Невиждани мерки за сигурност за Евровизия 24

Властите в Малмьо се готвят за гости в началото на май
25 апр 2024 08:45, Петър Бойчев
15
Невиждани мерки за сигурност за Евровизия 24
Снимка БГНЕС

Тежко въоръжена полиция, подкрепления от Дания и Норвегия, засилени проверки: властите в Малмьо, третия по големина град в Швеция, са готови да посрещнат в началото на май "Евровизия" с "видими" мерки за сигурност, предаде АФП.

Участието на Израел в музикалния конкурс предизвика протести, тъй като войната в Газа навлиза в седмия си месец. В Малмьо живее голяма част от шведското население от палестински произход. Най-малко шест организации са подали заявления за участие в демонстрации срещу израелското присъствие на конкурса. За властите в града, чието население наброява 362 133 души от 186 националности, обстановката е под контрол, отбелязва още Франс прес.

Градът очаква над 100 000 посетители в дните на "Евровизия 2024". Но те ще трябва да преминат през проверки за сигурност, подобни на тези на летището, когато влизат в заведенията в града. "Има високо ниво на заплаха в комбинация с много хора", каза Пер-Ерик Ебестал, директор по сигурността на Малмьо.

Полицейското присъствие ще бъде засилено - без да се съобщава броят на мобилизираните полицаи, но с подкрепления от съседните Норвегия и Дания. Служителите на реда ще бъдат по-тежко въоръжени от обичайното. "Ситуацията по света е сложна", казва и Петра Стенкула, началник на полицията в Малмьо. "Готови сме за всичко, което може да се случи", пише Сега.

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който организира конкурса, се противопостави на призивите за изключването на Израел заради войната в Газа. Голяма част от вниманието ще бъде насочено към представителката на страната Еден Голан и песента й Hurricane, докато на мястото на събитието са планирани множество пропалестински протести. Израел беше допуснат до участие едва след като се съгласи да промени текста на песента си October Rain, който беше счетен за твърде политически и в разрез с правилата. Сега мелодията е същата, но текстът - друг.

ЕBU определя "Евровизия" като неполитическо събитие и настоява, че надпреварата е между телевизионни оператори, а не между правителства. Въпреки това той забрани на Русия през 2022 г. да участва в конкурса, след като няколко европейски оператора призоваха страната да бъде изключена след нахлуването й в Украйна.

Организаторите са изправени пред риск от прерастването на протестите в насилие, засилени терористични заплахи в страната и повишено напрежение с Русия след влизането на Швеция в НАТО. Скандинавската страна се присъедини към алианса през март, две години след руската инвазия в Украйна. В отговор Русия заплаши да предприеме "политически и военнотехнически контрамерки".

В центъра на Малмьо редом с официалните афиши за "Евровизия" са разлепени и протестни плакати, възпроизвеждащи същия цветен дизайн, като наименованието на конкурса е заменено с "Геноцид" и призиви като "Израел вън от "Евровизия" или "Евровизия" вън от Малмьо". Палестинецът Орва Кадура, който живее в града и един от организаторите на протестите, каза, че израелската делегация е "тук, за да представлява Израел и неговото правителство, което в момента извършва геноцид".

Песенният конкурс "Евровизия" започва на 7 май с първи полуфинал, последван от втори полуфинал два дни по-късно и финал в събота, 11 май. България не участва за пореден път.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Коронавирус
Рядък случай на инфекция с COVID-19, продължила 613 дни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Политкоректността преди 1 седмица
налага тая година наградата да иде при Палестина. То иначе каква евровизея е, без Палестина и Израел?
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да се надява зеления наркоман че украинския гей с розовия фес отново да спечели
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако брадясалите тъмни "шведи" са недоволни - да си ходят в Арабията... никой не ги иска в Европа!!!
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На 7ми октомври палестинците извършиха геноцид, започнаха война, която не могат да спечелят. Сега си носят последствията.
7
3
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 1 седмица
Еврейте касапи избили хиляди араби в Газа ги до пуснаха и на олимпийските игри, двойните стандарти убиват.
6
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Евровизия вече е нищо някога от там тръгваха звезди в музиката а сега извращения и ужаси. Политиката унищожи евровизия.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя гейополитически конкурс трябва да се закрие завинаги.
4
3
 
14
 
! Отговори
Политкоректен преди 1 седмица
Важното е, че руските и белоруските музиканти са виновни за войната в Украйна. А израелските музиканти не са виновни за геноцида в Палестина.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая пропаганда има ли някой дето още я гледа?
2
0
 
5
 
! Отговори
Малийй, преди 1 седмица
като знам какви живеят в Малмьо, допусне ли се Израел да участва ще стане страшно. И както казваше големият Т Колев ,,няма милиция, няма полиция"
1
0
 
6
 
! Отговори
Мечка преди 1 седмица
Какво стана със заложниците? Всички ли забравиха за тях?