Проф. Христова: Възможно е 5000 случаи на COVID дневно

Според нея, се очаква пик на грипа през февруари
3 яну 2023 15:41, Петя Славова
46
Проф. Христова: Възможно е 5000 случаи на COVID дневно
Снимка: БГНЕС

Бум на респираторни заболявания в началото на януари. Очаква се грипната вълна да дойде в края на месеца и началото на следващия.

"Засилва се изолирането на грип. Имахме по-ранен сезон и доказвахме предимно грип А H3N2 , но с течение на времето доказваме повече от другия - H1N1, а сега са по равно. Случаите на грип и остри респираторни заболявания се удвояват за две седмици и тази тенденция ще се запази през януари, а през февруари ще бъде пикът", посочва пред Нова тв проф. Ива Христова от НЦЗПБ.

Тя коментира и ситуацията с COVID-19.

Още по темата

По думите ѝ има ръст на заболеваемостта и в Южна Корея, и в САЩ. "Случаите са много. Би било разумно да има изискване за тестове за ограничаване на разпространението. В момента набира един субвариант, който започна през август в Индия, от октомври е доминиращ в Азия. В САЩ вече е 41% от случаите. Той се залавя по-здраво за нашите рецептори и успява да заобиколи защитата от антитела, но Т-клетъчният имунитет ни пази. Хората над 70 г. обаче трябва да внимават", обясни тя. И потвърди, че е възможно и случаите на COVID да стигнат до 5000 на ден в края на януари.

"В Китай данните са много ограничени - те съобщават за 5000 случаи на ден, а анализатори смятат, че са над 1 млн. Наплив към здравната система определено има. Действително не протича тежко и няма висока смъртност, но нараства заболеваемостта", посочи проф. Христова.

Според Димитър Владиков, основател на училище в Шанхай очакваното се е случило и много хора са се разболели в големите градове след отпускането на мерките.

"Заболеваемостта е много лека, макар и по-голяма. Висока темпераура, кашлица и течащ нос, които преминават до дни. Пътуването от Китай към Европа става с допълнителни декларации. Властта в Китай не се готви за нови мерки, защото смята, че населението има антитела", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
21
 
! Отговори
До бее преди 1 година
Не вярваме и никога не сме вярвали. Такъв вирус няма, има група измамници, които ще накажем!
14
3
 
15
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Иванка Христова как не я тръшна птичи грип :)))
13
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
така стана миналата година, но дори тогава не повторих от есента 2020
12
4
 
24
 
! Отговори
Беее преди 1 година
Още ли вервате овце ??
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*По думите ѝ има ръст на заболеваемостта и в Южна Корея, и в САЩ.* капсулке, капсулке, я кажи де сега си ти! Щом САЩ, що не и при нас, няма да сме по назад я! Нали сега е на мода, каски, маски горе!:)
10
3
 
27
 
! Отговори
Доцент Карчев преди 1 година
Ако е за повечко парички.......възможни са и 10000 денонощно!
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Христова колко взема на пропагандно интервю? Ще дойде време и ще ти видим приходите по сметка, колко, кога и от къде са дошли и ще отговаряш ***!!!!
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3 000 ананаса и 2 000 портокала
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на тая някой да и скъса дипломата !
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не спрем китайците.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама да им казвате, че те хората като нямат никакви симптоми, как да разберат, че са болни от нещо!!!!!!
4
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази е най- алчна от всички. Да пали метлата и да бяга, щото не знае кво и мислим.
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кукловоди и марионетки треперят като виждат че хората започват масово да се усещат, че 2 години ги будалкат с несъществуващ вирус. С право, представяте ли си какво ще им се случи, когато тези хора достигнат критична маса(брой)?
2
1
 
27
 
! Отговори
Видял преди 1 година
Зависи къде ще отворят капсулата с веществото, много е възможно този път да са поработили върху още по - смъртоносен коктейл. Интересно е само как Тръмп се излекува за два дни. Повтарям излекува, не ваксинира. Винаги ще има за богати и за бедни.
1
1
 
28
 
! Отговори
С тия преди 1 година
тестове и 500000 са възможни