Скок: 70% от населението на Шанхай е с COVID-19

Случаите рязко се увеличиха
Обновена: 3 яну 2023 11:33 | 3 яну 2023 11:01, Петя Славова
103
Скок: 70% от населението на Шанхай е с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Главният лекар в една от най-добрите болници в Шанхай заяви, че 70% от населението на мегаполиса е заразено с COVID-19 по време на огромния скок на случаите в Китай, съобщиха държавните медии.

Рязкото нарастване на броя на заразените дойде, след като строгите ограничения бяха внезапно разхлабени миналия месец без предупреждение или подготовка и бързо препълниха болниците и крематориумите.

Чен Ержен, вицепрезидент на болница "Руейджин" и член на експертната консултативна група по COVID в Шанхай, изчисли, че по-голямата част от 25-те милиона жители на града може да са заразени.

Още по темата

"Сега разпространението на епидемията в Шанхай е много широко и е достигнало до 70% от населението, което е 20 до 30 пъти повече, отколкото (през април и май)", каза той пред студио Dajiangdong.

Шанхай преживя изтощително двумесечно блокиране от април, по време на което над 600 000 жители бяха заразени и много от тях бяха откарани в масови карантинни центрове. Сега обаче вариантът Омикрон се разпространява безконтролно в целия град и експертите прогнозират, че инфекциите там ще достигнат своя пик в началото на 2023 г.

В други големи градове, между които Пекин, Тиендзин, Чунцин и Гуанджоу, китайските здравни служители предполагат, че вълната вече е достигнала своя пик.

Чен добави, че в неговата болница в Шанхай ежедневно се приемат по 1600 пациенти по спешност - двойно повече, отколкото преди отмяната на ограниченията - като 80% от тях са пациенти с COVID.

"Повече от 100 линейки пристигат в болницата всеки ден", е цитиран да казва той, като добавя, че около половината от спешните приеми са на уязвими хора на възраст над 65 години.

Китайските власти се подготвят за вирусна вълна, която ще засегне селските райони на Китай с недостатъчно ресурси, тъй като милиони хора се подготвят да пътуват до родните си места за едноседмичния празник на Лунната нова година, който започва на 21 януари.

В интервю за държавната телевизия CCTV в понеделник служителят на Националната здравна комисия (НЗК) Дзяо Яхуи призна, че справянето с очаквания пик в селските райони ще бъде "огромно предизвикателство".

"Това, което най-много ни притеснява, е, че през последните три години никой не се е прибирал у дома за Лунната нова година, но тази година най-накрая ще може", каза Дзяо. "В резултат на това може да има ответна вълна от градски жители в провинцията, за да посетят роднините си, така че сме още по-притеснени за епидемията в селските райони."

Тя също така призна за натиска върху спешните отделения на болниците и обеща, че властите ще координират медицинските ресурси, за да осигурят лечение на пациентите в недофинансираните райони, предава БГНЕС.

Междувременно над десет държави наложиха ограничения за тестване на COVID на пътниците от Китай, след като Пекин обяви, че границите му ще бъдат отворени отново от 8 януари. Държави, сред които и САЩ, посочиха като причина за ограничаване на пътуванията липсата на прозрачност на Пекин по отношение на данните за инфекциите и риска от нови варианти.

От декември насам Китай е регистрирал само 22 смъртни случая от COVID, като в началото на месеца драстично стесни критериите за класифициране на такива случаи.

Днес обаче Дзяо заяви пред репортери, че Китай винаги е публикувал данни "за смъртните случаи и тежките случаи на COVID-19 в духа на откритост и прозрачност".

"Китай винаги се е придържал към научните критерии за оценка на смъртните случаи от COVID-19, от началото до края, които са в съответствие с международните критерии", каза Дзяо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако бяха приели спадни ваксини щяха да са забравили. Китайската ваксина е водичка. Където сложиха Пфайзер и др. сега проблеми няма.
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайската ваксина е аналогова, с ниска ефективност и много странични действия. Не искаха локдаун, сега крематориумите са задръстени. Това е положението!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западните фамилии как си представяте да станат слуги на Изтока и да се дадат без бой, тия бъркат какви ли не отвари от средновековието насам особено
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даа само дето хората не знаят. С фалшивите вируси е така, трябва да тестват, за да разбереш че си мнооого болен. Хи хи хи
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще дойде и в Европа.Може д е друго,щото не боледуват,а падат и свършват.Чета че нямат имунитете заради 5,6 вакса. Силно се надявам д.Мангъров да е прав.
11
2
 
5
 
! Отговори
Муфтаджийски : преди 1 година
Фак$$ините действат!
10
1
 
14
 
! Отговори
Pen преди 1 година
***, сега ще се мре ли яко там?
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще се получи естествения имунитет и кво излезе? Мангъров беше прав.
8
1
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Бил Гея е пуснал спина да изтреби китайците :)))
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЯМБОЛИЯ Правилно.Отивай и си слагай демократична европейска 31 инжекция.Е може да има странични ефекти ама пари са дадени от *** и глупчовците да отиват.
6
6
 
10
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Все едно никога не са се разболявали от респираторен вирус,стига с, глупостите и насаждането на страх...хората го прекараха ,изградиха имунитет и сега ,върлува като настинка!!!Ковид сектантите ,плачат вече от яд,че любимият им Китай си върна нормалността....
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРОГРЕСА ИМА И СВОИТЕ НЕДОСТАТАЦИ
4
6
 
6
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Китайските комунисти спряха с информацията,защото при тях положението е плачевно. Традиционно комунистическо мълчание.
3
1
 
6
 
! Отговори
СПУТНИК V... преди 1 година
ПУТИН СПЕШНО ДА ИМ ПРОДАДЕ ВАКСИНИ СПУТНИК V...... ХАХАХАХА....
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварите и нейната майка правят всичко .Китай ,Русия ,КНДР знаят ,че майката на краварите е на две бомбички във водата пляс пляс
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там не ги ли ваксаха стабилно? Явно шерб ета не е проработил, че даже и обратното се е получило.