Кой издържа най-много на студа? Победителите са финландците!

Хората на Северна Европа имат особен ген, който защитава организма им
15
Кой издържа най-много на студа? Победителите са финландците!
Снимка: Reuters, архив

Учени от Лондонския университетски колеж изясниха, че жителите на Северна Европа притежават особен ген, който защитава организма от хипотермия, и позволява на норвежци, шведи, финландци и други жители на региона да понасят по-леко студените зими, съобщи БТА като се позова на Лайф.

По данни на учените, генът TRPM8 се появил у хората преди около 25 000 години, когато климатът в Европа бил по-студен.

Въпросният ген играе също роля на обезболяващо, като повишава прага на болката и дава възможност на притежателите му да се справят по-лесно със сериозни заболявания. TRPM8 е с роля на температурен маркер, който съобщава за преохлаждане на организма.

Учените отбелязват, че именно благодарение на този ген жителите на северните райони в Европа се чувстват по-добре и по-рядко боледуват в студовете в сравнение с другите хора.

Най-издръжливи на студовете са финландците - TRPM8 се съдържа в геномите на 88 на сто от жителите на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Най-издръжливи на студовете са финландците - TRPM8 се съдържа в геномите на 88 на сто от жителите на страната."Това е защото до преди 20 беше почти невъзможно да пропарят имигранти там. Законите бяха железни в това отношение. Ще им видим процентите след 20 години пак. Швеция и Норвегия отпуснаха имиграцията много по-рано затуй са зад финландците. Но все пак, все още никой не може да се мери с чист планински норвежец(неомешан още) на студ,
11
2
 
2
 
! Отговори
до 3 от славянин преди 5 години
Така е, руснаците издържат на всичко, за разлика от лигавите швабистанци с левите резби! Предполагам знаем откъде идва изразът ''изпаднал германец''!?
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мика Хакинен е наполовина Саами тези който живеят в Лапландия. Майкаму Айла е Саами от Лапландия, а баща му Хари е финландец. Затова й той изглежда малко като азиатец.Саами представляват 0,1 % от населението на Финландия.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Hafen die WahrheitЗначи, Шайссе, освен че не знаеш немски, не знаеш и руски. Или това, което си написал, си мислиш, че е смешно? Егати хумора! Живял съм в Русия, студът е стигал до -34 градуса, но никой не мрънка! Пият чай, а не бояришник! Той е за такива добичета като теб! И това на 50 км от Финландия, ама там хората имат специален ген! Всъщност, какво да очакваш от съвременните английски учени! Нютон, Дарвин и Ръдърфорд отдавна си отидоха, останаха мишоците!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от 7Във Финландия го няма Гълфстрийм и -25 градуса обикновено се усеща като -30,32 заради ужасният вятър,поради липса на планини,които да го спират.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Кажи го на финландеца,че му е мека зимата,когато термометърът падне в южната част на страната до -25 градуса през деня а в северната и повече. И когато докато ходи навън дрехите от факта,че е навън са заскрежени а да не говорим,че като диша при самото вдишване на студения въздух усеща как ноздрите му замръзват. И не напразно повечето ходят с преписани през половината лице шалове. Да не говорим за употреба на грейки,якета,обувки,които държат изключително топло.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сто на сто ескимосите издържат повече на студ
5
1
 
22
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Победител е българският пенсионер.Няма такова издръжливо същество.
4
1
 
7
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Да бе, победител е Йети
3
18
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Това категорично не е вярно! Руские людми под въздействието на Боярешник издържат при екстремни минусови температури. Те са така да се каже моржовете на планетата. Зимата се къпят със студена вода поради липса на топла. Децата им учат в час с *** защото студът обострял мисълта. Самодържеца Путин дава пример като под вещият надзор на кардиолог и една сурия попове и още толкова бодигардове, влиза в студените води на специален канал! Слава Путина, благодетеля русковА мужика!
2
2
 
3
 
! Отговори
Яйййяяяя преди 5 години
Тъпо
1
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е вярно в никой случай, неуки жеурналисти не разбиращи нищо от география и климат да не пишат за климата на Север въздуха е влажен и от океана навлиза топъл въздух затова там зимите са по-меки независимо какво показва термометъра.