Пластмасовите прибори изпускат вредни химикали в храната

Възможно е да предизвикат рак, висок холестерол, безплодие
10 ное 2019 21:42, Анисия Иванова
28
Пластмасовите прибори изпускат вредни химикали в храната
Снимка: Pixabay

Пластмасовите шпатули и лъжици за готвене често съдържат химикали, които при загряване могат да преминат в храната, съобщи в. "Дейли мейл".

Такива химикали са олигомерите, които се освобождават в храната при температура над 70 градуса. Ако бъдат погълнати, те могат да предизвикат заболявания на черния дроб и щитовидната жлеза. Свързвани са също с безплодие, рак и висок холестерол.

Предупреждението издаде Германският федерален институт за оценка на рисковете.

Пластмасовите прибори се правят от синтетични химикали, за да издържат на високи температури и в тях да не проникват мазнини. Доколко токсични са олигомерите за хората, има малко данни.

Германският институт е оценил риска на базата на известното за ефекта на химикали с подобна структура. Според този подход съвсем малко количество - 90 микрограма, може да е опасно за човек с тегло 60 кг. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26А вредните химии по-вредни ли са от вредните биологии?
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 25Това, че не е естествен матерял не значи, че изпуска вредни химии. Хайде отивай да се правиш на умен пред алкохолиците пред блока.
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДзъЗначи керамиката, порцелана, стъклото и неръждавейката са естествени материали, а пластмасата не е? Къде ви развъждат бе братче бе? Че и се размножавате даее.
22
0
 
1
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
Мислите ли, че китаеца който произвежда 100% от пластмасовите изделия за домакинството спазва квото и да е? Истината е в доказаните от миналото естествени материали - метал, дърво, стъкло, порцелан, керамика... всичко останало е шит. За улеснение при избора - сравнете цената на пластмасов черпак с метален такъв
21
0
 
1
 
! Отговори
Pfff преди 4 години
До Анонимен 20Ами хайде светни ни какво изпускат и ако може предложи по-подходяща алтернатива - кожен мех ли, плетена кошница ли, глиджосана с олово глина ли... каквото и да е по-безопасно и хигиенично.
20
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 4 години
Оправдават се с консервантите и другите бykлуци в храните.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9"А нещо за пластмасовите тръби - поли пропилени в жилищата за студена и топла вода"Развитието на цивилизациите следва историческа логика. Римската цивилизация е залязла вследствие използване на оловни тръби. Съвременната ще залезе от PVC - тръби. Очевидно използването на неподходящи тръби е основна човешка черта.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а ся се замислете какво изпускат пък кутиите в куто се продава храната. всичко е опаковано в пластмаса. не е проблема въ ввиличката дето ще боднеш кебапчето, кебапчетата стоят опаковани в тарелка много по дълго време
17
0
 
1
 
! Отговори
хъша преди 4 години
До Щерюами питай със сигурност е вредно както и хапването на сланинка но тук не това бе споменато в статията а нещо съвсем различно
16
0
 
3
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До Анонимен13това му е проблема на *** че не чете текста а иначе се хвърля да коментирано на това е способна образователната ни система да ни научи да НЕ умеем да четем а само да разпознаваме буквите и да бързаме да излеем злобен коментар обикновенно извън темата
15
0
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
едва сега ли се сети някой да направи този тип проучване
14
0
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Дали пък да не питаме германците дали преяждането с тонове суджуци е много вредно...
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже, боже , OMG ..Жълтия английски Дейли Мейл ли трябваше да прочетете за да научите факт известен от десетилетия и обсъждан многократно включително и у нас ??!!??
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добро утро! Това се знае поне от 50 години. Има съответни предписания, кои полимери за какви цели са подходящи и естествено рядко се спазват. Непрозначните бутилки в които се продава бозата например, са забранени. И не само те, но всеки гледа да е евтино и лесно.
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой изобщо прочете ли текста? Става дума за пластмасови прибори за готвене. Аз лично никога не съм виждал такива. Иначе пластмасовите прибори за еднократна употреба са възможно най-хигиеничните и безвредни, стига да не се прегряват. Освен това са и най-екологичните.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално, глинени стъклени и метални прибори и съдове за кухнята са най добре :)
9
2
 
13
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Тия същите учени кратууни преди 30 години убеждаваха хората и пишеха успокоителни статии колко по икономични и евтини са изделията от пластмаса и колко огромни ползи носят на цивилизацията ни .
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами спринцовките, системите и накрайниците за игли.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нещо за пластмасовите тръби - поли пропилени в жилищата за студена и топла вода.?!!
6
4
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Нещо за чашките за кафе, да кажете, пластмасовите, в кафе автоматите? За пластмасовите бутилки, за безалкохолните "натурални" напитки, за бирата с 1 година трайност? Но-разбираемо е.Народът трябва да купува лекарства от веригите частна собственост, да лежи в болници и клиники частна собственост, и да умре, преди получаване на пенсия.Пенсията си е чист разход на държавата, а разходите трябва да се минимизират!!!Не вярвате? Социализъмът свърши преди 30 години, сега-човек за човека е вълк.