на други успокоителни средства. Същевременно със 150% са се увеличили обажданията за помощ на горещите телефонни линии за пострадали от домашно насилие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая Корона я изкарахте като радиационни облъчване, бе!!! То не беше безплодие, то не беше трайно увреждане...
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази статийка я имаше преди седмица. Не ни правете на луди, ами гасете най-после Ковида и си лягайте.
33
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз познавам 5 души, неваксинирани, развили диабет след ковид. Затова пък нито един ваксиниран , получил диабет след ваксина.
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксинирайте се за да не пострадате! 25-30% от прекаралите ковид /неваксинирани/ развиват постковид и психични разстройства.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ковид не е уникален вирус а е certificate(C) of Vaccination(V) ID indentity-2019 и маркиране с нанографен!
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пък на мен ми отключи стомашно разстройство на корема.
29
5
 
13
 
! Отговори
Кунчо Бустера преди 1 година
Гледането на телевизия отключва хипохондрични разтройства на мозъка, понякога необратими. Състоянието се класифицира като ковидиотико-хипохондрис.
28
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвсем естестве резултат от съзнателно организираната несигурност на социалната и икономическа среда. Управляват ни чрез страх, непрекъснато раздухван от СМИ...Частните практики на психиатрите със сигурност няма да решат проблема.Както и частното здравеопазване не ни направи по здрави.
27
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксинирай се, не слушай лъжци антивакси!
26
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид 19 предизвиква възпаление на мозъчните съдове и в някои случаи, пряко на мозъка. Може да предизвика автоимунен енцефалит. Последствията са -делириум, психоза, депресия, паническо разстройство или деменция. Въобще не се заблуждавайте, че ковид е "настинка". Това е уникален вирус.
25
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След подобни реплики "ще се мре" от псевдо генерали и разни кунчовци сеещи психоза, няма как да не психяса населението.
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 19 - Вече минаха три години ковид измама. Вече всички го преболедувахме. И роднините, и съседите, и приятелите, и колегите преболедуваха ковидчето. Видяхме го какво е. Така че - ЛЪЖЕШ
23
8
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov douser преди 1 година
НАД 90 % от убитите и поразените с КОВИД са жертви на дигитaлно холограмни видео терористични оръжия.Подобни бяха полzвани за реклама на предишни ПОДОБНИ НАГЛИ ДИВЕРСИИ РЕКLАМИРАНИ КАТО SARS<MERS<SWINE FLU <BIRD FLU..Жервите са добре снимани как след проникващо пресканиране в областа на глава бели дробове развиват ОСтра бронхопневмония.. За разлика от камерите поразяващи с САРС тези са много по мощни вкл в смартфони и ID Cards !!!
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен19 Да бе ...приказвай ги ти тези, ама не на мен! И когато загубиш 3-*** роднини...друга песен ще запееш! Останах без родители за 3 дни...Така че по-тихичко се изказвай...Или по-добре недей!
21
4
 
13
 
! Отговори
Един преди 1 година
Мерките и изолацията ги отключват.
20
4
 
22
 
! Отговори
era преди 1 година
то всеки българин живее под стрес от 30 год. Погледнете колко народ ходи, като зашеметен по улиците. Що се отнася до децата, за 30 год. преход не могат да вържат 2 и 2 и повечето са социални инвалиди без ценностна система
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами Фон Дер Л казва, че трябва да свикваме да живеем с Ковид. Вие психиатрите що се тревожите? Ще продължат да ви дават по ТВ-то и занапред.
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковида е психологическа операция симулираща наличие на вирус като се използва грипа за прикритие.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ГЕРБ ВСИЧКИ ТВЪРДЯХА ЧЕ СА ГО ПРЕБОЛЕДУВАЛИ... РЕЗУЛТАТА Е ВИДИМ.
16
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14 - "Коктеклът от антибиотици също си каза думата, жлъчка, чер дроб, панкреас" - значи сам си знаеш че са те отровили с лекарства, обаче "ВИРУСЪТ" е виновен за проблемите, които имаш? И какъв вирус се лекува въобще с "коктейл от антибиотици"? Предписвани още от първия ден, както лично видях при много възрастните ми роднини? Които, между другото, си преболедуваха страховития "вирус", въпреки че са с придружаващи заболявания и "неваксинирани"? Почвайте да свързвате точките бе хора!